blog headerNancy van het blog Nancy’s Fashion Style wil graag een logo toevoegen aan haar blog. Dit logo wil ze ook gebruiken op visitekaartjes en op social media. Maar omdat haar blog ook altijd een featured image heeft vraagt ze zich af of het dan niet ’te druk’ wordt.

Op dit moment heeft Nancy’s blog een zogenoemde ‘header’ waar ik overigens ook een klein logo in zie: een diamant.

Omdat er nog wel eens verwarring is over de termen header en logo eerst een uitleg over wat het verschil eigenlijk is!

Logo versus header: wat is het verschil?

Een header is de afbeelding bovenaan een blog. Soms is de header alleen tekst, soms staat er ook een afbeelding of logo in. Nancy heeft de volgende header:

blog header

Logo

Een lógo is een afbeelding die kenmerkend is voor een blog of bedrijf. Neem nou de gele letter M van McDonalds. Je hoeft die gele M maar te zien en je denkt aan McDonalds. Hier onder een voorbeeld van een logo:

blog logo

Met andere woorden: een logo is iets anders dan een blog header. Maar een logo kan een onderdeel zijn van een blog header.

Soorten logo’s

Bij een logo denken de meeste mensen al gauw aan een afbeelding. Denk maar aan de afbeelding van het logo van McDonalds. Maar er zijn ook heel succesvolle bedrijven die een logo hebben dat gewoon tekst is. Google bijvoorbeeld!

google logo

Het voordeel van een tekst logo is dat het neutraler is. Een plaatje kan in de loop van de tijd gedateerd raken. Dat is minder het geval bij een tekst logo. Bovendien is een tekst logo makkelijker om zelf te maken.

Voordelen van een blog logo

Het grote voordeel van een logo is dat het je blog zichtbaar en herkenbaar maakt. Een blog logo helpt je te onderscheiden van de vele andere bloggers. Een goed logo is simpel en goed leesbaar, ook in een andere resolutie. (Het logo moet mooi blijven of het nou groter of kleiner wordt gemaakt). Het vertelt iets over je blog en het is iets dat mensen onthouden.

Hoe maak je een blog logo in 3 stappen?

 1. Bedenk wie je doelgroep is. Wie wil je bereiken met je (blog) logo. Denk aan leeftijd, inkomen, opleiding. Wat willen ze? Wat zijn hun vragen en behoeftes?
 2. Kies een lettertype en/of afbeelding dat bij je doelgroep past. Zie ook mijn post het meest gebruikte lettertype.
 3. Kies voor een logo met een hoge resolutie. Op die manier kun je de grootte aanpassen zonder dat het lelijk wordt.

Terug naar Nancy!

Ik vind Nancy’s blog header mooi, en professioneel ogen. De tagline is grappig en vertelt iets over het blog. In haar header zit feitelijk al een logo, dat ik interpreteer als een diamant.

Nancy zou haar header kunnen gebruiken als basis voor een logo.

De header heeft immers al bewezen niet ’te druk’ te zijn in combinatie met de foto’s op haar blog. Eventueel kan ze de diamant vervangen met iets anders. Persoonlijk zou ik daar wel voor kiezen, omdat een diamant weinig met kleding te maken heeft.

Iemand inhuren om je te helpen met een blog logo?

Nancy kan zelf een logo maken, of iemand inhuren om haar te helpen om een goed uitziend logo te maken.

Bekijk voordat je iemand inhuurt om een blog logo te ontwerpen goed naar zijn of haar portfolio om te kijken of het jouw smaak is. Lees ook reviews over de designer!

Een fijne plek om een goede blog logo designer te vinden, is Fiverr. Diverse designers bieden zich daar aan, en de prijzen voor het ontwerpen van een logo staan er heel duidelijk bij. Je kunt al een logo laten ontwerpen vanaf 5,-. Sommige designers hebben bovendien een score zodat je kunt zien hoe anderen ze hebben beoordeeld.

Op Etsy bieden ook verschillende designers een service aan waarbij ze een logo voor je maken. 

Samenvattend

Naast een header, is een logo een manier om je blog te onderscheiden van de massa. Een logo identificeert jouw blog. Je gebruikt het zowel op traditionele media zoals visitekaartjes, als op social media.

Het maakt je in één oogopslag herkenbaar.

Ik denk dat Nancy prima een logo kan toevoegen aan haar blog zonder dat het te druk wordt.

Leestips

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Nou wat ontzettend fijn dat je mijn vraag hebt beantwoord en wat lief dat je linkt naar mijn blog! Super van je! Daaraan herken je een professionele blogger! Ik ben blij dat je vind dat mijn blog naast een featured image ook een logo kan hebben. Toevallig heeft een andere blogger, Sonja van http://www.yustsome.com , van de week aangeboden om een logo te maken en ze heeft er al 1 gemaakt die ik super goed bij mij vind passen. Dus daar ben ik ontzettend blij mee. Binnenkort zal je het nieuwe logo wel zien en dan kan ik het gelijk doorvoeren in b.v. de visitekaartjes. Heel erg bedankt Nicole!

 2. Ik heb mijn logo in de header gezet anders wordt het zo dubbelop omdat mijn blognaam ook in dat logo staat. Wel een fijn artikel, ik blijf altijd klieren met m’n lay-out en ik zat ook even in dubio hoe ik het ging doen, haha ;-)

 3. Leuk artikel, maar ik ben eigenlijk wel van mening dat een logo en header toch echt verschillend zijn.
  Daarnaast ook van mening dat je ze als bedrijf alle twee moet hebben.

  Groetjes,
  Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *