bloggen tijdens de feestdagenDe decembermaand is voor veel mensen een drukke maand. Ze zijn bezig met Sinterklaas, Kerstmis, er zijn kerstborrels op het werk, kerstdinertjes op scholen van kinderen, kerstmenu's voor thuis, boodschappen die in huis moeten worden gehaald etc. Veel bloggers zien dan ook een daling in hun bezoekersaantallen tijdens de feestdagen. Dat leidt soms tot de vraag:

'Heeft het zin om te bloggen tijdens de feestdagen?' Of zal ik een blogstop inlassen?

Het antwoord is helaas, zoals zo vaak in het leven, een beetje vaag. Namelijk: 'Het hangt er vanaf.'

Heeft het zin om te bloggen tijdens de feestdagen?

Als jouw blog tips en tricks biedt over de feestdagen, dan kan het best zo zijn dat je juist veel bezoekers krijgt. Denk aan posts als: 'Hoe overleef ik het kerstdiner met mijn schoonouders?' en posts met ideeën voor last minute ideeën voor het kerstmenu doen het vaak ook goed. Het hangt dus allemaal af van de inhoud en doelgroep van je blog. Zo vermoed ik dat mijn blog over hardlopen tijdens de feestdagen een dip in bezoekersaantallen zal hebben, maar ik verwacht begin januari juist een toename van het aantal bezoekers : ) Want dan zit iedereen propvol kerstdiners en goede voornemens om voortaan alles beter en gezonder te gaan doen.

Blogtips voor de feestdagen

Zelf pas ik mijn posts aan tijdens de feestdagen. Ik vind het zonde van mijn parels van wijsheden als ze niet gelezen worden. Tijdens de feestdagen plaats ik daarom liever wat kortere en luchtige posts. Andere dingen die je kunt doen is meegaan met de de feestdagen: schrijf posts die relevant zijn voor de tijd van het jaar. Deze post is daar een goed voorbeeld van. Hij gaat immers over bloggen tijdens de feestdagen : )

Overzichten van de best gelezen posts en de slechtst gelezen posts zijn populair in december, en bieden bovendien een kans om oudere posts nog weer eens onder de aandacht te brengen. Je kunt ook een overzicht maken van jou 10 favoriete posts over de feestdagen van andere bloggers.

Ben jij dit als je naar je bezoekersaantallen kijkt tijdens de feestdagen?

via GIPHY

Lees dan onderstaande 10 survival tips!

Bloggen tijdens de feestdagen: 10 survival tips

De kans is groot dat je tijdens de feestdagen minder bezoekers op je blog krijgt, tenzij je briljante blogposts hebt over diezelfde feestdagen. Mensen zullen minder achter hun computer zitten, maar vergis je niet: de smartphone is alomtegenwoordig. Op het irritante af. Maar voor jou als blogger betekent dit dat mensen je blog misschien vaker zullen bezoeken vanaf hun smartphone. Bijvoorbeeld stiekem onder de tafel tijdens een suf kerstdiner. Zorg dus dat je blog mobile responsive is, en je posts kort maar krachtig.

  1. Schrijf posts die aansluiten bij de feestdagen. Wil je daarna vakantie vieren? Lees dan blogpost inplannen!
  2. Bewaar langere posts voor na de feestdagen.
  3. Zorg dat je blog er goed uitziet op mobieltjes omdat veel mensen tijdens de feestdagen niet thuis zijn, en je blog bezoeken via hun smartphones.
  4. Je kent vast wel het fenomeen van de 'tags'. Dit zijn vragenlijsten die bloggers beantwoorden op hun blog. Er zijn er ook een heleboel over de feestdagen. Bijvoorbeeld over hoe je graag Kerstmis viert om maar wat te noemen. Je zou zo'n tag kunnen invullen bij wijze van blogpost. Je bezoekers leren je er beter door kennen, het sluit aan bij de tijd van het jaar en het is een makkelijke manier om een post te maken. Bovendien is het een type post waarvan je hart niet in duizend stukjes breekt als geen hond hem leest.
  5. Gebruik deze rustige tijd om je te bezinnen op je blog. Ben je tevreden? Wat kan er beter?
  6. Ruim je blog op: denk aan spam, plugins die weg kunnen etc.
  7. Maak een mooie foto van jezelf met de beste wensen voor de feestdagen en gebruik die als post voor de feestdagen.
  8. Ben je professioneel blogger? Stuur dan een mooie kerstwens naar al je klanten in de decembermaand.
  9. Laat je niet uit het veld slaan als je bezoekersaantallen bedroevend zijn. Dit is een heel normaal verschijnsel.
  10. Last but not least: je kunt natuurlijk ook gewoon aankondigen dat je vakantie neemt tijdens de feestdagen en zeggen dat je in januari weer terugkomt. Dit zal je bezoekersaantallen geen goed doen, maar goed, dan weet je ook waarom! Je hebt immers zelf gezegd dat er niets nieuws te lezen valt bij jou.

Background image created by Freepik

Zie ook mijn post Wat betekent bloggen?

Wat doe jij als blogger tijdens de feestdagen? Hoe zijn jouw bezoekersaantallen?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *