Tips en tutorials voor beginners en gevorderde bloggers

Trackbacks, pingbacks en backlinks

gepingdToen ik net met WordPress werkte kreeg ik tot mijn verrassing ineens mailtjes van zogenaamde ‘pingbacks’. Niet te verwarren met trackbacks.

Wat zijn trackbacks en pingbacks?

Trackbacks en pingbacks zijn een berichtje dat je krijgt als een andere blogger een link naar één van jouw blogsposts heeft geplaatst.

Ze verschijnen op je blog als een comment. Je kunt ze dus ook afkeuren of weigeren. Je kunt ze zien als een schouderklopje. Iemand tikt je op de schouder en zegt: ‘Hé, ik vond je post zo leuk, dat ik er over geschreven heb!’

Je kunt trackbacks/pingbacks bovendien gebruiken als SEO-tool en om nieuwe bezoekers te trekken. Jouw pingback verschijnt immers in de comments van iemands blog. Met een beetje mazzel gaan de bezoekers van dat blog op jouw link klikken.

Trackback

Stel ik wil reageren op een post van Lisanne over blogtips. Maar ik vind mijn eigen reactie zo geweldig, dat ik die eigenlijk op mijn eigen blog wil plaatsen! De oplossing is een trackback.

 1. Ik schrijf mijn geweldige commentaar en maak er een blogpost van.
 2. Ik stuur een trackback naar Lisanne, zodat ze weet dat ik op haar post heb gereageerd.
 3. Lisanne krijgt een mailtje over de trackback, en accepteert die hopelijk. In dat geval verschijnen de eerste paar regels van mijn post bij haar in de comments, inclusief link!

Pingback

Anders dan een trackback gaat een pingback automatisch. Als je een link plaatst in je post naar een ander blog, dan wordt er automatisch een pingback verstuurd.

 • Pingbacks gebruiken een andere communicatie technologie dan trackbacks
 • Pingbacks versturen geen content
 • Pingbacks kunnen niet worden bewerkt door de ontvanger

Pingback kun je net als trackbacks en comments toestaan of weigeren. Als je ze toestaat verschijnen ze als een comment.

De Blogger blog versie van pingbacks: de backlink!

Bij Blogger blogs heten pingbacks/tracksbacks ‘backlinks’. Je krijgt er geen bericht van in je mailbox, maar je kunt ze zien bij de comments als ‘Links to this post’.

Voorwaardes voor pingbacks, trackbacks en backlinks

Dit is misschien een goed moment om eens even te kijken hoe het met jouw pingbacks en trackbacks zit. Ze werken namelijk alleen als ze zijn aangezet/enabled. Dat geldt voor zowel jouw blog, als voor het blog waar je naar linkt. Als Lisanne bijvoorbeeld pingbacks/trackbacks niet heeft aan staan, krijgt ze niet het bericht dat ik naar haar heb gelinkt : (

Pingbacks activeren op Wordpress blogs

Ga naar je Dashboard, Instellingen, Reacties en zorg dat de bovenste twee opties zijn aangevinkt.

pingbacks
Pingbacks en Trackbacks mogelijk maken op WordPress blogs

 

Pingbacks op Blogger blogs aanzetten

Ga naar je Dashboard, Settings, Posts and Comments, kies ‘Show Backlinks”, Save!

backlinks

Hoe verstuur je een trackback? Ik leg het uit!

Eigenlijk heb je alleen maar een trackback nodig als je niet naar een WordPress blog linkt. Als je linkt naar een ander WordPress blog, gaat er automatisch een pinkback uit. Dan kun je dit dus overslaan!

Dus stel, we willen een trackback naar een Blogger blog plaatsen. Ik gebruik eventjes mijn Blogger blog Review Eerst.

 1. Schrijf je post, of ga naar een post waar je een trackback in wilt maken
 2. Onder je post zie je een veld ‘Trackbacks’. Zie je dat niet?
 3. Klik dan eerst rechtsboven op je scherm op ‘Scherminstellingen’. Vink ‘trackbacks verzenden’aan. Nu zie je onder je post wel het veld ‘Trackbacks’.
 4. Vul daar de url van het blog of de blogpost in.
 5. Publiceer je post en de trackback wordt automatisch verstuurd.

Zijn pingbacks goed voor je SEO?

Vanuit SEO perspectief is het fijn als diverse blogs naar je linken. Een pingback zorgt er voor dat er een link komt naar jouw blog, op een ander blog. Helaas hebben spammers dit ook ontdekt. Ga daarom zorgvuldig met pingbacks om!

Over de daadwerkelijke SEO-waarde van een link die je door een pingback krijgt, zijn de meningen verdeeld. Als je ze gebruikt, zorg dat dan ze echt iets toevoegen aan een post!

Gebruik jij bewust trackbacks en/of pingbacks?

Filed Under: SEO

Leave a reply