Deze week kreeg ik van mijn man een mailtje met in de kop: ‘Erg lelijk’.

Gelukkig had hij het niet over mij, maar over mijn blog Huisvlijt.

Daar bleken ineens twee enorme Google ads onder de header van het blog te staan. Een Google ad direct onder de header, vóór het menu. En vervolgens ook nog een Google ad na het menu.

‘Erg lelijk,’ vat het aardig samen.

Paniekerig ging ik op zoek naar een knop om één van deze Google ads te verwijderen. Overigens gaat het hier om zogenoemde Google auto ads, oftewel Google ads die Google voor je plaatst.

Voor iedereen die Google Auto ads op zijn of haar blog heeft op lelijke plekken waar je ze niet wilt hebben, hieronder een uitleg hoe je dat doet!

Maar eerst even dit:

Google kan sinds afgelopen oktober Auto ads op je blog zetten

Heb je een Google ad op je blog gezet?

Google kan sinds oktober 2019 naar eigen inzicht zo maar Auto ads op je blog zetten. Daarvoor moest je eerst een speciale code voor Auto ads in je html code zetten.

Auto ads zijn advertenties die je niet zelf, bewust op je blog zet. Het zijn, zoals de naam al zegt, automatische advertenties. En Google neemt de vrijheid om die op je blog te zetten. Het voordeel hiervan kan zijn, hogere inkomsten met Adsense. Maar soms zet Google ze op spuuglelijke plekken. Google Auto ads zijn gebaseerd op ‘machine based learning’. Dat wil zeggen dat de Google zoekmachine berekent wanneer en waar het beste advertenties op jouw blog geplaatst kunnen worden. En welke.

Op Advanced Ads leggen ze het als volgt uit:

‘Since October 2019, AdSense can inject Auto Ads on every website, that contains AdSense ad unit code. Auto Ads can now be displayed on any website where you have embedded a manual AdSense ad.’

Dus als jij in je onschuld een leuke Google ad hebt geplaatst, dan kun je zomaar ineens geconfronteerd worden met Google ads op hele andere plekken.

Google Auto ads op lelijke plekken: hoe krijg je ze weg?

Je kunt Google Auto ads op lelijke plekken gelukkig vrij makkelijk weg krijgen. Hieronder stap voor stap hoe ik dat heb gedaan.

  1. Ga naar google.com/adsense en log in
  2. Klik in de linker sidebar op ‘Ads’. Google ad
  3. Rechts zie je jouw blog staan. Helemaal rechts daarvan zie je een afbeelding van een potloodje. Klik daarop, om naar de instellingen te gaan.
  4. Je ziet dat bij mij in groene letters ‘On’ staat. Dat betekent dat ik Google Auto ads heb geactiveerd. Ik kan twee dingen doen: ik kan Google Auto ads helemaal uitzetten, of ik kan ze alleen weghalen van de lelijke plekken. Omdat ik Google Auto ads verder wel prima vind, kies ik voor het laatste. Ik laat ze dus op ‘On’ staan, maar ga de plaatsing aanpassen.
  5. Als je op het potloodje klikt, maakt Google een preview van de pagina. Je krijgt dan te zien hoe je blog eruit ziet met de Google Auto ads. google adsHij staat standaard op smartphone, maar mijn probleem is bij de Desktop versie van mijn blog. Hieronder een screenshot van de preview van Bloggen en loggen. Ook hier heeft Google twee Auto ads geplaatst tussen de header en het menu. Maar zie je dat prullenbakje in het midden? Als je daarop klikt geef je daarmee aan dat je deze ‘placement’ wilt verwijderen. Google vraagt je vervolgens of je het zeker weet, en je moet ook nog even zeggen waarom je hem wilt verwijderen.google ad preview
  6. De Auto ad is nu weg, maar nu komt er iets heel belangrijks! Iets dat ik niet deed, waardoor de Auto ad telkens terug kwam. Je moet namelijk rechtsonder klikken op ‘Apply to site’! Vergeet dit dus niet te doen!Google auto ad

Schrik niet als de ongewenste Google Auto ad eerst toch nog zichtbaar is. Google heeft soms een paar uur nodig om de wijziging te verwerken.

N.B. Je kunt ook per post of pagina aangeven of je er wel of geen Google ads op wilt hebben. Dat doe je door te klikken op ‘Page exclusions’.

Google Auto ads op lelijke plekken: samenvattend

Het voordeel van Google Auto ads is dat ze in theorie op de beste plekken op je blog worden gezet. Dat regelt Google allemaal voor jou, op basis van hun eigen onderzoek. Je hoeft daar dus zelf niets voor te doen. Maar in de praktijk zijn de plekken waar Google Auto ads verschijnen niet altijd optimaal, of wat jij als blogger wilt.

Gelukkig kun je individuele Google auto ads heel makkelijk verwijderen. Tegelijkertijd met de vrijheid om ze te plaatsen, biedt Google namelijk ook meer controle op je Google Adsense dashboard. Je moet er alleen wel even naartoe gaan.

Inmiddels gebruik ik liever Ezoic!

Heb jij Google ads op jouw blog? Waarom wel of juist niet?

Similar Posts

7 Comments

  1. Ik zie nergens advertentierommel. Heb dus even uBlock uitgeschakeld en idd wat lelijk. Ook op mijn blog. Wat mij betreft promoot Google het gebruiken van adblockers. Staat bij mij dus weer aan. Ook al omdat ik het liefst spullen te voet haal.

    1. Kan het zijn dat de letter u ontbreekt in je url Margriet? Ik zie inderdaad een Google ad bóven je header, maar niet erin. En heb je de stappen in de post gevolgd, en ook op Apply geklikt? Dat laatste is essentieel om effect te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *