blogger blogAls je een Blogger/Blogspot blog hebt heb je je het misschien wel afgevraagd:

'Waar zet ik de omschrijving van mijn blog?'

Blogger biedt namelijk twee plekken waar je een beschrijving van je blog kunt geven. En dat kan voor verwarring zorgen. Want welke is de metadescription van je blog?

De twee plekken op Blogger waar je je blog kunt omschrijven

  1. Settings: Basic
  2. Search preferences: Metadescription

Hier onder leg ik uit wat het verschil is!

1. De omschrijving bij Settings: Basic

Wat je hier schrijft is de 'tagline' van je blog. Je kunt die gebruiken als een soort subtitel, of vullen met een grappig motto. De 'description' van je blog is wat je blogbezoekers zien als ze op je blog komen. En hij is zichtbaar onder de titel van je blog voor je bezoekers. Tenzij je instelt dat hij onzichtbaar moet blijven. Net wat je zelf prettig vindt.

N.B. De tekst die je hier schrijft is dus niet de metadescription, oftewel de tekst die in zoekmachines verschijnt.

Hieronder een voorbeeld:

blogger

2. De omschrijving bij Search preferences: Metadescription

Als het gaat om SEO is dit een hele belangrijke! Want dit is dus wel je meta description, oftewel de tekst die zoekrobots een korte introductie van je blog geeft van niet meer dan 150 karakters. Deze metadescription is niet zichtbaar voor je bezoekers, maar wel heel belangrijk voor zoekmachines.

Hier onder een voorbeeld:

blogger

Hoe weet ik of mijn blog een metadescription heeft?

Misschien vraag je je bij het lezen van deze post wel af: 'Hoe kan ik controleren of mijn blog een metadescription heeft?'

Dit kun je heel makkelijk checken met de gratis addon SEOQuake. Nadat je die geïnstalleerd hebt, kies je voor 'Diagnosis'. En dan krijg je bijvoorbeeld dit:

seoquake

Zoals je ziet heeft dit blog inderdaad een meta description.

Is je metadescription geactiveerd?

Zie je nergens waar je je metadescription kunt intypen? Dan kan het zijn dat dit nog niet geactiveerd is. Zoals bij dit blog:

blogger

Is dit bij jou ook het geval, klik dan eenvoudigweg op 'Edit' en kies 'Yes'. Dan verschijnt vervolgens het veld waar je je metadescription kunt typen : )

blogger

Samenvatting

Bij Blogger blogs kun je op twee plekken je blog omschrijven. Bij de Basic instelling is die omschrijving je 'tagline'. Een soort ondertitel als het ware, of een leuk motto.

Als het je om SEO gaat met je bij de Settings - Search preferences zijn: daar type je de metadescription van je blog in. Dat is de tekst die iets vertelt over je blog in de zoekresultaten. Deze is dus belangrijk voor SEO.

Welke vragen of blog onderwerpen zou jij graag behandeld zien op Bloggen en loggen?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Weer bedankt, mooie en duidelijk artikel! Hier kan ik weer wat mee.

    Is er trouwens verschil tussen Blogger en WordPress al het aankomt op vindbaarheid in Google? Scoort de ene hoger dan de ander? (uitgaande van dezelfde inzet, inhoud e.d.)

    I love Blogger maar je leest zoveel dat WordPress het helemaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *