google sandbox

Heb jij een prachtig nieuw blog gelanceerd, met een stuk of 10 prima blogposts er op? Is je layout duidelijk en professioneel en zijn je posts keurig geoptimaliseerd voor zoekmachines? Maar krijg je geen enkele bezoeker via zoekmachines? Dat komt waarschijnlijk omdat je blog nog in de Google Sandbox zit.

De Google zandbak

De Google zandbak bestaat sinds 2004, hoewel Google hem nooit officieel heeft bevestigd. De Google sandbox is een soort mythisch filter dat Google maakte om spam sites en blogs te weren uit de zoekmachineresultaten. 'Ja, maar mijn blog is geen spam!' roep je nu misschien. Maar dat weet Google niet. En Google wordt niet snel vrienden met iemand. Ze moeten je eerst beter, en langer kennen.

Je kunt het vergelijken met je eerste dag op een nieuwe school of in een nieuwe baan. Je kleedt je leuk aan, en je bent extra vriendelijk om een goede indruk te maken. Toch zal het waarschijnlijk even duren voordat je weet wat je aan je nieuwe collega's hebt, en zij wat ze aan jou hebben. Dat heeft even tijd nodig. Hetzelfde geldt voor Google en nieuwe blogs.

Als je blog bijvoorbeeld meteen al heel veel links heeft, dan gaan bij Google de alarmbellen af. Want dan zou het kunnen dat je een SEO goeroe bent, die het Google algoritme bespeelt. En dat willen ze niet. Google wil de best mogelijke resultaten bieden aan hun zoekers. Niet de best gemanipuleerde resultaten.

De Google sandbox: hoe kom je er uit?

Alles goed en wel, maar je wilt er natuurlijk wel zo snel mogelijk uit. Want zo lang je in de Google sandbox zit, komt jouw blog niet voor in de zoekmachineresultaten. Dus wat kun je doen om Google's vertrouwen te winnen, en uit de Google sandbox te komen?

  1. Heb geduld. Zoals ik al zei: Google gelooft pas in je als je er wat langer bent. Dus wees geduldig. De gemiddelde periode dat een nieuwe blog inde Google sandbox zit is 3 tot 6 maanden.
  2. Houd vol, en blijf minimaal 3 keer per week kwalitatief hoogstaande posts schrijven. Post die bijvoorkeur minimaal 2000 woorden hebben, want daar houdt Google van.
  3. Promoot je posts op social media.
  4. Gebruik keywords met low competition in je blogposts. Ik gebruik hiervoor graag Ubersuggest. Blogs met keywords met hoge competitie zitten doorgaans langer in de Google sandbox, omdat die blijkbaar meer wantrouwen opwekken bij Google.
  5. Zorg dat je een sitemap en robots.txt file hebt en dien die in bij de Google Search Console.
  6. Het helpt als kwalitatief hoogstaande blogs en sites naar jouw blog linken. (Dat is ook de reden dat bedrijven graag follow links willen naar hun websites. Het pleit voor hun betrouwbaarheid.)

Conclusie over de Google Sandbox

Hoewel de Google sandbox niet officieel is erkend door Google, zijn de meeste SEO-experts het er over eens dat er wel degelijk een dergelijk filter bestaat. En vooral startende bloggers krijgen er mee te maken.

De sandbox is een soort bescherming tegen nep- en spamachtige blogs van Google. De oplossing is eigenlijk heel simpel: laat zien dat je een betrouwbare en goede blogger bent door regelmatig goede content te publiceren. Dan kom je er vanzelf uit : )

Zie ook Google Core Web Vitals.

Hoe lang bestaat jouw blog en is het goed vindbaar in zoekresultaten?

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er steeds minder mee bezig ben. De meeste zaken heb ik wel aardig goed op de rit denk ik. Ik hoef ook niet perse , groter,, te worden als nu! Ik ben heel tevreden zo! Goed hè!

  2. Eigenlijk nimmer last van gehad, behalve in de beginjaren met mijn eerste website rond 2001. Toen duurde het maanden eer Google hem vond en goed doorzocht. Na 2004 ging het moeiteloos via diezelfde website en via web-log.nl en later wordpress.com, zonder dat ik er enige moeite voor deed/doe. Vooral wordpress.com doet het goed. Binnen een kwartier na plaatsen is een bericht al in Google te vinden. Met m'n foto's gaat het ook uitstekend, zonder dat ik ooit gebruik maak van alt- of title-opties. Wel geef ik de foto-url een leesbare naam en is dicht bij de foto een omschrijving van de foto te vinden. 40% komt bij mij via Google en 20% komt via Google-images.

  3. Interessant om te lezen. Ik blog sinds ruim een halfjaar en had me flink ingelezen over SEO. Ik merkte dat m’n blog snel geïndexeerd werd en haal nu zelfs bijna 50% van mn verkeer uit Google. Goeie tips voor mensen waarbij hun blog nog door Google genegeerd wordt.

  4. Las even deze oude post met goede informatie maar beiden blogs worden van mij best wel veel ingezien en bezocht dus ik heb er niet zoveel problemen mee. En ik schrijf ook omdat ik het leuk vind en als men mij leest en soms ook nog eens wat aan mijn woorden zal hebben is dat goed genoeg voor mij. Delen per media doe ik alleen met blogschrijven en filmpjes maken op Yt waar ik ook de linken naar de site erbij heb staan dus voldoende voor mij. Het moet leuk blijven hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *