template kiezenDe look and feel van een blog worden sterk bepaald door het blog theme of template.

Een blog theme of template is de layout van je blog. De indeling, de grootte van de header, de lettertypes, het zijn allemaal dingen die bepaald worden door je theme.

Een nieuw blog theme uitkiezen kan erg leuk zijn. Maar je kunt er ook helemaal tureluurs en wanhopig van worden. Want er is zo enorm veel keus. En hoe weet je nou of een theme van goede kwaliteit is? Want geen enkele designer zal er bij zetten: 'Dit theme ziet er mooi uit, maar het zit hartstikke slecht in elkaar. Koop het!'

Toen ik net begon met bloggen keek ik vooral naar het uiterlijk van een template. Als ik het mooi vond, dan installeerde ik het op mijn blog. Pas later ontdekte ik dat het bij blogs, net als bij mensen, niet alleen om het uiterlijk gaat : )

Wat achter het mooie uiterlijk zit, is eigenlijk nog veel belangrijker.

Wat maakt een theme of template goed?

Laten we eerst eens op een rijtje zetten wat een theme/template goed maakt.

  1. Het laadt snel.
  2. Het is geoptimaliseerd voor SEO.
  3. Het is aantrekkelijk.
  4. Het is duidelijk en overzichtelijk voor bezoekers.
  5. Het is responsive, oftewel het past zich aan aan het scherm van je bezoekers.

De simpelste manier om jezelf te verzekeren van hoge kwaliteit theme

Wil je geen research doen, maar gewoon zeker weten dat een theme goed is? Dan ben je als wordpress.org gebruiker in het voordeel. Want in principe voldoen alle (gratis) themes op wordpress.org aan goede kwaliteitseisen. Voldoet een theme daar niet aan? Dan komt hij niet op wordpress.org te staan.

Ben je bereid te investeren in je blog, dan is het Genesis theme toonaangevend. Kies je voor Genesis, dan weet je zeker dat je een kwalitatief hoogstaand theme hebt.

Als Blogger gebruiker is dit lastiger. Want de templates die Blogger gratis aanbiedt zijn niet per sé van de beste kwaliteit helaas. Dus zul je wat research moeten doen.

Tools om te checken of een theme/template goed is

PageSpeed Insights. Hiermee test je hoe snel een blog laadt. Een template heeft bij voorkeur een minimale score van 85/100.

Inspect element. Een goede template zorgt dat de titels van posts een H1 tag hebben op de pagina van die post. En dat de titel van het blog dan een H2 tag heeft. Met behulp van Inspect Element kun je dit controleren.

Mobielvriendelijke test van Google of Responsinator. Plak de url van het template of theme in het vakje, en test of het 'responsive' is.

Markup validator. De markup validator checkt als het ware het taalgebruik en de technische specificaties van een template. Zelfs het blog van SEO guru Yoast heeft nog 3 errors en 7 waarschuwingen. Maar ter vergelijking: het standaard Simple Template van Blogger heeft zo'n 340 errors... Dus hoewel de Markup validator niet allesbepalend is, geef het wel een indruk van de kwaliteit van een template. Bloggen en loggen, een Genesis theme, heeft 8 errors.

Overig stappen en aandachtspunten

Het is ook prettig om te weten hoe de ondersteuning van een theme of template is. Als iets niet lukt, waar kun je het dan vragen? En hoe snel wordt er gereageerd? Dit soort informatie vind je vaak in reviews van themes. Het is daarom ook altijd een slimme stap om te kijken wat andere gebruikers zeggen over een theme of template.

Daarnaast is het belangrijk dat de stijl van het template of theme past bij jouw blog. Wil je een zakelijke uitstraling? Dan is een roze template met bloemetjes bijvoorbeeld minder geschikt.

Een template kiezen in de praktijk

Oké, laten we eens zeggen dat we een goed Blogger template willen kiezen. Op btemplates.com hebben ze meestal goede kwaliteit templates, dus laten we daar beginnen. Ik vind de Vintage Diary template leuk. Maar is het ook een kwalitatief goed template?

We controleren het template eerst met de Markup Validator. Het template heeft maar 15 errors. Niet slecht! Bij PageSpeed Insights scoort het template ook heel goed. 84/100 voor desktop. Mobile wat lager, maar acceptabel. Maar het template is is niet responsive en valt daardoor eigenlijk al af. En helaas blijkt met Inspect element dat de titels van de posts in dit template h3 tags hebben. Dat is een flink minpunt want dit is niet gunstig voor de vindbaarheid in zoekmachines. En de titels van de gadgets in de sidebar hebben h2 tags. Ook heel ongunstig.

Conclusie over dit template: het Vintage Diary template zit goed in elkaar, maar is niet gunstig voor SEO. Bovendien is het niet responsive, en dat alleen al is een reden om dit template níet te nemen.

Samenvatting 'Hoe kies je een goed blog theme?'

Laat je niet meeslepen door een mooi uiterlijk of kreten als 'SEO optimized!'

Heb je een wordpress.org blog? En wil je je verzekeren van een goede kwaliteit blog theme, zonder verder gedoe, kies dan voor Genesis. Of kies een theme op wordpress.org. Dan kan er weinig misgaan. Heb je een Blogger blog, gebruik dan bovengenoemde tools om de kwaliteit van een template te controleren. Snel laden en responsive zijn essentiële criteria voor een goede theme/template.

N.B. Test een theme of template altijd eerst uit. Ik heb zelf bijvoorbeeld een speciaal oefenblog gemaakt op Blogger, waar ik templates eerst rustig uitprobeer.

Zie ook Blog themes voor WordPress.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hallo, ik ben zeer benieuwd met welk theme je deze site gemaakt hebt. Ik probeer ook mijn site netjes in te richten, maar ben nog steeds zoekende. Zou je mij een tip willen geven.
    b.v.d.
    Grotejes,
    Leen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *