blog header

Je blog header is het eerste wat bezoekers zien.

Wil je een blog beginnen?

Houd dit dan in gedachten.

Je blog header is erg belangrijk.

In de ideale situatie kunnen bezoekers aan je blog header meteen zien waarover jouw blog gaat.

Blog header: wat moet er in staan?

Blogtitel

In je blog header moet in ieder geval je blogtitel staan. Een blogtitel kan al heel veel zeggen over je blog. Neem bijvoorbeeld Eenvoudig Leven van Teunie Luijk. Die titel dekt uitstekend de lading van haar blog dat over eenvoudig leven gaat!

Tagline

Onder de titel staat vaak een 'tagline'. Ook de tagline is heel belangrijk: daarmee vertel je bezoekers namelijk nog meer over je blog. Soms is een tagline heel humoristisch. Een Amerikaanse moeder heeft als tagline van haar blog: 'Preparing kids for therapy since 1997'. Een tagline kan ook vooral informatief zijn, zoals bij Het Moederfront: 'voor moeders die denken'.

Afbeelding

Naast de blogtitel hebben veel mensen een plaatje in hun blog header. Zo'n plaatje is aantrekkelijk, en als je het goed kiest weerspiegelt het de inhoud van je blog. Zo heb ik onlangs de header van mijn blog Huisvlijt aangepast, om in één oogopslag duidelijk te maken waar dat blog over gaat.

Maak je blog header niet te groot: letterlijk en figuurlijk!

Superbelangrijk: maak  je header niet letterlijk zo groot dat mensen naar beneden moeten scrollen om bij je tekst te komen! De aandachtsspanne van de gemiddelde internetter is net zo kort als van een eenjarige, en niet iedereen zal de moeite nemen om naar beneden te gaan voor de tekst.

Above the fold

Een andere belangrijke reden om je blog header niet te groot te maken is als je geld wilt verdienen met je blog. Als je geld wilt verdienen met je blog is het belangrijk dat Google Adsense of advertorials above the fold staan.

Above the fold is de bovenste helft van je blog.

Dus het gedeelte dat bezoekers zien zonder dat ze naar beneden hoeven te scrollen. Als alleen je header al zo groot is dat die het hele gebied above the fold bedekt, dan is dat heel ongunstig voor adverteerders. Want wie wil er nu betalen voor een plek onderaan een blog?!

Op mijn blog Berichten van Het Moederfront had ik een header die veel te groot was. Ik wist dat ook wel, maar ik vond hem zo mooi! Bovendien verdien ik met dat blog toch vrijwel niets. Maar op een gegeven moment begon het toch te knagen, en nu heb ik de blog header stukken kleiner gemaakt.

Blog header: geen groot bestand!

Behalve dat je blog header niet letterlijk een halve pagina in beslag moet nemen, is het ook belangrijk dat de afbeelding geen enorm groot bestand is.

Want dat maakt dat je blog trager laadt en dat wil je ook zeker niet! Gebruik bijvoorbeeld Tinypng om het bestand te verkleinen.

Blog header voorbeelden

Teunie van het Blogspot blog Eenvoudig Leven heeft een goede header vind ik. Je weet als bezoeker meteen waarover het blog gaat en door Teunie's foto weet je ook meteen wie de persoon achter het blog is.

Dat maakt de header persoonlijk en effectief.

eenvoudig leven blog header

Teunie heeft geen tagline. Ik had een tagline wel leuk gevonden, maar dit werkt ook prima. De header is niet echt heel klein, maar ik hoef ook zeker niet te scrollen om bij de blogposts te komen.

Blogheader van Zuinigaan

Aaf van het blog Zuinigaan heeft een supersimpele blog header. Zij heeft simpelweg de naam van haar blog ingevuld en een tagline. Verder niets bijzonders in de vorm van afbeeldingen.

zuinigaan blog header

Dat maakt deze header misschien niet heel opvallend, maar hij past uitstekend bij waar Aafs blog Zuinigaan overgaat. Bovendien vind ik de tagline geweldig. Die vertelt me uitstekend waarover dit blog gaat.

Blog header van Lekker leven met minder

Adine van het blog Lekker leven met minder 'ken' ik nog van de tijd dat ze een Blogger blog had. Inmiddels is ze al geruime tijd overgestapt naar WordPress en heeft ze echt een zogenoemde niche blog. Ze profileert zich op haar blog als iemand met kennis van financiële zaken. Ze heeft één van de kleinste blog headers die ik ken:

lekker leven met minder blog header

Omdat daaronder afbeeldingen staan van blogposts vind ik deze simpele header wel effectief. Het zou misschien ook te druk worden als de header meer kleuren en afbeeldingen zou hebben.

Blog header van 40 en voor het eerst moeder

Tot slot de blogheader van collega blogger Rory. Zij heeft het blog 40 en voor het eerst moeder. Haar blogheader is vrij klein, maar wordt omringd door afbeeldingen en foto's van haar blog. Kijk maar:

blog header

Door de foto's heeft haar blog wel degelijk meteen een duidelijke identiteit, ondanks de kleine blog header. Wel zou ik zelf denk ik de tekst van de header toch wat groter maken.

Moet ik mijn blog header veranderen?

Of je je header wilt veranderen is helemaal aan jou. Als je puur voor jezelf blogt, en het je niet uitmaakt of je veel bezoekers krijgt, en je geen geld hoeft te verdienen met je blog, dan kun je je header gerust zo laten als hij is.

Maar als je streeft naar nieuwe bezoekers, die niet meteen weer wegklikken, dan zou het kunnen dat je header verbetering nodig heeft. Check in dat geval de volgende punten:

  1. Neemt je blog header veel plek in? Wanneer je header de hele ruimte above the fold inneemt, moet je hem kleiner maken
  2. Is je blogtitel goed leesbaar? Duidelijk lettertype, en duidelijke kleur?
  3. Wat vertelt je tagline over je blog?
  4. Als je een afbeelding gebruikt: weerspiegelt die de inhoud van je blog?
  5. Zorg dat je header een alt-tag je belangrijkste keyword bevat.

Help, hoe kom ik aan een nieuwe header?!

Er zijn diverse manieren om aan een header te komen. Je kunt er zelf eentje maken met bijvoorbeeld Picmonkey of Canva, maar er zijn ook kant-en-klare headers die je gratis kunt downloaden. Bijvoorbeeld op Cutest blog on the block.

Als je geen afbeelding in je header wilt, dan biedt Blogger een heleboel lettertypes om mee te experimenteren, evenals kleurtjes. Daarmee kun je je header toch een unieke look geven.

Zelf een blog header maken

Hieronder leg ik uit hoe je heel simpel en goedkoop zelf een header kunt maken.

Stap 1: blog header maat

'Size matters' als het gaat om headers. Een hele grote header, die je halve blog in beslag neemt, schreeuwt: 'Amateur!' Een header is belangrijk, maar mag nooit zo groot zijn dat bezoekers naar beneden moeten scrollen om je eerste blog post te zien.

Een goede maat voor je blog header om aan te houden is 900 x 200.

Om je op weg te helpen heb ik een witte afbeelding voor je gemaakt die precies 900x200 is! Sleep hem om je bureaublad, of download hem.

Schermafbeelding 2014-01-09 om 14.53.18
Je blanco canvas!

Je kunt ook uitgaan van je bestaande header en op basis daarvan een witte schermafbeelding maken in de maten van je header.

Stap 2: upload je blanco canvas naar een gratis editor

Mijn favoriete plaatjes editor is Canva. Je vindt daar zelfs kant en klaar headers die je naar smaak kunt aanpassen.

Algemene tips voor een header

  • Gebruik niet meer dan 2 fonts/lettertypes in je header
  • Kies een lettertype dat past bij de inhoud van je blog. In bovenstaande voorbeeld is de boodschap 'Dit blog gaat over kinderen' door het kinderlijke lettertype.
  • Zorg dat je blogtitel goed leesbaar is. Ga dus niet helemaal los met een of ander abstract lettertype dat niemand kan lezen
  • Maak hem vooral niet te groot! Je bezoekers moeten minstens je eerste blogpost kunnen zien zonder te scrollen
  • Een witte achtergrond voor je header is bekend terrein voor je lezers: boeken en tijdschriften bieden immers ook zwart tekst op een witte achtergrond
  • Een heel simpele header hoeft niet saai te zijn
  • Kijk rond op andere blogs, en laat je inspireren
  • Maak je header persoonlijk

Blog header of logo? Of allebei?

blog headerNancy van het blog Nancy's Fashion Style wilde in 2018 graag een logo toevoegen aan haar blog. Dat logo wilde ze ook gaan gebruiken op visitekaartjes en op social media. Maar omdat haar blog ook een featured image had vroeg ze zich af of het dan niet 'te druk' wordt.

Destijds had Nancy's blog een header waar ik overigens ook een klein logo in zag: een diamant.

Inmiddels heeft Nancy een header met een foto van zichzelf erin!

Logo versus header: wat is het verschil?

Een header is de afbeelding bovenaan een blog. Soms is de header alleen tekst, soms staat er ook een afbeelding of logo in. Nancy had in 2018 de volgende header:

blog header

Logo

Een lógo is een afbeelding die kenmerkend is voor een blog of bedrijf. Neem nou de gele letter M van McDonalds. Je hoeft die gele M maar te zien en je denkt aan McDonalds. Hier onder een voorbeeld van een logo:

blog logo

Met andere woorden: een logo is iets anders dan een blog header. Maar een logo kan een onderdeel zijn van een blog header.

Soorten logo's

Bij een logo denken de meeste mensen al gauw aan een afbeelding. Denk maar aan de afbeelding van het logo van McDonalds. Maar er zijn ook heel succesvolle bedrijven die een logo hebben dat gewoon tekst is. Google bijvoorbeeld!

google logo

Het voordeel van een tekst logo is dat het neutraler is. Een plaatje kan in de loop van de tijd gedateerd raken. Dat is minder het geval bij een tekst logo. Bovendien is een tekst logo makkelijker om zelf te maken.

Voordelen van een blog logo

Het grote voordeel van een logo is dat het je blog zichtbaar en herkenbaar maakt. Een blog logo helpt je te onderscheiden van de vele andere bloggers. Een goed logo is simpel en goed leesbaar, ook in een andere resolutie. (Het logo moet mooi blijven of het nou groter of kleiner wordt gemaakt). Het vertelt iets over je blog en het is iets dat mensen onthouden.

Hoe maak je een blog logo in 3 stappen?

  1. Bedenk wie je doelgroep is. Wie wil je bereiken met je (blog) logo. Denk aan leeftijd, inkomen, opleiding. Wat willen ze? Wat zijn hun vragen en behoeftes?
  2. Kies een lettertype en/of afbeelding dat bij je doelgroep past. Zie ook mijn post het meest gebruikte lettertype.
  3. Kies voor een logo met een hoge resolutie. Op die manier kun je de grootte aanpassen zonder dat het lelijk wordt.

Iemand inhuren om je te helpen met een blog logo of header?

Bekijk voordat je iemand inhuurt om een blog logo te ontwerpen goed naar zijn of haar portfolio om te kijken of het jouw smaak is. Lees ook reviews over de designer! Een fijne plek om een goede blog logo designer te vinden, is Fiverr. Diverse designers bieden zich daar aan, en de prijzen voor het ontwerpen van een logo staan er heel duidelijk bij. Je kunt al een logo laten ontwerpen vanaf 5,-. Sommige designers hebben bovendien een score zodat je kunt zien hoe anderen ze hebben beoordeeld.

Op Etsy bieden ook verschillende designers een service aan waarbij ze een logo voor je maken. 

Leestips

Tot slot

Mijn grote valkuil is dat ik dol ben op kleurtjes en vrolijke plaatjes. Ik zou het liefst een hele grote vrolijk gekleurde header hebben, waar de identiteit van mijn blog afspat.

Maar ik probeer me in te houden: )

Je blog header is belangrijk voor de identiteit van je blog, maar snelle laadsnelheid en overzicht mogen niet lijden onder je blog header.

Naast een header, is een logo een manier om je blog te onderscheiden van de massa. Een logo identificeert jouw blog. Je gebruikt het zowel op traditionele media zoals visitekaartjes, als op social media.

Het maakt je in één oogopslag herkenbaar.

Heb jij veel aandacht en tijd besteed aan je header?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Als ik de broncode van mijn blog bekijk, zie ik tot mijn verbazing dat de berichtkop een H3-tag heeft, terwijl de kopjes verderop in de tekst een H2-tag bezitten. Nu heb ik altijd geleerd dat de koptekst liefst tussen H1-tags moet staan, en bij voorkeur slechts éénmaal gebruikt mag worden in op de betrokken webpagina.

    De HTML-modus is alleen beschikbaar voor de eigenlijke content in Blogger, maar hoe kan ik de HTML-code van de berichtkopjes aanpassen?

    Graag je advies,
    Simon

      1. Wel wat laat, maar toch mijn welgemeende dank voor je reactie. Het is me gelukt om de betrokken H-tags aan te passen. Ik neem aan dat het best enige tijd zal duren voordat ik de effecten daarvan zal merken en meer bezoekers trek. Daarvoor moeten de zoekmachines mijn aangepaste blog eerst weer een keer hebben bezocht, toch?

        Compliment voor je blog trouwens. Frisse opmaak, leuke schrijftrant en bruikbare tips. Jaloers ;-)

  2. Hoi bedankt voor je tips! leuk om te doen ook! Ik heb er meteen 3 gemaakt en geprobeerd en daaruit 1 gekozen.

    naar aanleiding van je verhaaltje denk ik dat er over smaak wel wat te twisten valt als je het over de grootte en opmaak van de header denkt.
    ik vind bijvoorbeeld die van ren mama ren te klein, en de achtergrondlijn van de tabbladen te donker erop. Persoonlijk vind ik dat dus heel krap overkomen.
    Maar goed, dat mag ieder voor zich weten natuurlijk.

    groetjes.

  3. Da headergedoe gaat alleen op voor mensen die een blog via de PC bekijken en dan niet bijv. de WP-reader gebruiken. Daarin en op smartphones valt de header vaak weg. Ooit heb ik er tijd in gestoken. Gebruik ongenannimeerde GIFs. Die zijn wat (tot veel) kleiner dan PNG. PNG is verbeterde GIF met veel meer kleuren. Als je die voor een foto gebruikt dan worden ze ook vele malen groter dan JPG. Voordeel van een GIF is dat je delen doorzichtig kan maken en dat heb ik gedaan voor m'n blognaam, zodat die met de achtergrondkleur meeverandert. Gaat zo langzaam dat ik het niet irritant vind en dat de bezoekers het eigenlijk niet in de gaten hebben. Die van mij is niet groot en gebruikt 9 wisselfoto's van fietsplekken uit de buurt. In de winter vervang ik een aantal zomerse door de winterse versies. Die van mij scrollt uit beeld. Het menu verdwijnt dan ook. Bij sommige websites blijft een deel in het scerm staan waardoor je veel hoogte verliest. Zou het wel stationair aan de zijknat willen hebben inclussief menu. Bij de huidige breedbeeldschermen is daar ruimte te over. Weinig tot geen thema's gevonden die dat goed doen. En dan nog werkt het alleen op PC's, dus maak ik me er minder druk over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *