wanneer inschrijven bij kvk

Het is een vraag die ik vaak voorbij zie komen in Blogland. Iemand begint een blog als hobby, en krijgt vervolgens opdrachten.

Dan volgt al snel de vraag:

'Moet ik me nu inschrijven bij de KvK?'

Zelf heb ik jarenlang gewoon geblogd, zonder dat ik officieel ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel. Eerlijk gezegd leek me dat maar een overbodig gedoe en vervelende rompslomp. Een blog schrijven vond ik leuk, maar ik wilde geen gedoe. Maar op een gegeven moment besteedde ik zoveel tijd aan bloggen, en waren de inkomsten dusdanig dat ik me inderdaad officieel moest inschrijven als ZZP-er.

Tot die tijd werkte ik als blogger onder de noemer freelancer. Als moeder had ik bijverdiensten door bloggen, ook wel resultaat uit overige werkzaamheden genoemd. Nu werk ik als professioneel/fulltime blogger.

Wanneer moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Volgens de wet heb je een bedrijf als je zelfstandig producten of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken.

Maar de wet is een beetje kort door de bocht. Want met alleen het bovenstaande ben je er nog niet. Hier onder een overzicht van de criteria waaraan je moet voldoen om je in te kunnen schrijven bij de Kamer van Koophandel.

 • Je levert goederen of diensten zoals affiliate marketing.
 • Je vraagt hier geld voor.
 • Je doet dit regelmatig. Dus niet één keer per jaar eens een opdracht.
 • Je hebt meer dan één opdrachtgever. Als je er maar eentje hebt lijkt het alsof je in loondienst bent is de redenering.
 • Je kunt je werk doen naar je eigen inzicht.
 • Je besteedt tenminste 1225 uur per jaar aan je bedrijf. Gemiddeld moet je dus toch wel minstens 15 uur per week aan je bedrijf besteden.
 • Je treedt openlijk op, in concurrentie met andere ondernemers.

Meer informatie vind je op de site  van de Kamer van Koophandel.

Voordelen van inschrijven bij de Kamer van Koophandel

 1. Het komt professioneler over.
 2. Je kunt gebruik maken van fiscale aftrekposten. Denk aan Startersaftrek.
 3. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel sta je automatisch ook als ZZP-er geregistreerd bij de Belastingdienst.

Nadelen van inschrijven bij de Kamer van Koophandel

 1. Je krijgt toch even te maken met administratie rompslomp.
 2. Je moet BTW gaan rekenen en elk kwartaal afdragen.
 3. Inschrijven kost geld. Je betaalt eenmalig een inschrijfvergoeding van € 50,-. (Dit is sinds februari 2014)

Hoe schrijf je je in bij de KvK?

Als blogger ben je een ZZP-er en heb je meestal een eenmanszaak. Dat betekent dat je persoonlijk naar de KvK moet om je in te schrijven.

Conclusie: het antwoord op de vraag

Als je puur voor de hobby blogt, en zo nu en dan eens een keertje betaald wordt voor een post, dan hoef je je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dan is het gewoon een prettige bijverdienste.

Maar als je serieus van plan bent om geld te verdienen met je blog, en je voldoet aan alle genoemde criteria, dan moet je je inderdaad inschrijven bij de KvK.

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Hoi!
  Leuk artikel, erg interessant, en je helpt me met een vraag waar ik momenteel mee rondloop. Toch heb ik nog een andere vraag: mag je als je als blogger staat ingeschreven bij de kvk (als eenmanszaak/zpp'er) ook opdrachten doen voor bedrijven, buiten je blog om?

  Ik vind het echt een top artikel, en ik heb het dan ook met plezier een aantal keer doorgelezen.

   1. Oke, fijn! Bedankt voor de snelle reactie!
    Mijn blog is tessatamara.nl, zou ik mijn bedrijfsnaam dan TessaTamara moeten noemen of tessatamara.nl voluit?

 2. Hoe maakte jij je factuur op toen je nog niet ingeschreven stond? Ik heb nu een betalende opdracht en dus nog niet de noodzaak tot inschrijven kvk. Maar ik moet wel een factuur opmaken maar geen idee hoe.

 3. Handig artikel! Ik wil starten met bloggen en hier dan ook naam aan binden. Moet ik me dan toch registeren bij de KvK? Bloggen is een hobby maar omdat ik niet weet hoe de toekomst eruit ziet hoop ik mijn bedrijfsnaam te hebben & houden. Het zou jammer zijn als deze tegen die tijd is ingenomen..

  Bedankt !

  1. Als je blog alleen een hobby is, kun je je niet inschrijven bij de KvK want dan voldoe je niet aan de criteria om je in te schrijven met een bedrijf.

   Wat je wel kunt doen is het domein van je potentiële bedrijfsnaam alvast registreren.

   Voor meer advies zou ik even contact opnemen met de KvK.

 4. Beste Nicole leuk en informatief artikel.
  Heb een vraagje over,ik krijg regelmatig een opdracht of vraag om een review van iets of over iets te schrijven,nu varieert de beloning,is het dan verstandig om me toch in te schrijven bij de kvk ?
  Ik heb een fulltime baan bij een bedrijf maar dat heeft niets met mijn blog te maken dat is mijn hobby,moet ik voor deze bijverdienste me inschrijven of niet?

  Alvast bedankt groetjes ElsaR

   1. Dank je wel Nicole voor je snelle reactie
    Ik hoef dit nog niet denk ik.(is geen vetpot wat ik nu verdien) hopelijk in de toekomst,Blijven Dromen mag altijd ☻
    Maar hartelijk dank voor de info

    Groetjes ElsaR

 5. Hoi,

  Ik zit ook nog in dubio, pas een blog sinds 3 maanden maar doordat ik veel volgers heb op instagram krijg ik best wat verkeer al en krijg ik regelmatig bedragen via affiliate

  Nu wil ik volgend jaar een best duren cursus gaan doen die ook betrekking heeft op mijn website en daar staat bij:
  Als bedrijfskostenpost te declareren
  Je kunt de cursus als bedrijfskostenpost declareren en jezelf zo een hoop belasting besparen

  Ik heb een fulltime baan ergens anders, dus ik red net die 15 uur waarschijnlijk.

  Wat is slim ? ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *