smartphone vriendelijkBloggen en loggen wordt door 24% van de bezoekers gelezen via een smartphone. Steeds meer mensen gebruiken een smartphone, iPad of tablet om te internetten. Je begrijpt dat het dus heel belangrijk is dat je blog ook goed zichtbaar is op deze apparaten. En dat het er niet alleen goed uit ziet op een gewone computer. Het is goed om daar rekening mee te houden tijdens het bloggen.

Een blog dat ook geschikt is voor andere schermformaten is responsive.

Responsive blog: wat is dat?

Een blog dat responsive is, past zich aan het het scherm van de bezoeker, zonder dat dit ten koste gaat van de layout en de look. Een blog dat níet responsive is, houdt als het ware heel eigenwijs aan zijn eigen grootte vast, en weigert zich aan te passen. Het denkt bij wijze van spreken: ‘Laat die bezoeker maar scrollen!’

Daardoor is zo’n blog vaak lastiger leesbaar op andere schermformaten. En dat leidt weer tot een hogere bounce rate. Want mensen klikken sneller weg op een rommelig blog. Kortom: een blog moet responsive zijn anno 2015.

Go responsive, or go home.

Google gaat het gebruiken als ranking tool!

Vanaf april 2015 gaat Google responsiveness oftewel smartphone vriendelijkheid gebruiken als een criterium voor de plek in de zoekresultaten in je blog. Is je blog niet smartphone vriendelijk? Dan kun je met een beetje pech op pagina 10 of nog verderop belanden. Terwijl een responsive blog juist kan rekenen op een betere plek in de zoekresultaten.

Dit zeggen ze er bij Google over:

Starting April 21, we will be expanding our use of mobile-friendliness as a ranking signal. This change will affect mobile searches in all languages worldwide and will have a significant impact in our search results.

Hier kun je de rest lezen.

WordPress.org blog responsive maken

De makkelijkste manier om jezelf te verzekeren van een responsive en dus smartphone vriendelijk blog, is een theme te kiezen dat responsive is. Dan is dat automatisch voor je geregeld. Heb je een prachtig theme dat niet responsive is, dat je toch wilt houden? Dan kun je gebruik maken van diverse plugins om je blog alsnog responsive te maken:

Blogger blog responsive maken

Ook hier geldt weer dat de simpelste methode is om een responsive template te kiezen. En anders is er deze eenvoudige methode:

  1. Ga naar je Dashboard
  2. Klik op Template. Je ziet nu een plaatje van je blog met daarnaast een smartphone versie.
  3. Klik op het sterretje onder de smartphone versie.
  4. Kies ‘Yes’.

template

Is jouw blog responsive? Test het nu!

Gelukkig zijn ze bij Google nooit te beroerd om even een handige tool te ontwikkelen om bloggers uit de brand te helpen. Klik hier om even te testen of jouw blog responsive is.

En dan krijg je dit:

mobile friendly

Is je blog niet responsive, dan krijg je dit:

niet responsive

Je blog responsive maken is niet moeilijk. Mocht blijken dat jouw blog dit niet is, dan zou ik zeggen: ‘Doe het nu meteen eventjes!’

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *