Kijk jij wel eens in je statistieken om te zien hoe mensen op je blog terecht komen?

Grote kans dat je grootste bron van bezoekers Google of een andere zoekmachine is. Bezoekers die via een zoekmachine op je blog terecht komen heten 'organisch verkeer'. En bij de meeste bloggers is het de belangrijkste manier om bezoekers te trekken naar hun blog. Bovenaan in Google staan betekent immers dat meer mensen jouw blog ontdekken.

Met andere woorden: het is dus slim om aandacht te besteden aan zoekmachineoptimalisatie, oftewel SEO. Want dat is een bewezen effectieve bezoekersbron!

Maar veel mensen schrikken van die drie grote hoofdletters, en voelen zich geïntimideerd. Want is SEO niet heel moeilijk? En hoe pas je dat in vredesnaam toe?

Robin schreef voor Bloggen en loggen een artikel over WordPress SEO. Voor de Blogspot gebruikers onder ons: veel van de tips gelden ook voor Blogger blogs!

wordpress en blogger seo

WordPress SEO

Door Robin

Als je een WordPress blog hebt dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers op je blog. Hoe meer bezoekers je blog hoe beter je je blog kunt 'monetizen'.

Het schrijven van waardevolle blogberichten is natuurlijk altijd de basis om veel bezoekers op je WordPress blog te krijgen. Maar daarnaast zal je WordPress blog zoekmachine vriendelijk moeten zijn. Om de zoekmachine vriendelijkheid van je WordPress site te verbeteren kun je van alles doen.

Door de zoekmachine vriendelijkheid van je blog te verbeteren vergroot je je kansen op een hogere ranking in Google.

WordPress is al zoekmachine vriendelijk

WordPress is een Content Management Systeem dat in de basis al zoekmachine vriendelijk is. Daarnaast kan je van alles doen om je SEO verder te verbeteren, zodat je je concurrenten een stapje voor bent. Wat je zoal zelf aan WordPress SEO kunt doen, vertel ik je in dit artikel.



Gebruik mooie permalinks

Een permalink is de URL van een webpagina. Een voorbeeld van een mooie permalink is:

http://www.bloggenenloggen.nl/professioneel-bloggen/

Deze mooie permalink vertelt de zoekmachine dat deze pagina over professioneel bloggen gaat. Maar als je WordPress gaat gebruiken maakt WordPress niet standaard mooie, beschrijvende, permalinks van je pagina’s.

WordPress zal er iets van maken wat er zo uit ziet:

http://www.bloggenenloggen.nl/?p=123

Dat is een URL die zoekmachines niets verteld over de inhoud van de webpagina.

Om mooie permalinks op je WordPress blog te krijgen ga je naar Instellingen >> Permalinks. Hier kies je vervolgens voor Berichtnaam. Je URL’s krijgen dan je berichtnaam achter de slash.



Let op
!

Als je de URL structuur van je bestaande WordPress blog aanpast, dan zullen de (externe) links naar je URL’s niet meer werken. Hiermee gaan backlinks verloren en dat is slecht voor je ranking in Google.

Je zal de oude URL’s moeten redirecten naar de nieuwe URL structuur. Hiervoor kan je gebruik maken van een plug-in zoals Redirection. Sla eerst je oude URL structuur op voordat je overgaat naar de nieuwe URL structuur, zodat je deze eenvoudig kunt invoeren in de Redirection plug-in.

Gebruik een SEO plug-in

Door een SEO plug-in te gebruiken kan je belangrijke instellingen maken die anders niet mogelijk zijn in WordPress. 

Een veel gebruikte en populaire SEO plug-in voor WordPress is de Yoast SEO plug-in. 

Met de Yoast SEO plug-in kan je de page title en de meta description voor iedere pagina instellen.

Page title + metadescription

De page title vertelt de zoekmachines waar een pagina over gaat. De page title is ook wat je te zien krijgt in de Google zoekresultaten. De page titles van de gevonden websites zijn de regels tekst die in het blauw worden aangegeven.

wordpress seo

Met de meta description kan je een korte beschrijving van de inhoud van je webpagina geven. Dit is wat je in Google in als grijze tekst te zien krijgt.

wordpress seo

Door aantrekkelijke page titles en meta discriptions te schrijven zorg je er voor dat mensen eerder vanuit Google door zal klikken naar jouw blog. Hiermee gaat je Click Through Ratio (vanuit Google) omhoog. Dit heeft weer een positief effect op je ranking.

Sitemap

Met de Yoast SEO plug-in kan je tevens een sitemap van je WordPress blog maken. In je sitemap staan al je pagina’s van je blog. Met een sitemap heb je de zekerheid dat Google al je pagina’s zal kunnen vinden zodat ze in haar index opgenomen kunnen worden.

De sitemap kan je eenvoudig maken door dit bij de instellingen van de Yoast SEO plug-in in te schakelen. In je robot.txt wordt dan automatisch een link naar je sitemap locatie opgenomen zodat de zoekmachines deze kunnen opvragen.

Gebruik headings

Sommige mensen gebruiken kopjes in hun paragrafen met vet gedrukte tekst. Hier kan je voor de SEO van je blog beter headings voor gebruiken. 

Als je een zoekwoord in een heading zet, dan is dit voor de zoekmachine een krachtig signaal dat de pagina over dit onderwerp gaat.

Zo maak je een heading

Je kunt headings in je blog artikelen opnemen door de tekst te selecteren en vervolgens onder paragraaf ‘koptekst 2’ of ‘koptekst 3’ te kiezen. Je geselecteerde tekst krijgt in de HTML code dan de <H2> of een <H3> tag.

Een pagina mag altijd maar H1 tag hebben. In WordPress is dit automatisch de titel van je blog artikel.

Gebruik een responsive theme

Een responsive theme is een theme dat geschikt is voor zowel PC, smartphone als tablet. Met een responsive theme zorg je er voor dat je bezoekers altijd op een prettige manier je website kunnen lezen en er op kunnen navigeren, ongeacht het apparaat waarmee zij je site bezoeken.

Op de eerste plaats doe je dan ook je bezoekers een groot plezier als je hebt gekozen voor een responsive theme. Daarnaast doe je je zélf een groot plezier als je blog responsive is.

Sites die responsive zijn krijgen van Google namelijk een hogere waardering.

Het geschikt zijn voor mobiele apparaten is een ranking factor die steeds zwaarder is gaan wegen in het Google algoritme. De verwachting is dat dit een nog belangrijkere ranking factor zal worden nu het internetverkeer met mobiele apparaten het internetverkeer met computers voorbij gaat.

Zorg voor een snelle WordPress blog

Een blog dat vlot laadt is niet alleen prettig voor je bezoekers, het is ook prettig voor je ranking. De snelheid waarmee een site laadt is voor Google namelijk een ranking factor. Websites die snel laden krijgen voorrang op sites welke traag laden.

Hoe snel is je blog nu?

Om de snelheid van je WordPress blog te verbeteren kan je van alles doen. 
De eerste stap is bekijken hoe je er nu voor staat. Dit kan je doen met deze tool van Google.

Je krijgt te zien hoe snel je site laadt op mobiele apparaten en op desktops in een maximale waarde van 100.

Een snelheid van 100 is in de praktijk moeilijk om te realiseren. Maar als deze waardes in het groen aangegeven worden dan zit je goed.

Verbeter de laadsnelheid met een cache plug-in

Als je blog te traag is kun je de snelheid verbeteren door middel van een cache plug-in. Normaal gesproken worden er allerlei (PHP) berekeningen gemaakt als een pagina wordt bezocht. Deze berekeningen kosten tijd, die het laden van je site vertraagt. 

Met een cache plug-in worden deze berekeningen al van te voren gemaakt, en de uitkomst van deze berekeningen worden als HTML pagina klaar gezet voor de bezoekers.

De opgevraagde pagina’s hoeven daardoor niet meer berekend te worden voor iedere bezoeker, waardoor de site sneller zal laden.

Een veelgebruikte en eenvoudig in te stellen cache plug-in is de WP Super Cache plug-in.

Wil je meer weten over SEO voor je WordPress blog? Kijk dan eens op sharketing.nl.Daar vindt je een schat aan informatie en praktische tips voor WordPress blogs.

Nawoord van Bloggelientje

Het eerste wat me opviel in Robins artikel was een paradox! Hij begint met te zeggen dat WordPress blogs van zichzelf zoekmachine vriendelijk zijn. En vervolgens vertelt hij dat WordPress je url's heel klungelig maakt : )

De WordPress SEO tips gelden ook voor Blogger blogs

Wat ik daarnaast belangrijk vind om te zeggen, is dat de tips voor WordPress SEO ook van toepassing zijn op Blogger blogs. Ook bij Blogger blogs kun je mooie permalinks maken die zoekmachine vriendelijk zijn. En ook bij Blogger blogs is het verstandig om met H-tags te werken, een goede metadescription te maken en een responsive theme te gebruiken.

Het enige wat je bij Blogger niet kunt doen, is de Yoast plugin installeren en gebruiken. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de kennis van Yoast niet kunt gebruiken!

Lees hier hoe je je Blogger blog zoekmachine vriendelijker maakt.

Gebruik jij SEO voor je blog? Welke methodes pas je toe?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Er staat "een pagina mag maar 1 tag hebben". Hoezo? Je mag volgens mij toch meerdere delen van de tekst een H tag geven als die maar naar beneden afloopt (H1, H2, etc). Of vergis ik me? De titel krijgt inderdaad H1.

  2. Wat een handig artikel weer!

    Ik krijg behoorlijk wat bezoekers via zoekmachines. Ik gebruik de SEO-plugin van Yoast, die werkt best makkelijk.

    Die pagespeed-tool werkt bij mij niet geloof ik, ik kom op een snelheid van 0 uit? Dat kan toch niet kloppen, zo langzaam is mijn site niet volgens mij.

    1. Ik heb je site geprobeerd en kom inderdaad op 0 uit. Maar op https://tools.pingdom.com/ haalt je blog een 68.

      Je zou een aantal van de tips die Google je geeft kunnen gebruiken om je score te verbeteren. Je afbeeldingen comprimeren levert bijvoorbeeld een besparing op van maar liefst 92%! Zelf gebruik ik hiervoor WP-Smush.

      Daarnaast zou ik een caching plugin installeren, als je die nog niet hebt.

      Eventueel zou je kunnen testen wat je score is met een ander theme. Kijken wat dat oplevert : )

      Als je blog goed loopt, zou ik me verder niet te druk maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *