Eenvoudig leven

In 2013 geleden nam ik het populaire blog Eenvoudig Leven van  Teunie Luijk onder de loupe.

Teunie is getrouwd met Willem en samen hebben ze 10 kinderen. Inmiddels zijn we zeven jaar verder, en Eenvoudig Leven is nog even populair. Wat is toch het geheim van dit blog?

Wat maakt dat Teunie's blog zo graag wordt gelezen?

Hieronder mijn blogpost van toen, met aan het eind een update over hoe het nu gaat.

Eenvoudig leven blog: succesvol tegen alle blogadviezen in!

Ik vind het succes van dit blog fascinerend, want Teunie lijkt niets te doen aan SEO-optimalisatie. Toch heeft haar blog maandelijks maar liefst 178,689 unieke bezoekers! En extra bijzonder: Teunie deelt haar bezoekersaantallen gewoon met haar bezoekers. In haar sidebar vind je een link naar haar prachtige statistieken.

Eenvoudig Leven blogspot: een blogspot adres

En dat terwijl ze niet eens een eigen .nl adres heeft. Ze gebruikt gewoon het blogspot.nl adres. En dat is altijd één van de eerste dingen die serieuze bloggers wordt aangeraden: 'Zorg voor een .nl adres als je serieus genomen wilt worden als blogger!' En er zijn meer dingen die Teunie doet, die dwars ingaan tegen alle adviezen! Zo biedt ze niet de mogelijkheid om te reageren. Terwijl ook dat altijd geadviseerd wordt. Interactie is zelfs één van de kenmerken van een blog.

Teunie Luijk blog: Comments uitgeschakeld

Dát Teunie geen comments meer toestaat is overigens omdat ze er tevéél kreeg! Ze was zo druk met het beantwoorden van alle comments, dat ze kritiek kreeg dat ze te weinig aandacht had voor haar gezin. Het leidde er toe dat ze zelfs even overwoog te stoppen met haar blog. Dat leidde tot veel commotie, en niemand minder dan de bekende columniste Sylvia Witteman wijdde er een artikel aan! Uiteindelijk besloot Teunie door te gaan, maar de comments mogelijkheid uit te schakelen.

Aan sociale media doet Teunie ook niet.

Eenvoudig leven blog: waar gaat het over?

Maar dat is misschien ook meteen wel Teunie's geheim. Ze is niet zozeer bezig met 'bloggen', als wel met een blog schrijven vanuit haar hart. Voor wie Teunie's blog Eenvoudig Leven niet kent: het gaat over leven op kleine voet. Teunie schrijft simpelweg over haar dagelijks leven, hoe ze haar eigen brood bakt, hoe ze de kachel stookt etc. Eenvoudig Leven is een soort consuminderblog, maar het is ook een lifestyleblog.

Blog platform

Teunie maakt voor Eenvoudig Leven gebruik van het gratis Blogger platform.

Pagerank werd Domain Authority

Eenvoudig Leven heeft een pagerank van 3. Dat is netjes. Niet heel hoog, maar hoog genoeg om interessant te zijn voor adverteerders en bedrijven. Tegenwoordig is pagerank niet meer belangrijk. Er wordt nu meer gekeken naar Domain Authority. Dat kun je gratis doen met bijvoorbeeld Moz.

Teunie's blog heeft een Domain Authority van 31. Dat is netjes, maar ook weer niet indrukwekkend hoog. Hoe hoger de domain authority van je blog, hoe meer andere bloggers en bedrijven graag een link op je blog willen.

Visueel

Als je op Eenvoudig Leven komt valt als eerste de header op. Die is paginabreed. De header is goed gemaakt en voldoet aan alle eisen van een header: de blogtitel staat er in, en de plaatjes laten de lezer in één oogopslag zien waar dit blog over gaat. Een tagline ontbreekt. (Een tagline is de zin onder de titel). Maar de titel, in de combinatie met de plaatjes zijn in dit geval ook al wel voldoende.

Eenvoudig Leven oogt rustig. Het lettertype is duidelijk en prettig, en de zwarte kleur van de tekst contrasteert prettig met de witte achtergrond. Zie ook Het meest gebruikte lettertype.

Advies: omdat de blog posts vrij veel tekst bevatten zou ik maximaal 3 blogposts de homepage laten zien. Sterker nog: ik zou er 1 laten zien. Anders moeten bezoekers erg ver naar beneden scrollen.

Navigatie op het Eenvoudig Leven blog

Er is geen navigatie! Het is slim om onder de header navigatie te plaatsen. Dan kunnen lezers meteen zien welke onderwerpen ze kunnen lezen. (Op Bloggen en loggen zie je een menu onder de header)

Denk bijvoorbeeld aan een 'Over mij pagina' en links naar de belangrijkste blog onderwerpen. Stel je wilt informatie van Teunie over brood bakken. Dan ben je gedoemd alle posts door te zoeken. Gelukkig is er wel een zoekfunctie. Het ontbreken van een 'Over mij' pagina wordt wel gecompenseerd doordat Teunie bovenaan in de sidebar een grote 'Over mij' sectie heeft, compleet met foto.

Advies: maakt een menu onder de header

Sidebars van Eenvoudig Leven

Eenvoudig Leven heeft twee sidebars. De layout is: sidebar-content-sidebar. Dit zie je de laatste tijd minder in blogland. Voordeel is dat je meer informatie in de sidebars kwijt kunt.

Rechter sidebar van Eenvoudig Leven

De rechter sidebar wordt grotendeels bepaald door informatie over Teunie. Er staat een foto van Teunie met uitgebreide informatie over wie ze is. Dit is heel goed! Zo kunnen bezoekers meteen zien met wie ze te maken hebben, en wat haar achtergrond is. Maar ze gebruikt hiervoor wel kostbare sidebar ruimte. Je moet zelfs naar beneden scrollen om bij de overige informatie te komen. Als je geld wilt verdienen met je blog is dit niet verstandig. Bedrijven en adverteerders willen graag een plekje 'above the fold'. Ik zou Teunie daarom aanraden om toch een aparte 'Over mij' pagina te maken, en die in een menu onder haar header te zetten. Je kunt met Blogger aparte 'Pagina's' maken, waarop je informatie zet die niet verandert!

Na de informatie over haarzelf volgen een opsomming van alle gezinsleden, info over adverteren, info voor media en info over workshops. Tussenkopjes zouden deze informatie overzichtelijker maken. Maar ook hier zou ik adviseren om deze info op een aparte pagina te zetten, en te linken vanuit een menu onder de header.

Overzichtje!

Om het overzichtelijk te houden maak ik even een lijst van de inhoud van Teunie's rechter sidebar!

 1. Link naar haar spullen op Marktplaats 'Winkel van Sinkel)
 2. Zoekfunctie
 3. Informatie over Teunie en het blog Eenvoudig Leven
 4. Namen gezinsleden en jaar van geboorte
 5. Bericht aan journalisten
 6. Adverteren
 7. Lezingen en workshops
 8. Blog archief
 9. Button: Ik recykleer
 10. Statistieken
 11. Contactmogelijkheid met email adres
 12. Linklijst: links naar andere blogs

Zoals je ziet is het nogal wat! Toch oogt het niet onrustig.

Adviezen voor de sidebar

 1. Geef de verschillende onderwerpen een titel. Zodat bezoekers in één oogopslag kunnen zien wat waar staat. Die titels ontbreken nu.
 2. Laat de foto staan, maar kort de 'Over mij' informatie in.  Zet die op een aparte pagina.
 3. Het archief neemt teveel ruimte in: een drop-down menu is handiger.
 4. Haal de informatie voor adverteerders en media weg uit de sidebar en plaats die op een aparte pagina
 5. Wat ontbreekt zijn onderwerpen en rubrieken! Plaats rubrieken in de sidebar.
 6. Voeg een gadget toe met 'populairste posts'
 7. Wat voegt de recykleerbutton toe?
 8. Zet de informatie over statistieken op de pagina voor media en adverteerders

Linker sidebar Eenvoudig Leven

In de linker sidebar staan advertenties van adverteerders.

Advies voor de linkersidebar: Google Adsense zou hier ook goed passen

Inhoud

Teunie maakt gebruik van witregels tussen de alinea's. Dat is prettig, want ze schrijft best lange stukken tekst.

Adviezen

 1. Tussenkopjes maken het makkelijker voor lezers om te zien waar het over gaat. Mensen 'scannen' teksten op internet: tussenkopjes zorgen als het ware voor haakjes waar hun ogen aan blijven hangen.
 2. Activeer de social media buttons, zodat bezoekers posts kunnen delen. Dat kan heel gemakkelijk met Blogger.

Sociale media

Er is geen enkele vorm van sociale media te zien op Eenvoudig Leven. Maar dit pas eigenlijk wel bij de identiteit en het image van het blog. Het onderwerp is immers Eenvoudig Leven. Dat vertaalt zich o.a. in zelf brood bakken en hout stoken als verwarming.

Conclusie over Eenvoudig Leven toen

Eenvoudig Leven is een blog dat succesvol is terwijl het niet aan de optimalisatie adviezen voldoet. Dat maakt het extra bijzonder, en bewijst maar weer eens dat inhoud het allerbelangrijkst is. Als je iets te zeggen hebt dat mensen raakt, of bezig houdt, dan komen ze wel. Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat SEO niet belangrijk is! Teunie is denk ik één van de uitzonderingen.

De uitstraling van het blog Eenvoudig Leven past goed bij de inhoud. Het succes van dit blog is denk ik Teunie's authenticiteit. Maar haar 'image' kan soms ook lastig zijn. Zo kwamen er veel boze reacties toen Teunie advertorials en advertenties ging plaatsen. Mensen vonden het niet bij haar en haar blog passen.

Als Teunie geld zou willen verdienen met haar blog, dan wordt dit lastiger doordat haar blog een bepaalde uitstraling heeft. Veel mensen accepteren commerciële uitingen niet van Teunie. Toch lijkt Teunie een manier te hebben gevonden om geld te verdienen die wél geaccepteerd wordt. Ze maakt dingen, en biedt de mogelijkheid die bij haar te bestellen.

Persoonlijk kan ik het me helemaal voorstellen als Teunie geld wil verdienen met haar blog. Ze heeft samen met haar man Willem een groot gezin te onderhouden, en ik denk dat alle inkomsten meer dan welkom zullen zijn.

Maar als je een blog wilt beginnen is het image en je doelgroep zeker iets om in gedachten te houden: een consuminderblog is minder geschikt om geld mee te verdienen dan bijvoorbeeld een beautyblog zoals Miss Lipgloss!

Eenvoudig Leven in 2020

Hoe is het zeven jaar later met Eenvoudig Leven? Teunie's blog ziet er nog ongeveer hetzelfde uit als zeven jaar geleden, maar als je goed kijkt zie je dat de header iets is veranderd:

Eenvoudig leven

Zoals je ziet heeft Teunie nu ook een advertentie in haar header staan. Dat is ook heel verstandig als je geld wilt verdienen met je blog, want de ruimte in de header is wat ze noemen 'prime real estate' oftewel een gewilde locatie voor adverteerders.

Wat betreft de inhoud en het gevoel van Eenvoudig Leven is het nog hetzelfde. Teunie schrijft over haar dagelijkse besognes. Haar kinderen zijn inmiddels wat ouder, maar de rode draad blijft een Eenvoudig Leven leiden. En eenvoudig leven betekent in het geval van Teunie zoveel mogelijk zelf maken en doen. Niet iedereen vindt een dergelijk leven eenvoudig, maar wie op zoek is naar ideeën om meer zelfvoorzienend te worden, en meer dingen zelf te maken is Teunie's blog ideaal. Bovendien geeft ze nu ook workshops, en kun je dus direct van haar leren.

PageSpeed Insights van Eenvoudig Leven

Helaas heb ik zeven jaar geleden niet gekeken naar de laadsnelheid van Teunie's blog, maar nu wel. En daar komen zeker voor desktop prachtige cijfers uit. Eenvoudig Leven krijg een score van 92 voor laadsnelheid en voor smartphones een 51. Niet slecht, en je ziet dus dat de advertenties op het blog de boel niet vertragen.

Domain authority

Destijds werd Google's pagerank nog gebruikt om de waarde van een blog aan te geven. Inmiddels wordt pagerank niet meer gebruikt. Destijds had Eenvoudig Leven een pagerank van 3. In plaats van over pagerank wordt nu meestal naar zaken als domain authority gekeken. Volgens Moz heeft Eenvoudig Leven een domain authority van 32. Dat kun je vergelijken met de pagerank van destijds.

SEO

Wat betreft zoekmachine optimalisatie oftewel SEO lijkt Teunie zich daar nog steeds weinig druk om te maken. Zo heeft haar blog geen zogenoemde metadescription. Maar haar blog lijkt dit ook niet echt nodig te hebben. Meer aandacht voor SEO zou wel interessant kunnen zijn als Teunie actief meer bezoekers wil trekken. Ook met een Blogpost blog is het mogelijk om blogs te optimaliseren voor zoekmachines.

Eenvoudig leven shop, Eenvoudig leven boek en een youtubekanaal!

Teunie heeft nu naast haar blog ook een Eenvoudig leven shop en een eigen youtubekanaal. Er staat niet zoveel op, maar het is een leuke aanvulling op haar blog. Haar bezoekers kunnen haar als het ware 'in levende lijve' zien! In onderstaand filmpje krijg je een rondleiding van Teunie van haar webshop!

Eenvoudig Leven Shop: hoe heeft Teunie dat aangepakt?

Hoe kun je op een simpel Blogspot blog een webshop maken? Teunie heeft hiervoor mijnwebwinkel.nl gebruikt. Als je niet meer dan 10 producten verkoopt is dit gratis. Het duurste pakket voor een webshop is 49 euro per maand. Het populairste pakket op mijnwebwinkel.nl kost 24 euro per week.

Aparte url voor webshop: eenvoudiglevenshop.nl

Teunie heeft voor haar Eenvoudig Leven Shop een aparte url gemaakt: eenvoudiglevenshop.nl. In die zin is haar webshop dus niet een direct onderdeel van haar blog. Op haar blog linkt Teunie naar haar webshop. Dat kan natuurlijk ook prima! Voor een eigen domeinnaam voor je shop kun je niet gebruik maken van de gratis versie. Je moet hiervoor upgraden.

En dan is er ook nog een heus Eenvoudig Leven boek! Teunie's boek heet Dat doen we zelf wel!'

Eenvoudig leven boek
Eenvoudig leven boek: 13,25 bij bol.com

Inmiddels heeft Teunie Luijk ook een kookboek geschreven!

Tot slot

Ook nu is Teunie's blog Eenvoudig Leven een prachtig voorbeeld dat als je een authentiek verhaal vertelt, de kans groot is dat je blog een succes wordt. Of dat nou op het Blogger platform of het WordPress platform is. De mooiste les van Teunie's blog vind ik dat het niet altijd nodig is om hard aan de slag te gaan met SEO, maar dat soms simpelweg je verhaal genoeg is. En je ziet dat een blog tot nieuwe dingen kan leiden, zoals Teunie's Eenvoudig Leven shop, een Eenvoudig Leven boek en natuurlijk haar eigen youtubekanaal.

De belangrijkste boodschap lijkt te zijn:

'If you tell it, they will come.'

Eenvoudig leven op Huisvlijt

Zie ook mijn blogpost getiteld Eenvoudig leven en mijn interview met Aaf van het blog Zuinigaan! En de blog analyse van Annemieks mijmeringen.

Eenvoudig leven Instagram

Inmiddels heeft Teunie Luijk ook een Instagram account. Op het moment van deze blogpost staan er ruim 130 berichten op, maar de laatste is van Kerstmis. Ik vermoed dat Teunie actiever is op haar blog, en gelijk heeft ze! Als blogger heb je doorgaans meer controle dan op Instagram.

eenvoudig leven instagram

Leestip

My way to fire

Wil je jouw blog onder de loupe laten nemen?

Geef je blog dan op met onderstaand formulier.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik las het blog van Teunie een aantal jaren nadat er een artikel over haar en haar gezin in Trouw stond.
  Op 'n gegeven moment werd het veel minder interessant omdat er niet meer gereageerd kon worden. Vaak worden blogs interassanter door de reacties!

 2. Ik lees nog steeds, ik vind het nog altijd een leuke blog, maar mis soms echt de mogelijkheid om te reageren. Ik blijf het jammer vinden dat dit niet kan! Aan de andere kant snap ik het ook wel, als je veel reacties krijgt, kost dat nogal wat tijd.

 3. Ik heb de blog Eenvoudig leven één keer bezocht, maar vond er niets eenvoudigs aan. De inhoud komt niet overeen met de titel. Ik heb een veel eenvoudiger leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *