google adsense

Google adsense is een makkelijke en laagdrempelige manier om geld te verdienen met je blog. Google geeft je namelijk 68% van de inkomsten van een advertentie op je blog.

Maar hoe gaat Google adsense eigenlijk in zijn werk? Met andere woorden:

Hoe verdien je er precies geld mee? Hoe zit het met Google inkomsten?’

Meld je aan bij Google Adsense

Allereerst moet je je natuurlijk aanmelden bij Google Adsense. Als je blog ‘approval’ krijgt, plaats je vervolgens een stukje html-code op je blog. Die code bepaalt de grootte van de advertentie en het soort ad. Vervolgens komt de google web bot langs op je blog en kijkt waar je posts over gaan. Daarna kijkt de google ad bot welke advertenties bij je posts passen, en plaatst bijpassende google ads op je blog. Als de google ad bot bijvoorbeeld constateert: ‘Dit blog gaat over fietsen’ dan worden er advertenties van fietsenmakers op geplaatst.

Best makkelijk dus!

Geen idee hoe je je succesvol aanmeldt bij Google Adsense? Lees dan: Google Adsense: hoe krijg je approval.

Je verdient op 2 manieren geld met Google Adsense

Goed nu staan er dus google advertenties op je blog. Hoe verdien je daar nou geld mee?

 1. Als mensen klikken op een Google ad op je blog verdien je daar geld mee. Sommige advertenties zijn meer waard dan andere. Een fictief voorbeeld: een klik op een advertentie over maandverband levert minder geld op dan een klik op een advertentie over wasmachines.
 2. Als mensen op je blog terecht komen. Via het aantal ‘impressies’ oftewel het aantal keren dat een advertentie op je blog wordt gezien. Hoe meer bezoekers je hebt, hoe vaker een google ad wordt gezien, hoe hoger je inkomsten zullen zijn.

Het is dus niet per sé nodig dat mensen klikken op advertenties om geld te verdienen met Google Adsense.

Hoe kun je méér verdienen met Google Adsense

1. Saai maar waar: zorg voor goede content en kwaliteit

Het is een open deur, maar ja het is nu eenmaal waar: zorg voor goede content. Google plaatst advertenties voor bedrijven, en die willen natuurlijk niet met hun advertentie op een slechte kwaliteit blog of website staan. Daar willen ze niet mee geassocieerd worden. Daarom is het waarschijnlijk nu ook niet meer vanzelfsprekend dat je google ads op je blog kunt plaatsen. Toen ik net begon met bloggen bij Blogger kon ik meteen Google ads plaatsen. Nu kan dat niet meer en moet je eerste approval vragen.

Daarnaast zorgt goede content voor meer bezoekers, en dus worden google ads vaker gezien.

2. Nu wordt het interessant: hoe krijg je de goedbetaalde google ads op je blog?!

Sommige advertenties zijn dus meer waard dan andere. Er zijn dagen geweest dat ik weinig bezoekers had, maar toch hoge inkomsten had met Google Adsense. En op dagen dat ik lekker veel bezoekers had, vielen mijn inkomsten soms tot mijn verbazing tegen. Dat komt dan door het soort advertenties. De vraag is dan natuurlijk:

Hoe zorg je dat je de goedbetaalde google ads op je blog krijgt?!

Heel simpel gezegd: die krijg je met commerciële keywords. Commerciële keywords zijn keywords die leiden tot een aankoop van een product of dienst. Iemand typet bijvoorbeeld in: ‘Douwe Egberts koffiezetapparaat’. Dat is een commercieel keyword, want die persoon wil waarschijnlijk zo’n apparaat kopen. Een voorbeeld van een niet commercieel keyword is: ‘Gaat het morgen regenen?’

De Amazon test

Vind je het lastig om te bepalen of een keyword commercieel is of niet commercieel? Doe dan de Amazon of bol.com test:

Stel je voor of je het keyword in amazon.com of bol.com zou kunnen intypen. Is het antwoord ja? Dan is het dus commerieel. Is het antwoord ‘nee’? Dan is het keyword niet commercieel.

Wat betekent dit voor je blog?

Een blog over producten en diensten levert beter betaalde google ads op dan een blog over bijvoorbeeld de natuur. Want bedrijven weten: mensen die een blog over natuurbeleving bezoeken zitten niet met de portemonnee in de aanslag. Maar bezoekers van bijvoorbeeld een beauty blog zijn vaak geïnteresseerd in een product en zullen dus eerder klikken op een advertentie over een mooie lippenstift. Hetzelfde geldt voor blogs over bezuinigen: het publiek dat daar komt zal minder snel op advertenties met producten klikken.

Kortom een blog met onderwerpen over commericiële keywords is aantrekkelijker voor bedrijven.

Google Adsense No-no’s!

Er zijn een aantal dingen die je beslist nooit moet doen als je succesvol wilt zijn met Google Adsense!

 • Zelf als een wilde op je eigen Google ads gaan zitten klikken om meer clicks te krijgen, en zo meer geld te veridenen.
 • Een oproep op je blog zetten waarin je mensen vraagt om op je google ads te klikken.
 • Vrienden, familie en kennissen vragen om op je blog ads te klikken.
 • Alleen nog maar artikelen schrijven over goed betaalde keywords en je bezoekers vergeten.
 • Alleen maar hele kleine google ads plaatsen. Als je het doet, doe het dan ook goed en zet de ads op een prominente plaats. Slecht geplaatste advertenties kunnen verklaren waarom je niets verdient met Google Adsense. Want als mensen je ads niet zien, hoe kunnen ze er dan op klikken?!
 • Te weinig google ads plaatsen. Google staat 3 advertentieblokken toe, dus ik zou zeggen: gebruik die ook alledrie.
 • Op internet zetten hoeveel je er mee verdient. Dat vind ik persoonlijk erg jammer.

De bovenste drie punten zullen er toe leiden dat Google je verbant uit hun programma!

Lees ook: Verhoog je Google Adsense inkomsten.

Conclusie over Google adsense

Je hoort nog wel eens dat Google adsense nauwelijk wat oplevert. Hier ben ik het beslist niet mee eens. In de ruim tien jaar dat ik nu blog ben ik heel tevreden met Google adsense. Wat mij betreft is het dus beslist de moeite waard.

Je kunt als blogger ook zelf adverteren op Google!

Inmiddels gebruik ik in plaats van Google Adsense Ezoic!

Heb jij Google ads op je blog? Waarom wel of juist niet? En ben je tevreden met de inkomsten?

Vergelijkbare berichten

17 reacties

 1. Ik heb nog geen Google Ads op mijn blog. Wel vaak naar gekeken maar de stap nog niet gezet.
  Vraagje: Een html-code op je blog, zet je die in een tekst widget in je sidebar?
  Of is daar een andere of betere plugin voor…
  Ik ga er nog eens naar kijken en mij aanmelden, bedankt voor je uitleg alvast!

 2. Ik heb ook alleen maar goede ervaringen met Adsense, het is vrij simpel en je kunt het jezelf allemaal aanleren. Iedere vraag die je over Google Adsense hebt, wordt beantwoord op het internet.De eerste keer zal het bij iedereen wel even duren voor ze aan de minimale uitbetaling van €70,00 toekomen.Ik denk dat het voor iedereen aan te raden is.
  TIP: Pas wel op voor je concurrentie die ads op jouw website kunnen zetten!!!
  Succes met je blog, ik vind het heel erg goed.

 3. Dag Bloggelientje, na bijna een jaar bloggen besliste ik om een aanvraag te doen voor Google Adsense. Ik voltooide de nodige stappen. Ik zie de eerste ads verschijnen op mijn blog. Hoe betalen ze je dan? Ik kreeg nergens de vraag om een rekeningnummer op te geven. Of komt dat nog?

  Jouw blog is top voor mensen zoals ik die weinig kaas hebben gegeten van de technische kant van computers. Je richt je eveneens tot blogger gebruikers wat ik heel hard apprecieer.
  Veel liefs, Karine

  1. Hoi Karine,

   Fijn dat Bloggen en loggen je helpt bij het bloggen!

   Wat betreft betaald worden door Google Adsense. Je kunt zelf je rekeningnummer opgeven. Dat doe je door naar http://www.google.com/adsense te gaan en in te loggen. Rechts zie je naast je emailadres een soort wieltje staan. Klik daar op en kies ‘Payments’. Daar zie je vervolgens ‘How you get paid’. Klik op Manage en vul je gegevens in!

   Klaar!

 4. Bloggelientje

  Ik gebruik Google Adsense nog net geen jaar, en ik moet zeggen het gaat tergend langzaam, maar op zich is het wel leuk om te zien hoe iets groeit.
  Maar klopt het dat dat je het verdiende bedrag niet op een paypal account kunt laten storten?

  Alvast bedankt.

  P.S. Alvast een goed blogjaar toegewenst in 2016

  1. Ik heb het nog even nagekeken maar in Nederland kun je inderdaad niet uitbetaald worden via Paypal. Ik krijg ook gewoon betaald via mijn bankrekening. Houd moed, want Google Adsense kan echt lonen. Ik heb je blog even bekeken, en je zou eens kunnen proberen om ook een Google ad in de sidebar te zetten. Bij mij werkt de leaderboard in combinatie met in de sidebar twee Google ads heel goed. In totaal mag je er 3 op je blog hebben.

   Jij ook een goed blogjaar gewenst.

  1. Als je net begint met bloggen kan het inderdaad wat overweldigend zijn. Concentreer je gewoon op het schrijven van posts! En dan kun je later altijd nog eens kijken naar geld verdien mogelijkheden : )
   Succes met je blog.

 5. hoe kun je geld verdienen met google adsense zonder dat mensen op je advertentie klikken? Is dit ook mogelijk dat je per 100 views bijvoorbeeld betaald krijgt ipv dat mensen klikken op de daadwerkelijke banner?

  1. Er zijn twee soorten advertenties:

   CPM: Cost Per Thousand Impressions
   CPC: Cost Per Click

   Op basis van CPM zou je dus ook betaald krijgen op basis van het aantal keren dat een Google ad wordt gezien op je blog, zonder dat ze er op klikken.

   Dus in antwoord op je vraag: ‘Ja je kunt geld verdienen met google adsense zonder dat mensen op een advertentie klikken.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *