Bloggen in de zomer en zomervakantie

Bloggen in de zomer.

Heeft dat zin? Of is er toch niemand die je blogposts komt lezen?

De zomervakantie ook wel bekend als de Grote Vakantie is immers begonnen. In de komende weken volgt de rest van Nederland. Veel bloggers gaan op vakantie en kondigen een zomerrooster aan, of een tijdelijke stop. Is dat verstandig? Of kun je beter doorgaan met bloggen in de zomer?

Bloggen in de zomer: voor- en nadelen

Laten we de voor- en nadelen van bloggen in de zomer en zomervakantie eens nader bekijken!

Nadelen van bloggen in de zomer

Het grootste nadeel van bloggen tijdens de zomervakantie kan zijn, dat je het gevoel hebt dat je blogt voor ‘de kat z’n viool’. Oftewel voor niks. Het lijkt zinloos. Want veel mensen grijpen hun zomervakantie aan als kans om af te kicken van hun schermpjes. En laten blogs daar nou ook op staan… Met andere woorden: het grootste nadeel van bloggen in de zomervakantie is dat de kans op minder bezoekers groter is, omdat mensen met andere dingen bezig zijn dan met hun computer/smartphone.

 1. Een ander nadeel ligt bij de blogger zelf: als je blogt in de zomervakantie heb je dus geen vrij. En soms kan het fijn zijn om echt even alles los te laten en niks te hoeven.
 2. Als je gewend bent om je posts te promoten in Facebook threads, dan zul je merken dat dit lastiger wordt. Er zijn minder mensen actief en er zijn minder threads.

Voordelen van bloggen in de zomer

 1. Als veel bloggers een zomerstop inlassen, is de concurrentie minder ; ) Voor alle vakantievierders die toch niet van hun schermpjes kunnen afblijven, is jouw blog dan een welkome oase! Daar valt tenminste nog wat nieuws te lezen!
 2. Je kunt de zomervakantie gebruiken om eens even flink aan je blog te werken. Bijvoorbeeld door nieuwe evergreen content te creëren. Of door de SEO van je posts eens grondig te verbeteren.

Bloggen in de zomer: wat zijn je opties?

Stel dat je besluit dat je wilt blijven bloggen in de zomervakantie. Dan hoeft dat niet te betekenen dat je dus geen vakantie hebt. Er zijn manieren om je blog bij te houden zonder dat je zelf steeds aan de bak hoeft.

Zomerrooster en gastbloggers

Je kunt bijvoorbeeld een zomerrooster aankondigen. Post je normaal bijvoorbeeld dagelijks? Dan zou je in de zomervakantie kunnen kiezen voor een frequentie van 3 posts per week.

N.B. Het is belangrijk het zomerrooster duidelijk te benoemen op je blog, zodat je bezoekers weten waar ze aan toe zijn.

‘Zoals je ze went, zo heb je ze,’ zei mijn oma altijd. En dat geldt zeker voor je blogbezoekers. Als ze gewend zijn dat je dagelijks een post publiceert, zullen ze gaan morren als je daar ineens van afwijkt. Zelfs als ze zelf op vakantie gaan en niet eens op je blog kijken!

Een andere methode is werken met gastbloggers. Er zijn altijd wel bloggers te vinden die op zoek zijn naar plekken om gastartikelen te posten. Dat doen ze niet uit de goedheid van hun hart, maar omdat ze op die manier links kunnen krijgen naar hun blog. Maar daar is niks mis mee. Gastblogs kunnen een win-win situatie zijn voor iedereen.

Zorg voor voorraad

Dit advies komt rijkelijk laat, aangezien de zomervakantie voor een aantal van ons al is begonnen. Maar voor iedereen die nog niet op vakantie gaat: schrijf van te voren een boel posts, en publiceer die tijdens de vakantie. Zowel WordPress als Blogger bieden de mogelijkheid om posts in te plannen, en zonder verdere actie van jou te publiceren op het moment dat jij kiest.

Doe mee aan een challenge

En last but not least kun je de zomervakantie gebruiken om mee te doen aan een challenge. Zo is er in juli een 30 dagen bloggen challenge. Elke dag beantwoord je als blogger een vraag. Dit is een handige methode om je blog bij te houden, als je het zonde vind van je posts om ze te plaatsen in de zomervakantie.

Met zo’n challenge blijft je blog actief, het voorziet je van onderwerpen en je lezers weten dat het een tijdelijk intermezzo is.

Tijdelijk stoppen met bloggen in zomervakantie

Mocht je besluiten om tijdelijk te stoppen met bloggen tijdens de zomervakantie, wees dan voorzichtig met hoe merkbaar dat is. Voor inbrekers is het natuurlijk ideaal als ze op je blog lezen dat je 4 weken in Spanje zit. Ik zou het tenminste wel weten als ik inbreker zou zijn ; )

Conclusie over bloggen in de zomervakantie

Bloggen in de zomervakantie heeft zo zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de bezoekersaantallen terug kúnnen lopen. Maar er zijn ook bloggers die juist meer bezoekers hebben. Dat heeft te maken met het onderwerp van hun blog. Iemand die bijvoorbeeld een reisblog bijhoudt met tips voor vakanties, zal wellicht meer bezoekers trekken in de zomervakantie. Ook je doelgroep speelt een rol: bezoekers zonder, of met oudere kinderen zullen misschien wel juist pas in september op vakantie gaan! Die zijn er dus nog gewoon.

In deze post las je diverse methodes waarop je kunt bloggen in de zomervakantie.

Je kunt de zomervakantie ook gebruiken als periode van bezinning, en om na te denken over je blog en wat je er mee wilt.

Wat doe jij met jouw blog tijdens de zomervakantie?

Similar Posts

6 Comments

 1. Het hele jaar door blog ik een paar keer per week. Als daar tijden in zitten dat ik geen zin heb, bijvoorbeeld door mooi weer, dan maak ik de blogjes eenvoudiger. Vroeger noemde ik dat zelfs flutberichten. Maar ik merkte al snel, dat wat voor de 1 flut is – voor de ander een ogenopener kan zijn. Op korte simpele berichten krijg ik doorgaans meer reacties.

  Als ik echt op vakantie ga, dan blog ik niet – dan heb ik echt vakantie. Inbrekers en de rest van de wereldbevolking kunnen mijn blog niet koppelen aan mijn huisadres of achternaam. Daar maak ik me dus niet druk om.

 2. Ik probeer gewoon door te bloggen. Het voelt voor mij echt als ontspanning. Lukt het niet vanwege aandacht voor de kids, dan zij het zo. Morgen weer een dag. Merk wel dat eventuele opdrachten juist meer worden vlak voor de zomer en die probeer ik dan een beetje uit te smeren.

 3. Goed en duidelijk verhaal, voor mij was de laatste zin belangrijk……

  ‘Je kunt de zomervakantie ook gebruiken als periode van bezinning, en om na te denken over je blog en wat je er mee wilt.’

  En dat gaan we zeker doen!

 4. Ik blog nu nog 3 dagen. Dit geeft mij de kans om mijn oude content na te lopen. En lekker bij mijn kinderen te zijn. Vorrig jaar ook gedaan. Toen kreeg ik er heel veel bezoekers bij. Nu niet merk ik. Geeft ook niet ik ben zelf nagenoeg niet actief op sociale media. Vergeet het allemaal doordat ik veel met andere dingen bezig ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *