gratis blogtools

Je bent een Nederlander of je bent het niet. En als rechtgeaarde Nederlander houd je vast van dingen die gratis zijn! En voor bloggers zijn er diverse tools die je gratis kunt gebruiken en die bloggen leuker en makkelijker maken!

Ik zet ze hier (gratis!) voor je op een rijtje!

Gratis plaatjes

Plaatjes zijn belangrijk in blogposts. Ze trekken de aandacht, en ondersteunen je tekst. Omdat het bij wet verboden is om zo maar andermans plaatjes te jatten, moet je er op letten dat de afbeeldingen die je op je blog zet inderdaad gebruikt mogen worden. Gelukkig zijn er diverse sites met gratis plaatjes. In deze blogpost vind je een overzicht van sites waar je gratis plaatjes kunt downloaden.

Gratis infographics maken

Een infographic is een plaatje/afbeelding waarin een heleboel informatie wordt aangeboden in beeldformaat. Dat maakt infographics bij uitstek geschikt om ze te delen! Sterker nog, veel infographics kunnen 'embed' worden in blogposts. Net zoals een youtubevideo. Dus als jij een briljante infographic hebt gemaakt, en mensen embedden die in hun blog, dan krijg jij mooi een gratis link! Een infographic is dus ook nog een slimme manier van linkbuilding!

Hieronder drie bekende sites waar je gratis infographics kunt maken. N.B. Een groot deel is gratis, maar voor sommige features moet je wel betalen.

Hier onder vind je een infographic die ik maakte met Easel.ly. Met de code onder het plaatje kun jíj dit plaatje gratis op jóúw blog zetten!

websitewer

Gratis blog buttons en logo's

Blog buttons en logo's zijn een goede manier om je blog te promoten. Hier onder twee sites waar je gratis tekst buttons kunt maken.

Een andere methode is een plaatje bewerken met de gratis dienst van Picmonkey. Picmonkey is een soort gratis photoshop. Ik ben er dol op! Heb je het plaatje af? Dan kun je hier heel makkelijk gratis de code voor je blog button maken.

Gratis de gezondheid van je blog checken

Allereerst natuurlijk Google Webmaster Tools. Dat is echt een musthave. Daarnaast raad ik Screaming Frog aan. Daarmee kun je je blog controleren op onder andere gebroken links, dubbele titels, de lengte van je titels etc.

Gratis de concurrentie spioneren

Vraag jij je wel eens af: wie linken er allemaal naar mijn concurrentie? De reden dat dit interessant voor je is, is dat de sites die naar je concurrenten linken wellicht ook wel naar jou willen linken. Maar ja, dan moet je wel weten wie het zijn natuurlijk!

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Linkpopularity gebruiken. Je typt de url van je concurrent in, en vervolgens verschijnt er een fijne lijst met sites die naar hem of haar linken. Maar nog beter is Open Site Explorer van Moz. Moz is een toonaangevend bedrijf binnen de blogwereld. En ze bieden ook betaalde diensten aan voor bijvoorbeeld SEO. Maar hun Open Site Explorer is ook al erg interessant.

Gratis blog ideeën vinden

Iedere blogger heeft er wel eens mee te maken: writer's block! Je zit voor je computerscherm, en je hebt echt geen idee wat je zou kunnen schrijven. Of je hebt wel ideeën, maar je vraagt je af of er wel mensen in geïnteresseerd zullen zijn. Want je schrijft tenslotte niet voor de kat z'n viool. Ook dan zijn er weer gratis hulpjes die je uit de brand helpen!

Surf naar Google Trends en daar vind je waar mensen naar zoeken en in geïnteresseerd zijn. Daarnaast kun je de Google Adwords Keywordplanner gratis gebruiken. Type een onderwerp in, en Google spuugt een hele reeks mogelijke onderwerpen uit! En het grote voordeel van de Keywordplanner is dat je ook meteen kunt zien hoe vaak er naar gezocht wordt, en of er al veel over geschreven is. Andere goede keyword tools zijn Ubersuggest en Answer the public.

Een laatste tip om ideeën voor posts op te doen is simpelweg andere blogs bezoeken. Niet om hun ideeën te stelen, maar om je te laten inspireren. Zeker bij een writer's block kan dit helpen om de geblokkeerde muze weer op gang te helpen.

Gratis je blog statistieken checken

Als je een blog hebt is het leuk om te weten of je blog ook wordt gezien en gelezen. Blogger biedt automatisch statistieken aan op het dashboard van je blog. Maar Google Analytics is toch wel het toonaangevende programma om je statistieken mee bij te houden.

Gratis templates en themes

Gratis blog templates en themes zijn gemakkelijk te vinden. Google gewoon 'free Blogger templates' of 'free WordPress themes'. En je krijgt een hele rits gratis looks voorgeschoteld.

Conclusie

Wat is er eigenlijk ontzettend veel gratis in de wereld van het bloggen! Zelfs een weblog begínnen is al gratis als je dat wilt. Natuurlijk zijn er ook veel betaalde diensten, en soms zijn die ook echt de moeite waard. Maar je kunt echt een heel eind komen met de gratis diensten. Als Blogger kun je dus met recht zeggen:

'Geld speelt geen rol!'

Lees nu hoe je het beste youtube embedden kunt doen!

 Weet jij nog meer fijne, gratis blogtools? Deel ze dan in de comments!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Hallo,
  Ik ben gisteren begonnen met bloggen via blogger en nu heb ik de grootste beginnersvraag ooit denk ik: hoe maak ik het mogelijk voor mensen om mijn Blog te gaan volgen. Omdat ik jouw bloginformatie geweldig vind, dacht ik het hier te kunnen vinden. Helaas, ik zoek waarschijnlijk niet goed :-)

  Zou je mij kunnen helpen? Ik heb hieronder een link opgenomen, omdat de knop er misschien ook wel al gewoon op zit, maar ik hem niet als zodanig herkend heb:
  http://uitofthuis.blogspot.nl/2015/08/schrijven-als-therapie.html

  Alvast hartelijk dank en ik vermoed dat ik nog veel aan je tips hier op het Blog ga hebben wanneer ik een beetje op gang ben gekomen.

  Hartelijke groet, Sigrid

 2. Dat is een goede vraag Sigrid. De eenvoudigste manier voor mensen om je blog te volgen is een gratis emailabonnement. Dat kun je heel makkelijk installeren op Blogger.

  Hier onder de stappen:

  1. Ga naar je Blogger Dashboard
  2. Klik op Layout
  3. Klik op Add a gadget
  4. Scroll omlaag totdat je bij Follow by email komt
  5. Klik op het blauwe plusje daarnaast
  6. Klik op Save

  Nu kunnen mensen hun emailadres invullen zodat ze een bericht krijgen als jij een nieuwe post publiceert.

  1. Ik heb het gelijk geprobeerd. Had al advies gekregen naar WordPress te gaan, maar dit klinkt alsof ik het ook kan. En het werkt prima! Dankjewel voor de snelle service. Ik vermoed dat ik nog vaak terug zal komen op bloggenenloggen....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *