contactpaginaHet is één van de belangrijkste dingen op een blog: de mogelijkheid voor bezoekers om contact met je op te nemen! Niets is zo hinderlijk als een blogger die onbereikbaar is.

Zorg daarom altijd voor een aparte pagina/page met een titel als titel 'Contact'. En op die pagina een optie voor bezoekers om je een bericht te sturen.

Twee manieren om contact mogelijk te maken

Er zijn twee manieren om bezoekers de mogelijkheid te geven je een bericht te sturen.

  1. Je geeft je mailadres.
  2. Je maakt een contactformulier op je blog.

Beide hebben hun voor- en nadelen. Ik loop ze met je door.

1. Je mailadres geven op je contact pagina

Het voordeel van je mailadres geven is dat het makkelijk is. En het heeft iets persoonlijks dat je je emailadres deelt.

Maar veel mensen maken zich zorgen over zogenoemde spamrobots die emailadressen stelen. Om dit te voorkomen spéllen ze hun email adres. Bijvoorbeeld zo: info-(at)-nicoleorriens.com.Het grote nadeel aan deze methode is dat je bezoekers dwingt om het emailadres over te typen. Dat is meer werk, en het is gevoelig voor fouten. Iets makkelijker maak je het bezoekers door je email adres gewoon te kopiëren en te plakken. Bijvoorbeeld info@nicoleorriens.com. Dat is makkelijker en minder foutgevoelig, maar helaas dus juist ook gevoeliger voor de spamrobots.

Het allermakkelijkst is je emailadres aanbieden als een link. Je bezoeker klikt er op, en gaat vanzelf naar zijn of haar emailprogramma! En er is geen kans op typefouten.

2. Een contactformulier op je contact pagina

Met een contactformulier ben je in één klap van het gezeur met eventuele spam robots en typefouten af. Daarnaast vinden veel mensen een contactformulier professioneler ogen. Bovendien kun je met een contactformulier je bezoeker een beetje leiden. Je maakt bijvoorbeeld een veld voor zijn of haar emailadres, onderwerp en bericht zodat je die gegevens krijgt. En last but not least blijft een bezoeker lekker op je blog met een contactformulier. Bij het versturen van een email is dit niet het geval.

Hoe zet je een contactformulier op je Blogger blog?

Blogger biedt de mogelijkheid om makkelijk en snel een contact formulier op je blog te zetten. Maar bij deze eenvoudige methode komt het formulier in je sidebar. Een Blogger formulier op een contact pagina zetten is een stuk lastiger.

1. De sidebar methode

Laten we eerst even de Sidebar methode doornemen.

  1. Ga naar je Blogger dashboard.
  2. Ga naar indeling.
  3. Kies Add a gadget
  4. Klik op More Gadgets.blogger contact
  5. In het nieuwe venster staat bovenin Contact Form. Klik op het blauwe plusje om het toe te voegen. blogger
  6. Klik op Save en klaar! Nu heb je een officieel Blogger contact formulier in je sidebar staan.
  7. Test het even om te kijken of het goed werkt.

2. De pagina methode

Als je het officiële Blogger formulier wilt gebruiken op een contact pagina dan moet je aan de slag in je html code. In het Engelse blog Axlmulat wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit moet doen. BlogsGeek geeft ook een goede uitleg.

Vind je dat te ingewikkeld? Of teveel gedoe?

2.1 Formulier op Blogger pagina met behulp van JotForm

Er is een makkelijkere manier om een contactformulier op je Blogger blog te zetten. Je maakt gewoon gebruik van een gratis website waar je formulieren kunt maken en vervolgens embedden in je blog. Een zeer gebruikersvriendelijke site waar je dat kunt doen is JotForm. Zij bieden zelfs de mogelijkheid om een afbeelding in je formulier op te nemen.

Hier onder zie je het formulier dat ik bij hen heb gemaakt voor één van mijn Blogger blogs

jotform

Formulieren op je WordPress blog is een makkie

Als het om formulieren gaat zijn Wordpres gebruikers duidelijk in het voordeel. Want als je een nieuwe post maakt op je wordpress blog, dan staat er bij de 'gereedschappen' een icoontje waarmee je een formulier kunt maken en in je post of pagina zetten. Kijk maar:

formulier

En bij wordpress.com heb je ook een knopje om een formulier toe te voegen:

wordpress

Samenvatting: emailadres en/of contactformulier

Het is als blogger cruciaal dat bezoekers een manier hebben om contact met je op te nemen. Dat kun je doen door je emailadres te geven. Het grote nadeel hiervan is de zorg om spam robots die je emailadres vinden, en je vervolgens bedelven onder de spam. Een veilig en professioneel alternatief is een contactformulier op je blog zetten. Dit kan zowel bij Blogger als bij Wordpress blogs. Maar bij WordPress blogs is het veel gemakkelijker.

Heb je een Blogger blog en wil je een pagina met een contact formulier er op? Dan kun je dit doen met het officiële Blogger formulier, maar moet je wel in je html durven rommelen. Een eenvoudiger manier is gebruik maken van een gratis service als JotForm. JotForm is eenvoudig om te gebruiken, maar je kunt het wel ingewikkeld maken door bijvoorbeeld kleuren en fonts helemaal naar smaak aan te passen.

Persoonlijk vind ik het resultaat mooier dan het officiële Blogger blog formulier.

Je kunt ook beide opties aanbieden: zowel een emailadres als een contactformulier. Dan kunnen bezoekers zelf kiezen wat ze het prettigst vinden om te gebruiken. Dat is wat ik aanraad!

Lees ook mijn post Whatsapp in website over de optie dat mensen je kunnen appen!

Wat heeft jouw voorkeur: een emailadres of contactformulier?

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Bij mijn WordPress websites krijg ik niet meer de optie om een formulier toe te voegen, ik zie alleen nog een button om media toe te voegen. Enig idee hoe dit kan? Ik gebruik nu meestal het formulier van het thema.

  2. het is een website. http://www.jotiko.nl. Momenteel heeft die site problemen, ik zit er aan te werken. Enkele afbeeldingen worden niet geladen. Maar bij het maken van een pagina kan ik geen formulier op een pagina zetten. Dat doe ik met de formulier functie van het thema. Werkt ook goed trouwens.

  3. blogger heeft het formulier er nu standaard in staan, deze heb ik toegevoegd maar na 3 dagen testen komen er dus geen mails binenn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *