Fashion blog

fashion blog

Een fashion blog of en beauty blog is populair. Zowel onder lezers als onder bloggers. Want met een succesvol fashion blog kun je geld verdienen. Maar hoe begin je een fashion blog? En hoe onderscheid je je van al die andere wannabe fashion bloggers?

Lees nu de antwoorden!

Tip: ELLE en Fontys Hogeschool voor de journalistiek een cursus Modejournalistiek aan!

Wat is een fashion blog?

Een fashion blog is een blog over fashion. Oftewel mode. Onderwerpen op fashion blogs zijn o.a.

 • De mode
 • Trends
 • Do's en don'ts op het gebied van mode
 • Persoonlijke fashion voorkeuren van de fashion blogger
 • Fashion tips
 • Haute couture
 • Nieuws op modegebied
 • Wat er op straat gedragen wordt
 • Wat celebrities dragen
 • Hoe je een kledingstuk kunt dragen
 • Accessoires
 • Kritische reviews van kleding

Het is handig als je een echte fashionista bent, want dan ligt je interesse hier ook.

Een blog beginnen

Een fashion blog beginnen is niet zo heel veel anders dan gewoon een blog beginnen. Het grote verschil is natuurlijk het onderwerp. Met een fashion blog heb je een heel duidelijke niche blog. Dat wil zeggen: een specialisatie.

Stap 1: Beantwoord deze vraag: waarom wil je een fashion blog beginnen?

Wil je gewoon lekker over mode praten? Dan kun je gewoon naar blogger.com gaan en daar een blog beginnen.

Of wil je een serieuze fashion blogger worden? En daar geld mee gaan verdienen? En een belangrijke blogger worden in de wereld van fashion? Dan komen hier nog een aantal belangrijke stappen.

Stap 2: Over welk onderwerp binnen Fashion ga jij schrijven?

Fashion is een niche. Maar het is wel een hele grote niche. En het is praktisch onmogelijk om over alles te schrijven. Bepaal daarom voor jezelf over welke onderwerpen je binnen het onderwerp Fashion wilt schrijven.

Mogelijke niches zijn:

 • Mode voor kantoor
 • Vrije tijds mode
 • Mode voor de succesvolle vrouw
 • Mode voor moeders
 • Kindermode
 • Tienermode
 • Vintage mode
 • Mode voor vrouwen met een maatje meer

Bedenk steeds: wat maakt jouw blog anders dan al die andere fashion blogs! Kijk wat andere fashion bloggers schrijven. En doe het dan beter en origineler.

fashion blog
Deze foto is duidelijk anders dan anders!

Stap 3: wie wil je dat naar je blog komen?

Wie worden de doelgroep van je fashion blog? Dit hangt samen met het antwoord dat je bij stap 2 hebt gegeven. Wil je gaan schrijven over mode voor succesvolle vrouwen? Dan wil je natuurlijk dat zij naar je fashion blog komen. Kies je voor mode voor moeders en kindermode? Dan wil je vrouwen met kinderen naar je blog trekken.

Stap 4: Kies een naam voor je blog

Nu je weet waarover je gaat bloggen en wie je wilt bereiken wordt het leuk! Tijd om een fantastische naam voor je blog te verzinnen. Let er daarbij op dat de naam van je fashionblog niet te lang is. En makkelijk te onthouden. Ook is het belangrijk dat de naam past bij een fashion blog.

Stap 5: Kies een blogplatform

Als serieuze fashion blogger zou ik voor wordpress.org kiezen. Vind je het gewoon leuk om een fashion blog te hebben? Dan kun je ook beginnen met Blogger.com.

een blog beginnen
Maak contact met je bezoeker

Stap 6: Kies een goede look voor je fashion blog

Bij WordPress.org kun je themes kiezen. Dit is de look and feel van je fashion blog. Op een fashion blog zijn foto's heel belangrijk. Kies daarom voor een theme dat geschikt is voor veel foto's en plaatjes.

Denk bij het kiezen van een look ook aan een duidelijke kleur en lettertype dat past bij jouw fashion blog.

Plaats een goede (professionele) profielfoto van jezelf op je blog. Als fashion blogger ben je je eigen merk. Laat je zelf dus zien!

Stap 7: Schrijf een About page

Op je About page vertel je wie je bent. En waarom je dit geweldige fashion blog bent begonnen. Zorg dat mensen je leren kennen. En meer van je willen weten.

Stap 8: Schrijf je eerste fashion post!

Tijd om je blog de wereld in te sturen. Schrijf je eerste fashion post. Publiceer minstens één nieuwe post per week. Liever meer. Een fashion blog wordt vaak ge-update. Soms zelfs meerdere keren per dag.

Stap 9: Promoot je fashion blog

Bezoek andere fashion blogs en laat zinnige comments achter. Met een beetje geluk, bezoekt de fashion blogger jouw blog ook. Het is verleidelijk om comments achter te laten bij heel succesvolle fashion blogs. Maar vergeet ook het gemiddelde fashion blog niet. De kans is groter dat je van die fashion blogger een comment terug krijgt dan van de supersuccesvolle.

Stap 10: Maak een Facebookpagina van je fashion blog

Kies 3 social media kanalen om actief op te worden. Waaronder Facebook! Google+ is ook belangrijk.

Stap 11: Sluit je aan bij Facebookgroepen over fashion

Op Facebook vind je speciale groepen van mensen met dezelfde interesse. Sluit je daarbij aan.

Stap 12: Leer SEO

Seo staat voor Search Engine Optimalisatie. Zorg dat je je posts zo schrijft dat ze hoog eindigen in de zoekresultaten van zoekmachines! Download daarom de gratis Yoast SEO plugin. Die helpt je enorm op weg bij de optimalisatie van je posts! Vergeet ook niet aan linkbuilding te doen.

Posts schrijven voor een fashion blog

Goed! Je fashion blog is in de lucht! Hoe schrijf je goede posts?

 1. Er zijn veel fashion blogs. Probeer daarom posts te schrijven vanuit een nieuwe, originele invalshoek. Schrijf over kleding en fashion op een manier die nog niet eerder gedaan is.
 2. Houd je niche in gedachten. Had je besloten te schrijven over tienermode? Schrijf dan niet ineens posts over haute couture voor succesvolle vrouwen.Want dan denkt je doelgroep: 'Hè?! Wat raar! Ik dacht dat dit een blog was over tienermode!'
 3. Vraag je bezoekers waarover ze graag willen lezen. Dit kan leuke nieuwe ideeën opleveren voor blogposts voor je fashion blog.
 4. Gebruik veel plaatjes! Een fashion blog zonder foto's is als een ei zonder zout.
 5. Check je statistieken! Installeer Google Analytics zodat je kunt zien met welke zoekwoorden mensen op je fashion blog terecht komen. Gebruik die informatie om posts te schrijven, of bestaande posts nog beter te maken.
 6. Fashion blogs lenen zich goed om geld te verdienen met affiliate marketing.

Video met tips door fashion bloggers

Conclusie

Een fashion blog is populair. Als je een fashion blog wilt beginnen is het daarom belangrijk om je te onderscheiden van de rest! Maak gebruik van jouw unieke stijl en stem. En gebruik een originele invalshoek.

En bovenal: vergeet niet om binnen de niche van het Fashion blog een niche te kiezen.

Meer lezen?

Check je competitie op De leukste Nederlandse fashion blogs en hier.