Google core web vitals

Ben jij klaar voor de gevreesde Google Core Web Vitals update van mei a.s.?

Google is berucht en vaak gevreesd om hun zogenoemde 'core updates'.  Die kunnen namelijk een flinke daling in je bezoekersaantallen veroorzaken.

Nou is het ook wel weer zo, dat je blog dat dan misschien ook wel verdient. Google's doel is immers om mensen de beste informatie en ervaring te bieden. Als jouw blog die niet biedt naar aanleiding van een bepaald keyword, tsja, dan daal je terecht in de zoekmachine resultaten.

Maar leuk is dat natuurlijk niet....

Doorgaans maakt Google niet van te voren bekend dat ze een update gaan uitvoeren, maar de Google Core Web Vitals update van mei a.s. hebben ze wel degelijk aangekondigd! Dit is er dus eentje waarop je jouw blog kunt voorbereiden.

Maar wat houdt deze update in? En wat kun je doen om de schade te beperken?

Google Core Web Vitals update mei 2021

Simpel gezegd houdt de Google Core Web Vitals in dat Google blogs en websites gaat afrekenen op gebruikerservaring en laadsnelheid. Dus als je een traag ladend blog hebt, dan zou dat heel vervelende gevolgen voor je kunnen hebben.

Hoe kom je erachter hoe jouw Google Core Web Vitals er aan toe zijn?

Het is heel eenvoudig om te zien hoe jouw blog het doet op de punten van de Google Core Web Vitals. Je kunt dit nakijken op Google PageSpeed Insights. Je vult je url in, en je krijgt een keurig verslag van wat er beter kan. Zet je wel schrap, want je wordt er doorgaans niet blij van.... Hieronder zie je de resultaten van Bloggen en loggen voor mobile:

Google Core Web Vitals

Je vindt ook gegevens over hoe jouw blog presteert in je Google Search Console:

Wat zijn Google Core Web Vitals?

1. FCP - First Contentful Paint

FCP is de tijd tussen het intypen van de url van een site of blog en het moment dat je iets ziet verschijnen. Bijvoorbeeld tekst of afbeelding. Het moment dat je naar een blog toe gaat en een wit scherm ziet, tot het moment dat je iets ziet. FCP is ongeveer 15% van je score.

Tips

Betere hosting kan je First Contentful Paint verbeteren, evenals caching. Caching is een soort kopie van een eerdere versie van je blog, die al voorhanden is. Dat betekent dat je bezoeker niet helemaal hoeft te wachten tot je blog geladen is. Ze zien alvast de gecachte versie.

2. Speed Index

De tijd die nodig is om je héle blog pagina om te laden, van boven tot beneden. Dit is ook weer ongeveer 15% van je score. De Speed Index is een combinatie van een heleboel verschillende factoren.

3. LCP - Largest Contentful Paint

De tijd die nodig is om het grootste stuk tekst of de grootste afbeelding op je blog te laden. Dat is vaak een 'banner' afbeelding. Het is de kunst om het grootste stuk van je website zo klein mogelijk te maken en zo vroeg mogelijk te laden. LCP is 25% van je score.

Tips

Maak afbeeldingen kleiner voordat je ze upload naar je blog. En met kleiner bedoel ik niet dat je ze het formaat van een postzegel maakt, maar dat je ze reduceert in grootte als het gaat om de grootte van het bestand! Dit geldt zeker voor Blogspot bloggers, want zij kunnen later geen plugin gebruiken om afbeeldingen kleiner te maken. Vermijd verder sliders met veel, grote afbeeldingen.

4. TTI - Time To Interactive

Dit is hoe lang het duurt tot een pagina bruikbaar is. Je kent dat vast ook wel: dat je op een website komt, maar dat je nog niet ergens op kunt klikken. Dat is TTI. Dit heeft te maken met Javascript. Bij Javascript kun je denken aan alles dat 'beweegt' op je blog. Een  voorbeeld van Javascript is van die leuke vallende sneeuwvlokjes. Maar ook alles waarin je iets kunt invoeren, en feeds zoals Instagram en Pinterest feeds. Dit is 15% van de score.

Tips

TTI kun je verbeteren door zogenoemd third party scripts oftewel 'externe scripts' te verwijderen. Dus weg met je Instagram en Pinterest feed, slider met enorme afbeeldingen en 'leuke' effecten.

5. TBT - Total Blocking Time

De tijd tussen dat je iets ziet op je scherm en het moment dat je ook echt ergens op kunt klikken. Kortom de tijd die nodig is voordat iemand iets kan doen op je blog of site. In de Google Search Console noemen ze dit First Input Delay.

6. CLS - Cumulative Layout Shift

Deze herken ik van één van mijn eigen blogs helaas. Namelijk De Mamablogs. Ik wil daar dan ergens op klikken, maar op het moment dat ik op een link klik, verspringt de tekst! Superirritant. CLS is de hoeveelheid 'zichtbare beweging'. Deze is maar 5% van je score, en erg lastig om op te lossen.

Google Core Web Vitals samenvattend

Google Core Web Vitals vertellen je hoe gebruiksvriendelijk je blog is voor je bezoekers. Hoe snel het laadt, hoe prettig het leest etc. Daarnaast is het een criterium dat Google gebruikt om te bepalen waar je komt in de zoekmachineresultaten. Hoe slechter je Google Core Web Vitals, hoe moeilijker het zal zijn om in de top 10 van de zoekresultaten te komen.

Je kunt jouw score nakijken op Google PageSpeed Insights, en daarbij krijg je meteen ook aanwijzingen wat beter kan. Het vervelende is, dat die aanwijzingen heel technisch zijn en de meesten van ons er dan ook weinig van snappen....

Algemene tips om je Core Web Vitals te verbeteren

Maar hier zijn een paar algemene dingen die je kunt doen om je Google Core Web Vitals te verbeteren:

  • Zorg dat je een goede host hebt.
  • Kies voor een theme dat vlot laadt. Ik koos bijvoorbeeld bewust voor het WordPress Kadence theme.
  • Maak afbeeldingen kleiner voordat je ze upload op je blog. Bijvoorbeeld met Smart PNG en JPEG compression. Dit geldt zeker voor Blogspot bloggers, omdat zij later niet met behulp van een plugin afbeeldingen kunnen optimaliseren.
  • Vermijd codes van zogenoemde 'third parties' zoals Instagram, Pinterest, Youtube etc. Dus liever geen Instagram feed op je blog! Dit betekent concreet dat dingen embedden op je blog slecht kan zijn voor de laadsnelheid! Ik ga in ieder geval niet meer van die grappige giphs plaatsen! Lees nu mijn post over hoe je beter een Youtube video kunt embedden.
  • Als je een slider wilt, zorg dan dat de afbeeldingen niet te groot zijn, maar eigenlijk zijn sliders uit den boze!
  • Gebruik eventueel de service van Cloudflare als je geen toegang hebt tot je blog voor dingen als caching. Dit geldt bijvoorbeeld voor Blogspot gebruikers met een eigen domeinnaam. Zij kunnen met behulp van Cloudflare alsnog caching instellen. Je kunt Cloudflare niet gebruiken met een blogspot.com adres.

Gratis Page Speed Webinar van Yoast

Ook bij Yoast zijn ze bezig met de Google Core Web Vitals update. Je kunt gratis een webinar van zo'n 80 minuten kijken. Daarin leggen ze uit waarom een snelle laadtijd van je blog belangrijk is, hoe je de snelheid van jouw blog kunt controleren en ze geven tips om dingen te verbeteren. Het is de moeite van het kijken waard. Zeker omdat ze aan de hand van de Yoast website concreet laten zien hoe irritant Cumulative Layout Shift bijvoorbeeld wel niet is!

Eén van de belangrijkste lessen van het Yoast webinar vind ik de boodschap dat de prestatie van je blog op smartphones belangrijker is dan op desktop!

Andere opvallende punten uit het Yoast webinar zijn: weg met sliders, gebruik Cloudflare en ze bevelen AMP aan voor een snelle laadsnelheid. Lekker dan, want ik heb dit jaar juist de AMP plugin verwijderd.

Waarom mijn score best goed is

Zoals je kunt zien is mijn score op de Google Core Web Vitals best goed. Dat komt omdat ik gebruik maak van Ezoic. Zij hebben een speciale speed tool, en ze zijn nu bezig met Leap. Leap legt helemaal goed uit wat het probleem is, en hoe je dingen kunt verbeteren.

Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen!

Hoe doen andere bloggers het wat betreft laadsnelheid?

De meeste bloggers schrikken zich wild als ze naar het PageSpeed Insights scores kijken. Meestal zijn die namelijk niet al te best, en ik spreek hier ook voor mezelf. Laat het dan een troost zijn dat je niet de enige bent met lage scores. Ik heb een aantal blogs bekeken in Google PageSpeed Insights, en eigenlijk is Teunie Luijk van Eenvoudig Leven de enige met een goede score. En dat is een blogspot blog!

  • Mijn collega Ben van blogtrommel.com scoort 37 voor mobile en 75 voor desktop.
  • Blogaholic.nl scoort 24 voor mobile en 53 voor desktop
  • Lekker Leven met Minder scoort 19 op mobile en 74 op desktop. Er staan dan ook erg veel grote afbeeldingen bovenaan het blog.
  • Teunie Luijk scoort met haar Blogspot blog Eenvoudig Leven een keurige 66 voor mobile en 90 voor desktop. Wat maar weer eens bewijst dat een Blogspot blog echt niet slecht hoeft te presteren!
  • Sjoukje Bakker van Profbloggers scoort 39 op mobile en 76 op desktop.

Handige links

Ben jij klaar voor de Google Core Web Vitals update?

Gebruikte bronnen o.a.: Google, The Recipe for Seo Success, Yoast, Ahrefs, Ezoic, Searchresult, Internet Marketing Ninjas

Vergelijkbare berichten

11 reacties

  1. Een mooie post! Erg handig met al die links. Dat de waardes voor mobiel belangrijker worden geacht is wel logisch, meer dan 60 % van de gebruikers schijnt via mobiele apparatuur te browsen. De waardes voor mijn websites heb ik zojuist getest en die komen uit op een score van rond de 70. Niet verkeerd maar ik ga toch kijken wat er nog allemaal verbeterd kan worden.

    Bedankt voor deze waardevolle post, en de tijdige 'waarschuwing'.

    1. Dat is zeker niet slecht Marthy. Verkleinen wil overigens niet letterlijk zeggen dat je kleinere foto's plaatst, maar dat je ze qua bestand minimaliseert. Dat doe je heel eenvoudig met tinypng.com.

  2. Dank voor dit interessante schrijven wat ik even ook heb vast gezet om nog eens heel goed door te lezen. Ben wel niet zo technisch ingesteld maar ik leer er wel van. Lees je blogs nog altijd graag al reageer ik niet altijd. soms duik ik ook de andere in. Groetjes en fijne dagen wens ik je hierbij.

  3. Dank je wel voor de informatie maar ik kan niet alle fotografie die op beiden websites staan nu gaan veranderen. De nieuwe heb ik wel gedaan met je link tip. Nu maar afwachten wat er zal gebeuren want merk wel dat men beiden websites goed bezoeken waar ik ook blij mee bent.

    1. Ik snap je helemaal Tine. He tis een enorme klus om alle bestaande afbeeldingen eerst te verkleinen en opnieuw te plaatsen in al gepubliceerde blogposts.

      Net als jij hanteer ik een 'vanaf nu' beleid : )

  4. Geachte,

    Graag zou ik uw hulp willen krijgen i.v.m. mijn volgende probleem met Blogger.
    Ik heb een backup gemaakt van mijn blog met meer dans 3000 artikels en is 16 Mb groot.
    Het probleem is dat ik deze backuo (is een xml bestand) niet kan uploaden naar mijn recenste blog. Ik krijg steeds een foutmelding dan de captcha verlopen is (time out).
    Waarschijnlijk is dit xml bestand te groot voor Blogger ? Zo ja, hoe kan ik deze xml bestand verkleinen in meerdere xml bestanden ?
    Graag uw hulp aub.

    Met vriendelijke groeten, Yves
    Blogger van https://base-pronoquinte.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *