google authorship

Google Authorship was een programma van Google waarmee bloggers hun inhoud konden koppelen aan hun Google+ profielen. Het doel was om de geloofwaardigheid van bloggers te verbeteren en hen letterlijk een gezicht te geven in de zoekresultaten. En dat zou dan mogelijk hogere click-through rates (CTR) opleveren, of in gewone mensentaal: meer bezoekers op je blog.

Google Authorship instellen: je foto in de zoekresultaten was leuk en nuttig

Simpel gezegd: het was gewoon erg leuk als je foto bij de zoekresultaten van Google stond! Kijk, zo zag dat eruit:

wordpress google authorship

Maar Google+ is een roemloze dood gestorven, en Google Authorship is niet langer een directe factor in zoekmachineoptimalisatie (SEO) zoals het ooit was.

In 2014 stopte Google met die leuke auteursfoto in de zoekresultaten

In 2014 stopte Google met het weergeven van auteursfoto's en Google+ profielinformatie in zoekresultaten. En in 2016 werd Google+ grotendeels afgebouwd. Dus de oorspronkelijke voordelen van Google Authorship zoals die oorspronkelijk waren bedoeld, bestaan niet meer.

Maar vergis je niet, de concepten achter Google Authorship zijn nog steeds belangrijk! Je ziet ze terug in EEAT.

EEAT: Experience, Expertise Authority en Trust

 • Autoriteit en geloofwaardigheid: Een goede reputatie opbouwen als blogger in je niche blijft cruciaal. Dit kan door gastbloggen, bijdragen aan gerenommeerde websites, en goede blogposts schrijven.
 • Kwaliteit en relevantie van inhoud: Zoekmachines zoals Google blijven waarde hechten aan hoogwaardige, relevante inhoud die nuttig is voor gebruikers. Inhoud van hoge kwaliteit kan leiden tot meer backlinks, shares en een hogere positie in zoekresultaten.
 • Sociale signalen: Hoewel Google+ niet meer bestaat, zijn sociale signalen van platforms zoals Twitter, LinkedIn en Facebook nog steeds belangrijk. Actief zijn op deze platforms en je inhoud delen kan helpen bij het vergroten van je bereik en invloed.
 • Structuur en schema markup: Het gebruik van schema markup om auteursinformatie en andere metadata toe te voegen aan je inhoud kan nog steeds nuttig zijn voor SEO, omdat het zoekmachines helpt beter te begrijpen waar je inhoud over gaat en wie de auteur is.

Dus, hoewel Google Authorship zelf niet meer bestaat, zijn de onderliggende principes van het opbouwen van autoriteit en hoogwaardige blogposts schrijven nog steeds zeer relevant voor het succes van je blog.

Google Authorship instellen 5 alternatieven

Het is tegenwoordig dus helaas niet meer mogelijk om direct een foto van jezelf toe te voegen aan de Google zoekresultaten via een specifiek programma zoals Google Authorship. Maar er zijn wel een aantal indirecte methodes die kunnen helpen om je afbeelding in verband te brengen met zoekresultaten!

1. Google Mijn Bedrijf

Als je een bedrijf hebt, kun je een Google Mijn Bedrijf (GMB) profiel aanmaken en onderhouden. Hier kun je foto's van jezelf en je bedrijf toevoegen. Deze foto's kunnen verschijnen in de zoekresultaten wanneer iemand zoekt naar je bedrijfsnaam.

 • Voeg een professionele profielfoto toe.
 • Vul je profiel volledig in met accurate informatie over je bedrijf.
 • Maak actief gebruik van Google Mijn bedrijf door updates te posten. Dat kan helpen om je zichtbaarheid te vergroten.

N.B. Dit kan vooral nuttig zijn als je een lokaal bedrijf hebt, omdat GMB-profielen vaak verschijnen in lokale zoekresultaten en Google Maps.

2. Zet een auteursbox / authorbox op je blog

Zo'n author box staat onderaan je blogposts, en bevat een foto van jou en een korte uitleg wie je bent. Als je nog niet zo'n authorbox/ auteursblog op je blog hebt, zou ik die nu meteen gaan maken. En ik heb een tutorial geschreven over een authorbox op je blog zetten! Kijk, hieronder zie je de auteurbox die ik heb op Bloggen en loggen, en die je onder elke blogpost ziet.

auteurbox

3. Schema Markup

Schema.org markup (Structured Data) gebruiken op je website kan helpen zoekmachines beter te begrijpen wie de auteur van de inhoud is. Hoewel dit niet direct leidt tot het weergeven van je foto in zoekresultaten, helpt het wel om je website beter te structureren en hopelijk betere zoekresultaten te krijgen.

Gebruik van Schema Markup (Structured Data)

Voeg schema.org markup toe aan je webpagina's, met name de auteur markup voor je artikelen. Dit helpt Google beter te begrijpen wie de auteur is.

Voorbeeld van author markup
<div itemscope itemtype="http://schema.org/Person">
<img src="your-photo-url.jpg" alt="Your Name" itemprop="image">
<span itemprop="name">Your Name</span>
<span itemprop="jobTitle">Your Job Title</span>
<span itemprop="worksFor" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization">
<span itemprop="name">Your Company</span>
</span>
</div>

4. Profielpagina’s en Bio’s

Zorg ervoor dat je profielpagina’s op je website of blog foto’s bevatten van jezelf. Dit kan helpen bij het opbouwen van je merk en autoriteit.

5. Social Media Profielen

Actieve en geoptimaliseerde profielen op sociale media platforms zoals LinkedIn, Twitter, en Facebook kunnen ook helpen. Zoekresultaten trekken soms informatie en foto's uit sociale mediaprofielen. Zie ook mijn post over social media buttons.

Samenvattend

Hoewel je helaas niet meer direct een foto van jezelf kunt toevoegen aan de zoekresultaten zoals vroeger met Google Authorship, zijn er verschillende indirecte methoden om je online aanwezigheid en herkenbaarheid te vergroten. Dan kan hopelijk leiden tot een foto in gerelateerde zoekresultaten. Als ik op dit moment in de zoekresultaten kijk van Google dan heeft echt niemand een foto erbij staan. Wel zie je afbeeldingen bij Youtube, Etsy en TikTok resultaten.

Google Authorship is niet meer - oorspronkelijke post uit 2014

Onderstaande blogpost stamt uit 2014. Ik vermeld daarin de verdwijning van Google Authorship. Verderop in de post lees je nog de instructies van hoe je Google Authorship kon installeren op je WordPress of Blogger blog.

Je hebt niets meer aan Google Authorship om je blog een handje te helpen hoog te scoren in de zoekresultaten! Google gebruikt het namelijk niet meer.Je kunt je dus de moeite van dit artikel besparen...

google authorship installeren

Is het je weleens opgevallen dat als je iets googlet, je bij sommige zoekresultaten een foto-tje ziet aan de linkerkant van het zoekresultaat?

Weet je niet waar ik het over heb? Google dan maar eens 'Bloggen en loggen'. Bij het zoekresultaat zie je een afbeelding van Bloggelientje!

Wil jij ook een foto/plaatje bij zoekresultaten die naar je blog linken? Installeer dan Google Authorship. Google Authorship vertelt Google dat jíj een post hebt geschreven. Bovendien zorgt de foto er oor dat je er uit springt bij de zoekresultaten.

Google Authorship installeren op WordPress.org blogs

 1. Maak een Google+ profiel als je dat nog niet hebt, en vul het in. Heb je al een Google+ profiel, ga dan naar stap 2. Zorg voor een goede foto van jezelf! Die foto zal te zien zijn bij de zoekresultaten.
 2. Kopieer de url van je Google+ profiel . Die ziet er ongeveer zo uit: https://plus.google.com/u/0/114349031342626164309/posts. Ga naar je WordPress dashboard. Ga naar 'Gebruikers' en kies' Profiel'. Plak je google+ url in het daarvoor bestemde veld.
 3. Voeg de link van je blog toe aan je Google+ profiel. Klik op 'About' en vul bij 'Contributor to' de url van je blog in.
 4. Kijk of het is gelukt. Surf naar de Google Structured Data Testing Tool en vul in het veld de url van je blog in. Klik daarna op preview. Als het goed is, zie je nu je foto!

N.B. soms duurt het even voor je foto zichtbaar wordt.

Google Authorship installeren op een Blogger blog

Als je een Blogger blog hebt is het iets makkelijker om Google Authorship te installeren. Maar ook hier moet je wel zorgen dat je een Google+ profiel hebt.

 1. Zorg dat je een Google+ profiel hebt
 2. Ga naar je Blogger Dashboard
 3. Klik op het blog waarvoor je Google Authorship wilt instellen
 4. Links zie je Google+ staan: klik daar op
 5. Klik op 'Get started'
 6. Kies onderaan op 'Switch now'. Je Blogger profiel wordt vervangen door je Google+ profiel
 7. Klik de blogs aan die je bij je Google+ profiel wilt hebben. Als je 1 blog hebt is dat er één. Klik op 'Add blogs'
 8. Je gaat automatisch weer terug naar je Blogger dashboard
 9. Controleer of het is gelukt met de Structured Data Testing Tool.
 10. Soms wordt je foto niet meteen zichtbaar. Het kan zelfs enkele weken duren. Maar bij mij duurde het niet meer dan 10 minuten.

google authorship

En hierna met mijn foto:

google authorship

Meer informatie over Google Authorship?

Dit zegt Google over Google Authorship

Zie ook Google alerts instellen en Google formulieren.

Vragen of tips? Laat het me weten in de comments!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *