Afbeeldingen seo: waarom het belangrijk is.

Afbeeldingen SEO, oftewel je afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines is belangrijk. Zeker als je graag bovenaan in Google wilt komen.

Het belang van afbeeldingen voor blogs in het algemeen

Heb jij geen afbeeldingen in je blogposts? Dat mag natuurlijk, maar je verkleint per direct je kansen dat je post gelezen wordt, en meer nog: dat hij gedeeld wordt. Want een post zonder afbeelding, is als een ei zonder zout.

Stel ik kom een blogpost tegen die ik zo goed vind dat ik hem wil delen op Facebook. Maar er staat geen plaatje in de afbeelding. Facebook is een visueel platform. Zonder een plaatje erbij, zal mijn gedeelde post amper opvallen. Dus moet ik zelf op zoek naar een plaatje. Of nog makkelijker, ik denk: 'Laat maar zitten dan,' en surf verder naar een ander blog.

'Ja maar, iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt hoor!'

via GIPHY

Voordat er mensen zijn die nu gaan roepen: 'Ja maar, iedereen moet vooral doen waar hij zich goed bij voelt etc. etc. etc.' dat is helemaal waar. Maar het is ook waar dat als je meer bezoekers wilt, of serieus bezig bent met je blog je afbeeldingen nodig hebt. Nu zal vast een andere groep mensen opstaan en zeggen: 'Ik blog gewoon voor mezelf. Míj gaat het niet om de bezoekers!' Helemaal prima. Sla deze post dan gerust over.

Oké, wie hebben we nu nog over?

Bloggers die denken: 'Hm, als een afbeelding waarde toevoegt aan mijn blogpost, dan wil ik daar wel meer van weten!' Je bent van harte welkom. Hieronder lees je hoe je afbeeldingen in je blogpost kunt gebruiken voor SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie.

Waarom is afbeeldingen SEO belangrijk?

Google haalt informatie over je blog en blogposts uit je tekst én uit je afbeeldingen. Dus is het wel zo slim om er dan voor te zorgen dat de afbeeldingen goede informatie geven aan Google. Het is makkelijk om te doen, en een gemiste kans als je het niet doet.

Zo legt Matt Cutts van Google het uit!

Zo pas je afbeeldingen SEO toe

1. Geef je afbeelding een goede naam

Als je een afbeelding upload in een blogpost, dan heeft die vaak een rare naam. Bijvoorbeeld iets als IMG_20190612_102119.jpg. Geef je afbeelding een treffende naam! Met 'treffende naam' bedoel ik een naam die iets zegt over de foto. Heb je een foto van een klaproos op je blog gezet. Geef als titel dan de naam Klaproos, en niet bijvoorbeeld Ferrari. Gebruik maximaal 4 woorden voor de titel van een plaatje.

2. Gebruik een goede alt-text

Gebruik alt-text. Deze is echt superbelangrijk. Want de alt-tags vertellen zoekmachines waar je afbeelding over gaat. Ik weet niet of jij wel eens iets zoekt in Google, en dan klikt op 'images'? Als jij jouw afbeeldingen een goede alt-tag hebt gegeven, dan vergroot je de kans dat jouw afbeelding hoog in de resultaten komt te staan.

Kenmerken van een goede alt-text zijn:

  • Het keyword waarop je gevonden wilt worden zit er in.
  • Wees specifiek: noem namen, plaatsen, dingen. Heb je een afbeelding van een computer? Kies dan niet als alt-tag alleen 'computer', maar noem ook 'Apple, aantal inch' etc. Ander voorbeeld: een stapel pannenkoeken. Je zou denken dat 'pannenkoeken' genoeg is als alt-tag, maar het is dus beter om specifiek te zijn. Bijvoorbeeld 'Pannenkoeken met poedersuiker en bosbessen'.
  • Vermijd 'keyword stuffing'.
  • Bestaat uit gemiddeld 16 woorden. Moz geeft als maximum 125 letters.
  • Als een afbeelding niet zichtbaar wordt in je post, dan vertelt een goede alt-text je bezoeker wat voor afbeelding er stond.

3. Gebruik de caption optie onder je afbeelding

De caption optie is de mogelijkheid om onder je afbeelding een tekst te plaatsen. Mensen 'scannen' teksten, en een tekst onder een plaatje is één van de dingen waar het oog dan op valt. Darren Rowse van Problogger zegt zelfs dat het een goede plek is om links te plaatsen, omdat de kans groter is dat mensen er op klikken.

4. Optimaliseer de grootte van je afbeeldingen voor een snelle laadtijd

Zorg dat je afbeeldingen snel laden. De laadtijd van je blog telt mee als factor bij je positie in de zoekresultaten. Hoe sneller, hoe beter. Afbeeldingen kunnen de laadsnelheid van een blog erg vertragen helaas. Houd hier rekening mee door afbeeldingen te 'resizen'. WordPress bloggers kunnen een plugin installeren die afbeeldingen 'compressen' zoals WP Smush. Blogspot gebruikers kunnen hun afbeeldingen eerst optimaliseren via bijvoorbeeld TinyPNG of Compress JPEG en daarna uploaden.

Hieronder een fijne tutorial waarin wordt uitgelegd hoe je een afbeelding verkleint, zodat hij sneller laadt.

Afbeeldingen SEO: hoe geef je een afbeelding een alt-tag?

Een afbeelding een alt-tag geven is helemaal niet moeilijk. Hieronder laat ik het even zien.

Alt-tags maken op WordPress blogs

Je kunt op twee momenten een alt-tag toevoegen op WordPress blogs: op het moment dat je de afbeelding uploadt, of nadat je de afbeelding in je blogpost hebt gezet.

Alt-tag plaatsen bij het uploaden:

Alt-tag plaatsen op een WordPress blog

Alt-tag plaatsen na het plaatsen van de afbeelding in je blogpost.

Alt-tag plaatsen op een WordPress blog

Alt-tags maken op Blogger blogs

Bij Blogger plaats je de alt-tag nadat je de afbeelding hebt geüpload en in je post hebt gezet. Vervolgens klik je op de afbeelding en dan krijg je dit:Alt-tags plaatsen op een Blogger blog

Klik op 'Properties' en vul de titel en de alt-tag in:

Alt-tags plaatsen op een Blogger blog

Afbeeldingen SEO samengevat

Het is als blogger een goed idee om afbeeldingen op je blog te hebben. Dat is aantrekkelijk voor je bezoekers, en je maakt het makkelijker voor mensen om je blogpost te delen.

Vind je het fijn als je blog goed gevonden wordt door zoekmachines? Dan is het belangrijk om je afbeeldingen te optimaliseren. Dat doe je door je afbeeldingen een titel en een alt-tag mee te geven, en door ervoor te zorgen dat ze snel laden.

Gebruik jij alt-tags? Waarom wel of juist niet?

Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en onder meer de volgende bronnen: Moz.com, Masterblogging, Bloggingwizard, Copywritematters, Georgialoustudios, Hobo-web, Neil Patel van Ubersuggest.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Wat een fantastisch verhaal. Nooit aan gedacht om je afbeelding of foto een naam en omschrijving te geven. Maar ook het onderwerp om een foto optimaal te resizen.
    Voor mij 'werk aan de winkel'. We gaan dat snel corrigeren. Weer een goed onderwerp!
    Bedankt Nicole!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *