pagerank

Pagerank speelt een belangrijke rol om jouw blog interessant te maken voor adverteerders! Er zijn grofweg twee manieren waarop jij als blogger interessant kunt zijn voor adverteerders:

 1. Je blog heeft een hoge PR
 2. Je blog heeft heel veel bezoekers, die ook nog eens erg betrokken zijn bij je blog

Pagerank: wat is dat?

Een pagerank geeft aan hoe belangrijk Google een website vindt op een schaal van 1 tot 10. Een belangrijke rol daarbij speelt het aantal links naar een pagina. Daar valt namelijk niet mee te sjoemelen! Terwijl veel mensen proberen Google te slim af te zijn, door bijvoorbeeld posts te schrijven tsjokvol sleutelwoorden, moet je links gewoon krijgen van anderen.

Hoge pagerank zegt: dit is een waardevol en interessant blog

Daarbij zijn links van websites die zélf een hoge pagerank hebben, de beste! Als bijvoorbeeld een website met een pagerank van 8 naar jouw blog linkt dat een pagerank van 1 heeft, dan is dit gunstig voor je pagerank. Feitelijk zegt een toonaangevende website dan namelijk dat jouw blog interessant is.

En hoe hoger jouw pagerank, hoe interessanter je kunt zijn voor adverteerders die hún pagerank willen verbeteren. Adverteerders zullen bijvoorbeeld graag een artikel op jouw blog plaatsen, met daarin links naar pagina’s waarvan zij de pagerank willen bevorderen.

Veel bezoekers op je blog

Wat ook kan, is dat je pagerank weliswaar laag is, bijvoorbeeld 1, maar dat je wel ontzettend veel bezoekers hebt die ook nog eens zeer betrokken zijn bij je blog. In dat geval kan het voor een adverteerder interessant zijn een advertorial bij jou te plaatsen, omdat de bedrijfsinformatie dan bij veel mensen onder de aandacht wordt gebracht.

Als je dan ook nog eens een sterke aanwezigheid bent in de sociale media (Facebook, Twitter) bereiken ze nog meer mensen.

Kwalitatief hoogwaardige content staat voorop

Het is een dooddoener, maar het belangrijkste element voor een succesvol blog blijft natuurlijk kwalitatief hoogwaardige content. Zo is sinds de laatste meting de PR van mijn blog Ren mama, ren! om onbegrijpelijke redenen van 3 naar 2 gezakt! Ik snap daar niets van, en baal er best van.

Maar hoewel vervelend, moet je je ook weer niet te druk maken om een dergelijke daling. Ga gewoon door met goede artikelen schrijven, en uiteindelijk zal de pagerank zich dan wel herstellen.*

Voorbeelden van websites met pagerank

Ouders.nl: pr 6
Eenvoudig Leven: pr 3
Het Moederbedrijf: pr 3
Cherryfizz: pr 2
Het Moederfront: pr 4
Valhalla: pr 2

Opvallend hierbij is dat sommige blogs met een hoge pagerank, zoals Het Moederfront, veel minder comments krijgen dan blogs met een lagere pagerank zoals bijvoorbeeld Valhalla. Een hoge pagerank zegt dus weinig over het aantal comments!

Je eigen pagerank bepalen?

Nieuwsgierig geworden wat de pagerank van jouw blog is? Bereken hem op deze site: Google PageRank Checker

En laat ons in de comments weten wat het is geworden!

* Inmiddels heeft de PR van Ren mama, ren zich weer hersteld en is weer 3!

In onderstaande filmpje wordt SEO uitgelegd, en ook het principe van pagerank!

Page Authority

Pagerank is een cijfer van 1 tot 10 van Google. Daarnaast is er ook nog Page en Domain authority. Dit is een cijfer van 1 tot 100. Het wordt gegeven door Moz. Ook dit getal speelt een rol bij de vraag of je interessant bent voor adverteerders.

Wil je weten wat jouw page authority is? Klik dan hier.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Hoi Nicole,

  Tot mijn verbazing heb ik een 3. Ik blog nu een jaar en ik vind het heel leuk om te doen. Ik heb nog geen reclame op mijn blog, maar misschien dat dat nog eens komt.

  Ik geef wel regelmatig commentaar op andere blogs en als het niet van WordPress is dan reageer ik onder mijn google account. Omdat die dan niet direct doorlinkt naar mijn blog zet ik wel mijn eigen url onder mijn naam. Misschien dat dat scheelt.

  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com
  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com

 2. Ik heb tot mijn verbazing ook 3. Misschien omdat ik heel trouw comments schrijf bij alle blogs die ik volg? Ik vind het leuk om heel nauw betrokken te zijn bij al die blogs. Misschien vandaar ….

  Goedele

 3. Interessant stukje. Natuurlijk ook even gekeken en ook ik sta op 3. Blog nu bijna een jaar. En ik krijg op de een of andere manier erg weinig viewers. Ben de laatste maanden ook trouw de SEO aan het invullen in de hoop dat dat helpt.

  Groetjes, Tessa

  1. Je SEO optimaliseren is altijd verstandig. Daarnaast zou je kunnen meedoen aan de wekelijkse blog hop Woordeloze Woensdag op http://www.demamablogs.com.

   Verder kan het ook helpen om zelf blogs te bezoeken en zinnige comments achter te laten.

 4. Heel interessant artikel, daar heb ik zeker wat aan!
  Ik las hier iets in de comments over SEO en als net beginnende blogger ken ik die term niet, help?!

  Oh en nog geen page rank hier dus. Hopelijk komt daar snel verandering in!

 5. Hi allemaal,
  Kent iemand een goede WordPress Pagerank Plugin? Het zou handig zijn om in mijn CMS (dus niet op de website!) in een oogopslag te kunnen zien welke PR een pagina heeft. Hoop dat iemand een goede tip heeft!

  Groetjes,
  Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *