spaarcentje

Welkom op de eerste aflevering van Blog onder de loupe waarbij ik een blog analyseer op inhoud en looks. Dit keer is dat het populaire consuminderen blog Spaarcentje.

Helaas is dit blog uit de lucht gehaald, maar alle blogtips zijn nog steeds actueel!

Spaarcentje

Spaarcentje is een consuminderblog. Spaarcentje wil mensen op weg helpen met een zuiniger levensstijl. En ze wil bewust maken van manieren om te consuminderen. Spaarcentje vind het daarbij belangrijk om te laten zien dat consuminderen niet betekent dat je leven kaal en saai wordt.

Blog platform

Spaarcentje maakt gebruik van het gratis Blogger platform. Ze gebruikt gewoon het blogspot.com adres, en heeft niet geïnvesteerd in een spaarcentje.nl adres. Spaarcentje heeft een pagerank van 2.

Visueel

  • Visueel past het blog Spaarcentje goed bij het onderwerp: het blog oogt rustig en eenvoudig.
  • De header heeft een goed formaat: niet te groot. Je ziet bijvoorbeeld meteen de eerste post.
  • Dankzij de tagline 'Over (be)sparen, bewustwording en balans' is in één oogopslag duidelijk waar dit blog over gaat. Belangrijk, aangezien je maar 3 secondes hebt om de aandacht van een toevallige bezoeker te trekken!
  • Spaarcentje gebruikt twee lettertypes: het is een wat kinderlijk lettertype, maar in dit geval past het wel bij het onderwerp. Het is eenvoudig, en ziet er handgeschreven uit. Het maximaal aantal lettertypes dat je op één pagina mag hebben is drie.
  • Het lettertype van de posts is goed leesbaar. Gelukkig heeft Spaarcentje het handgeschreven lettertype alleen gebruikt voor de titel van het blog en de titel van de posts. De posts zijn daarom uitstekend leesbaar.
  • Spaarcentje gebruikt niet meer dan twee kleuren. Ook dat zorgt voor een rustige uitstraling

Navigatie

  • Spaarcentje heeft goed zichtbare navigatie: de lezer kan meteen zien waar wat is. De navigatie zit meteen onder de header, en bevat een link naar de oh zo belangrijke 'Over mij' pagina'.
  • Contact button in de navigatie ontbreekt! Uiteindelijk vond ik in de 'Over mij' pagina een emailadres. Het zou gebruikersvriendelijker zijn om een contact button op te nemen in de navigatie. Als Spaarcentje bang is voor spam, zou ze op de contactpagina gebruik kunnen maken van een formulier.

Sidebar van Spaarcentje

  • Bovenaan de sidebar beschrijft Spaarcentje het doel van het blog, en wat je er kunt vinden! Dit is uitstekend. Dit geeft bezoekers duidelijke informatie wat ze kunnen verwachten. Zeker in combinatie met de titel en tagline. Mijn advies aan Spaarcentje is om hier haar foto bij te zetten. Dat geeft haar blog een 'gezicht'. Het maakt het persoonlijker.
  • Ook bovenaan in de sidebar, staat dat het een 'ad-free blog' is. Dit past goed bij het onderwerp. Maar ik zou het wel wat lager in de sidebar zetten.
  • De sidebar oogt ietwat rommelig. Spaarcentje zou bijvoorbeeld het archief beter als 'drop down' button kunnen plaatsen. Nu maakt het de pagina onnodig lang. Of in de 'footer'.
  • De button voor een emailabonnement op nieuwe posts zou beter helemaal bovenaan kunnen staan. Dat maakt het voor bezoekers makkelijker om zich in te schrijven.
  • Het plaatje met het aantal pageviews kan beter een stuk omlaag.

Inhoud

  • Spaarcentje maakt goed gebruik van witregels tussen de alinea's. Heel verstandig, want de meeste mensen 'scannen' teksten.
  • Nog beter zou zijn als ze ook tussenkopjes gaat gebruiken. Dat maakt het voor lezers nog makkelijker te zien waar het over gaat.
  • Spaarcentjes heeft regelmatig opsommingen: om dit nog duidelijker te maken voor bezoekers zou ze een zogenaamde 'bullet list' kunnen maken. Of een opsomming. Blogger biedt hiervoor de mogelijkheid. Zo zien bezoekers in één oogopslag: Hé een lijstje!

Sociale media

  • Spaarcentje heeft geen links naar haar sociale media pagina's. Misschien heeft ze die ook wel niet. Ik heb het even gegoogled, en Spaarcentje heeft toch wel een Facebookpagina! Een button naar deze Facebookpagina zou echt handig zijn. Zo weten haar bezoekers tenminste dat ze op Facebook te vinden is.
  • Wel staan onder haar posts zogenaamde 'share buttons'. Die maken het bezoekers makkelijker om haar posts met vrienden te delen.

Conclusie

Spaarcentjes 'look and feel' passen goed bij de inhoud. Aangezien ze geen geld wil verdienen met haar blog, is het niet zo'n punt dat ze geen sociale media buttons heeft. Maar als ze meer mensen wil bereiken met haar blog, is het slim om sociale media buttons bovenaan haar blog te zetten.

Leestip: Annemieks mijmeringen onder de loep.

Wil je jouw blog onder de loupe laten nemen?

Geef je blog dan op met onderstaand formulier.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *