Weblog

weblogs

Een weblog wordt tegenwoordig ook vaak een blog genoemd. Dat is een samentrekking van het woord weblog! Een weblog was oorspronkelijk een online dagboek. Mensen vertelden bijvoorbeeld op hun weblog wat ze bezig hield. Maar anno 2014 heb je weblogs in alle soorten en maten. Een weblog is inmiddels veel meer dan alleen maar een persoonlijk dagboek.

Weblogs: verschillende functies

Weblogs kunnen nu allerlei verschillende functies hebben. Ik zet de belangrijkste op een rijtje:

  • Je mening geven.
  • Anderen proberen te overtuigen van jouw ideeën
  • Informatie geven aan anderen.
  • Anderen iets willen leren.
  • Anderen willen inspireren.
  • Dingen willen delen.
  • Anderen willen helpen.

Hoe ziet een weblog er uit?

Oorspronkelijk kon je weblogs makkelijk herkennen. De nieuwste post stond namelijk altijd bovenaan. En hoe verder je omlaag ging op de pagina, hoe ouder de post.

weblog
Voorbeeld van een oorspronkelijk blog!

Maar inmiddels hebben weblogs ook andere looks gekregen. Zo is bijvoorbeeld de zogenaamde magazine look heel populair. Daarbij ziet de bezoeker diverse onderwerpen en rubrieken in één oogopslag. Dat is dus heel anders dan het oorspronkelijke weblog.

weblog
Voorbeeld van een weblog in magazine look

Weblogs: een korte geschiedenis

De eerste online dagboeken verschenen in 1994. Maar het woord weblog werd bedacht in 1997. Jorn Barger kwam er mee. En het is een goede term! Want mensen logden hun ervaringen op het wereldwijde web. Vandaar weblog.Tot ongeveer 2009 werd een weblog meestal verzorgd door één persoon. Of een kleine groep. Inmiddels heb je ook blogs die door meerdere auteurs worden bijgehouden.

Hoeveel weblogs zijn er eigenlijk?

Op 20 februari 2014 waren er:

  • 172 blogs op Tumbler
  • 75.8 blogs op WordPress
  • Blogger is het populairst, maar daar zijn geen cijfers van bekend.

Bloggers

De laatste jaren zijn Bloggers steeds bekender geworden. Ze worden dan ook regelmatig genoemd in tv-series. Bijvoorbeeld in de serie The Good Wife. Daarin zijn Bloggers belangrijk voor de politieke ambities van de hoofdrolspelers. Maar ook de serie True Blood werd gerefereerd naar bloggers als mensen die nieuws op het internet plaatsen. Sommige bloggers zijn zelfs beroemd geworden. Zoals blogger Perez Hilton. En in Nederland heeft beautyblogger Cynthia Schultz zelfs een kort eigen item op tv-zender TLC.

Een weblog als carrière

Dat hadden de eerste mensen die hun persoonlijke leven deelden op het World Wide Web vast nooit gedacht. Maar je kunt met je weblog carrière maken. En geld verdienen met bloggen door bijvoorbeeld affiliate marketing. Dat vraagt trouwens wel heel veel inzet, tijd en doorzettingsvermogen.

Er wordt dan ook altijd gezegd dat je zeker niet een weblog moet begínnen met het idee: ‘Ik wil rijk worden!’ Om een succesvol weblog te hebben is het belangrijk dat je schrijft met passie. Dat je er plezier in hebt. Een belangrijk element van een weblog is toch verbinding maken met anderen. En het is alsof mensen het rúiken als je alleen maar blogt voor het (grote) geld.

Een weblog maken

Een weblog maken is heel eenvoudig. Je vindt op het internet verschillende weblog systemen. Die heten blogplatforms. Hier onder de populairse blogplatforms:

In onderstaande video zie je hoe je een blog maakt met Blogger.

Weblog versus traditionele media

Weblogs bieden vaak nieuws en informatie. Net als traditionele media. En omdat de meeste gratis gelezen kunnen worden, vormen ze een concurrent van de geschreven pers. Maar het is een feit dat de traditionele media door journalisten worden verzorgd.

Weblogs zijn bovendien meestal niet neutraal. Ook is het soms de vraag hoe objectief een weblog is.

Hoe krijgt een weblog bezoekers?

Een weblog werkt net als andere informatie op het internet. Zoekmachines vinden het, indexeren een weblog. Als iemand een zoekopdracht intypt, dan kan het zoekresultaat een weblog zijn. Een weblog krijgt dus bezoekers via zoekmachines. Er is zelfs een hele industrie op gang gekomen: SEO. Dit staat voor Search Engine Optimalisatie. Dit is de kunst om je weblog zo te schrijven en in te richten dat je optimaal gevonden wordt door zoekmachines!

Maar daarnaast hebben weblogs vaak ook een trouwe groep ‘volgers’. Mensen die het weblog telkens weer opzoeken. Er ontstaat als het ware een band tussen de blogger en zijn bezoekers.

Sinds een aantal jaren spelen de social media ook een belangrijke rol als het gaat om bezoekers. Via Facebook, Bloglovin en Twitter kunnen bloggers hun posts promoten. En dit levert dan ook weer bezoekers op.

Conclusie: over weblog

Een weblog is een fenomeen dat ontstond toen internet voor iedereen makkelijk bereikbaar werd. Mensen begonnen een online dagboek. Daarin schreven ze over hun leven, hobby, of gebeurtenissen.

Inmiddels wordt een weblog meestal een blog genoemd. Bloggen heeft een grote vlucht genomen. Het is zelfs een heus werkwoord geworden! Een weblog is een leuke hobby, maar je kunt er ook geld mee verdienen.

Geef een reactie