blogger wordpress

'Waarom is het eigenlijk zo moeilijk/ingewikkeld om van Blogger naar WordPress over te stappen?' vraag je je misschien af. Ik in ieder geval wel! Want je kunt toch simpelweg al je posts van Blogger naar WordPress verhuizen?!

Waarom de overstap van Blogger naar WordPress verstandig moet worden aangepakt

Zowel Blogger als WordPress hebben immers zo'n handige 'import' knop om inhoud te importeren? En zo simpel is het ook wel. Aan de oppervlakte. Maar net als bij een 'gewone' verhuizing is het belangrijk om de verhuizing góéd te doen. Je regelt bijvoorbeeld van te voren je adreswijziging. Want anders heeft dat vervelende gevolgen. Zoals:

 • Je raakt al je volgers kwijt.
 • Mensen ontvangen geen bericht meer als je een nieuwe post hebt geplaatst.
 • Google kan je blog niet meer vinden.
 • Mensen krijg een foutmelding als ze je blogadres intypen.
 • Links naar je blog werken ineens niet meer, en leiden naar een error page.
verhuizen
Je bezoekers staan voor een dichte deur als je het niet goed aanpakt.

Dit komt allemaal omdat Blogger en WordPress op een verschillende manier permalinks creëren.

Wat zijn permalinks in vredesnaam?

Een permalink is de url van je blogpost. Als je op de titel van een post op een blog klikt, dan zie je een url die specifiek is voor die post. Ze zijn belangrijk omdat ze gebruikt worden door zoekmachines. Dus als je lekker hoog staat in Google met een bepaalde post, dan wil je natuurlijk niet dat de link naar de betreffende post het ineens niet meer doet.
 

Permalinks in Blogger versus permalinks in WordPress

Blogger maakt permalinks van de titel van je post, maar breekt die af op 39 letters. Blogger laat woordjes als de, een, en letters met accenten vallen. Die komen dus niet in de permalink. En bij Blogger eindigen de permalinks op '.html'.

Als je je blog verhuist van Blogger naar WordPress, dan handhaaft WordPress de permalinks van Blogger niet!

WordPress maakt zijn eigen permalinks van je posts, en als dat gebeurt krijg je 'gebroken links' oftewel links die niet meer werken.

Hoe voorkom ik gebroken links?

Gelukkig kun je hier iets aan doen, maar dit is dus wel één van de redenen dat een verhuizing van Blogger naar WordPress een beetje eng kan zijn, en bovendien ingewikkeld voelen. Ik heb gebruik gemaakt van Sharon Huijcks ebook How to move from Blogger to WordPress om te zorgen dat mijn permalinks bewaard bleven.

Maar als je geen geld wilt uitgeven vind je een uitstekende uitleg op Insomnia en verrassend genoeg ook op Mypregnancybaby. Die laatste vond ik overzichtelijker dan de uitleg op Insomnia.

Meer weten?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Blogger heeft te veel voordelen boven wordpress. Voor mij dan. Alleen al dat alles van blogger direct geïndexeerd wordt in Google, Google zoeken zoekt ook met en zonder lidwoorden en voorzetsels. Die missende woorden lijken mij niet zo belangrijk.
  Tot slot is toch vooral het altijd maar opnieuw intikken aan alle gegeven zowel in safari als een andere browser.

  Nope, geen wordpress voor mij,

 2. Hier van blogger naar wordpress, ik ervaar het als een vooruitgang... wordpress op mijn eigen domein. Bij mij is het oververhuizen geregeld door Just Host, naar alle tevredenheid!

  De tweede link heb ik bekeken, inderdaad best een goede uitleg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *