gunfactor bloggersin 2016 kwam er een (stomme) reclame met Isa Hoes, de weduwe van Antonie Kamerling voorbij. Die maakte me bewust van het verschijnsel gunfactor.

Alleenstaande moeder gunfactor

Omdat zij het was luisterde ik geduldig naar haar praatje over een of andere gezichtscrème. Niet omdat ik een fan ben van Isa Hoes, maar ik stel me zo voor dat het als alleenstaande moeder niet meevalt de eindjes aan elkaar te knopen. Dus als ik haar in een reclame zie dan denk ik altijd: 'Fijn voor haar! Zo heeft ze in ieder geval weer inkomen!'

Mislukt emigratie avontuur

Een klein beetje hetzelfde heb ik met de zus van Antonie Kamerling, Liesbeth Kamerling. Zij emigreerde een aantal jaren geleden naar een of ander tropisch eiland en begon daar met haar man een café. Dat mislukte jammerlijk, en nu is ze weer terug in Nederland. Dus als ik haar zie opdraven in een irritante reclame over opvolgmelk dan denk ik bij mezelf:

'Ze zal het geld wel echt nodig hebben.'

Dat heb ik dan weer helemaal niet bij Daphne Deckers, dus als ik die in een reclame zie, dan flits ik gauw weg want die heeft volgens mij toch geld zat.

De Gunfactor

Ik denk dat het te maken heeft met de Gufactor. Van sommige mensen ben ik bereid door de vingers te zien dat ze zich lenen voor commercials omdat ik ze het inkomen gun, en me kan voorstellen dat ze het geld echt nodig hebben.

Gun jij bloggers hun inkomsten?

Zou hetzelfde gelden voor bloggers? Reclame op blogs kan een gevoelig punt zijn. Sommige mensen ergeren zich er echt aan, anderen halen hun schouders op en kijken er gewoon langs. Weer anderen kunnen de extra info eigenlijk wel waarderen. Als ik op een blog kom met een advertorial of een Google Ad, dan denk ik altijd: 'Fijn voor haar!' en dan klik ik eventjes op de Google ad. Kleine moeite, groot plezier. Ik snap best dat bloggen soms tijd en geld kost en dat er nu eenmaal brood op de plank moet komen.

Ik denk dat als je als Blogger maar genoeg goede posts schrijft, mensen de advertorials op de koop toenemen. Maar wanneer je hele blog bestaat uit schreeuwende advertenties, en advertorials, dan daalt de Gun Factor tot een minimum en zullen mensen afhaken.

Hoe vergroot je je Gunfactor?

  1. Wees eerlijk over advertorials: vermeld bij de post, of in het label dat het een advertorial is
  2. Zorg voor een goed evenwicht tussen posts en advertorials: vermijd dus drie advertorials achter elkaar, of buffer ze met 'echte' posts
  3. Vermijd van die irritante advertenties die over het scherm zweven, en die je moet wegklikken
  4. Bezoek de blogs van je bezoekers, en laat daar zinnige comments achter. Zo leren ze je beter kennen en dat vergroot de Gun Factor
  5. Deel de weelde: soms willen adverteerders samenwerken in de vorm van een winactie/giveaway. Zo maak je reclame, en tegelijkertijd kunnen je bezoekers een fijne prijs winnen
  6. Als je Google Ads plaatst, ga dan ook voor het meest gunstige formaat, en niet voor de allerkleinste. Kom er eerlijk voor uit dat jij als blogger google ads gebruikt!

Reacties op blog reclames

  • Het is niet dat ik het je niet gun, ik vind het alleen wel eens verwarrend als ik de tekst ‘advertorial’ niet gelezen heb. Vandaar ook laatst mijn reactie of je soms reclame zat te maken. Als ik gelezen had dat het een advertorial was, had ik die reactie niet geplaatst. Sorry als ik je daarmee gekwetst heb want dat is nu ook weer niet de bedoeling:) (Lineke)
  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze meestal niet zie, omdat ik chrome met adblock heb – vanwege een forum waar ik graag kom, en waar de advertenties echt naar zijn gewoon. Op blogs heb ik me er nooit aan gestoord, en soms ook wat geklikt, omdat ik het zie als extraatje omdat iemand toch moeite in een blog steekt, en wat dat betreft vind ik het jammer dat ik niet kan filteren (of nog niet ontdekt heb hoe) waar ik adblock wil en waar niet. Nu heb ik ze er zelf niet op staan, maar ik zit na deze zomer zonder stufi en zou het dan goed kunnen gebruiken – alleen voelt het dan ook weer verkeerd als ik het bij anderen niet zie. Dus… (Jantine)
  • Blogger verdient zelf ook aan die advertenties, dus zullen ze juist graag hebben dat je ze er op zet. Het moet ergens van betaald worden. Het ligt er denk ik ook een beetje aan of je een economisch consuminderaar bent of een ideële consuminderaar. Voor mijn gevoel werkt het averechts, maar de reclamemannetjes zullen het wel beter weten.(Marlien)
  • Een interessant vraagstuk trouwens! Als Blogger gratis is, mag je er dan wel geld aan verdienen? Wat Blogger zelf betreft denk ik wel, want ze maken het installeren van Google Adsense echt supermakkelijk. Bij WordPress vind ik dat best een heel gedoe! (Ineke)
  • Toch denk ik dat bezoekers wegblijven,het is net het wasmiddel die de vlekkenverwijderaar ook aanprijst,het merk helpt zijn eigen product om zeep. Op een blog kom je om lekker te lezen zonder geflikker aan de ogen en opgedrongen reclames. Zelf heb ik 5 jaar een weblog gehad en toen er vanuit de beheerder zomaar reclames werden geplaatst ben ik naar Bogger verhuisd,wat een rust. De blogs die ik bedoel hebben gewoon banen ,dus zijn niet werkeloos,eigenlijk gaat het daar ook niet om,Blogger is gratis,waarom dan nog geld binnenharken? Een paar blogs gaan nog verder,prijzen familiebedrijven aan in advertenties,of krijgen korting bij een produkt in ruil voor een advertentie op hun blog. Leven en laten leven,prima hoor en gelukkig blijven er genoeg leuke blogs over. (Sterre)
  • Het lijkt inderdaad een beetje hypocriet een consumindersite en dan reclame maken. Maar aan de andere kant zullen er ook een heleboel consuminderaars bij een bedrijf of instelling werken waar juist consumeren gepromoot word of waar er flink verdiend word aan consumeren, we moeten tenslotte allemaal wel rekeningen betalen, dus ik trek me er niet zoveel van aan wat anderen doen. zolang je jezelf maar in de ogen kunt blijven kijken zou ik zeggen, gewoon zelf die keuzes blijven maken en niet je leven door wat anderen zeggen te laten dicteren. (Johmar)
  • Ik heb er ook advertenties opstaan en verdien daar soms wat mee. Maar ik twijfel soms heel erg om het eraf te halen wat ik haat die commerciele shit. Wat een discrepantie. (Vlierbloesem)
  • Leuk onderwerp…een advertorial zoals jij deze week had vind ik niet hinderlijk,je kan het lezen of niet,dus het heeft met vrijheid te maken en de reclame wordt je niet opgedrongen,prima als je daar wat mee verdient. Anders is het bij veel reclames zodat het inderdaad op een kerstboom lijkt. Ik kwam veel op consuminderblogs en wat gebeurt er? Juist die blogs adverteren heel veel en dat terwijl Blogger gratis(!) is. Dat maakt meteen je eenvoudig leven blog ongeloofwaardig, dus daar kom ik niet meer. Dus ja,reclames zijn hinderlijk, vooral als ze knipperen. (Sterre)
  • Om eerlijk te zijn ben ik eigenlijk anti-reclame door wie dan ook gemaakt. Over het algemeen vind ik ze irritant, maar wie er wat aan verdient boeit me eigenlijk niet zo. Al vind ik het wel jammer dat mensen die al veel verdienen dan ook nog verdienen aan reclame. Maar ja wat is er nu wel rechtvaardig als het over geld verdienen gaat. Maar goed ik kijk dus eigenlijk zelden naar reclames op tv zap ik weg en op internet en in bladen lees ik eroverheen. (Johmar)

Wil je wel reclame plaatsen op je blog , maar weet je niet hoe?

Bezoek dan mijn overzicht van Blognetwerken en schrijf je in bij Ezoic!

Lees ook: Je doet het toch wel gratis?

Hoe denk jij over reclame op blogs?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik heb er geen moeite mee, zeker niet als de geboden waarde in overige content ermee in balans is. Daar kom ik voor en als een blogger dan reclame heeft en daar wat mee bij weet te verdienen, denk ik: good for you. Sterker nog; ik zou zelf gráág m'n inkomen met alleen bloggen verdienen, dus kijk er misschien nog wel wat tips van af ;)

  2. Ik denk dat Isa Hoes en Liesbeth Kamerling allesbehalve zielig zijn dus bij hun geldt de gunfactor niet.
    Bij bloggers daarentegen is het een ander verhaal. Als je sommige blogs volgt en daar een goed gevoel bij hebt dan is het een kleine moeite om voor hen iets extra's te doen zodat zij meer volgers krijgen of wat geld genereren.

  3. Ik heb absoluut geen moeite met google ads en druk er ook bewust wel op. Ik plaats ze zelf ook en heb hier geen probleem mee al zie ik soms sites die bijna alleen uit advertenties bestaan en dan ben ik minder geneigd om deze site nogmaals te volgen. Wat ik wel jammer vind is als mensen niet noteren dat hun artikel een advertorial is. Hoe je het went of keert wanneer je ergens voor betaald wordt beïnvloed dit je objectiviteit. Laatst las ik een artikel, interessant tot ik dagen later dit zelfde product nog 3 x tegen kwam. Ik ben toen bij de eerste gasn kijken en daar stond niks bij dat het betaald was ( wat duidelijk wel zo was, want in alle producten werden dezelfde producten en zinnen gebruikt). Ik merkte aam mezelf dat ik me hier aan ergerde omdat ik haar verhaal echt geloofde maar nu toch begon te twijfelen. Dit is natuurlijk mijn probleem :) maar ik denk dan: noteer het even, dan weet ik wat ik lees. Ik gun andere bloggers namelijk ook gewoon hun inkomen. Super juist.

  4. Big data werkt... tijdje bijgehouden wanneer de bezoekers blij waren na het lezen van welke soort blogs. Er is soms geen touw aan vast te knopen. Maar de rode lijn ontdekken wat werkt, dat duurt best lang.

  5. Ja ik herken de gunfactor ook, en ik heb er geen enkel probleem mee. Ik vind het wel minder interessant als er meerdere advertorials achter elkaar worden gepost. Een beetje variëteit werkt veel beter. Ik vind het ook minder interessant als ik bij diverse bloggers een verhaal lees over hetzelfde product. Maar goed, daar kan je als individuele blogger niks aan doen. Daar zouden de bedrijven over na moeten denken, dat ze niet tegelijkertijd 3 opdrachten uit zetten. Lijkt me voor henzelf ook niet handig.

  6. Ons doel is nog steeds om de ads weg te halen als we kosten dekkend zijn. Tot op heden kost de blog ons 170 euro (September 2015 tot en met Augustus 2017, inclusief email, hosting and domijnnaam registratie), totale advertentie inkomsten 55 euro (Nov 2015 - Nov 2016). Kortom nog een gat van 105 euro....

    Het mooiste zou ik vinden als we de ads plaatsen in januari om ze vervolgens weg te kunnen halen in maart, en dus geen ads voor de rest van het jaar. Maar zoveel verkeer hebben we nog lang niet ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *