blogger seo

Deze post gaat over Blogger SEO ofwel Blogspot SEO.

Google is de belangrijkste zoekmachine.

Blogger is van Google.

Blogger blogs zijn niet SEO vriendelijk

Dus dan zal Blogger wel geoptimaliseerd zijn voor Google! Dat zou je denken toch? Maar helaas is dat niet zo. Sterker nog, de standaard instelilingen van Blogger blogs zijn helemaal niet zo SEO vriendelijk. Maar gelukkig kun je dat prima oplossen. Dat is fijn want bij Blogger kun je verder prima gratis bloggen : )

Maar eerst: wat is er mis met de standaard SEO instellingen van een Blogger blog?

Wat er mis is met de standaard SEO instellingen van een Blogger blog

De headings/H-tags in Blogger blogs zijn niet SEO vriendelijk. H-tags ordenen een tekst. De h1 is voor het belangrijkste (titel van je post) en h6 voor het minst belangrijke. H2, H3, H4, H5, zitten er tussenin. Logisch gezien verdeel je een post dus als volgt:

blogger blog seo

Logisch toch?! Maar weet je wat Blogger doet? Dit:

<h1>Je Blog titel<h1>
<h3>De titel van je eerste post</h3>
<h2>De titels van de gadgets in je sidebar</h2>

Dat is natuurlijk helemaal niet fijn! Want zoekmachines krijgen nu als het ware de boodschap dat je post titel helemaal niet zo belangrijk is. En daar wil je nou juist op gevonden worden! Dit is dus een heel belangrijk aspect van Blogger SEO.

Gelukkig zijn er tegenwoordig SEO optimized blogger themes te vinden, en die raad ik dan ook echt aan.

Voorbeeld Blogger SEO op een Blogger blog

blogger seo

Aaf van het blog Zuinigaan gebruikt één van de gratis Blogger templates, en dat is niet SEO vriendelijk. Dat betekent dat Aafs blog moeilijker gevonden zal worden door zoekmachines, en dat is jammer want ze heeft een heel leuk en informatief Blogger blog.

Hierboven zie je in de afbeelding de Blogger SEO problemen aangegeven met pijlen. Helaas geldt het probleem van H-tags ook voor de nieuwere Contempo en Soho Blogspot templates. Ook daarvan is de Blogger SEO slecht.

Oplossing: Gebruik een SEO optimized Blogger template

De simpelste manier om je blogger blog template of theme SEO vriendelijk te maken, is door simpelweg een SEO optimized blogtheme te kiezen. Anders moet je gaan zitten rommelen in de code van een blog template. En de meeste Blogspot bloggers vinden dat lastig.

Hoe weet je of een Blogspot theme SEO optimized is?

Helaas is het niet zo dat als ze zeggen dat een blog theme geoptimaliseerd is voor SEO, dat het dan ook zo is. Wat ik altijd doe is de post title en de widget title controleren met Inspect Element.

Zo controleer je dat

Ga bijvoorbeeld naar Pipdig en klik op hun Blogspot themes. Klik vervolgens op Preview en pas dan Inspect Element toe om te kijken wat voor H-tags de post titel heeft en de widget titles. In het geval van Pipdig Blogspot themes is post titel keurig een H2-tag, maar de Widget titel heeft ook een H2-tag! Dat vind ik een reden om dit theme niet te kopen.

Hieronder een Blogger SEO optimized theme dat ik vond op Gooyaabi Templates dat wel de juiste H-tags heeft.

Je Blogger SEO optimaliseren

Als je een SEO optimized blog theme hebt geïnstalleerd, dan heb je de belangrijkste stap voor Blogger SEO optimalisatie gezet. Maar er zijn nog een aantal belangrijke dingen om te doen.

2. Activeer Meta Description voor je Blogger posts

In WordPress kun je per post een meta description geven. Dat kan nu met Blogger ook. Je moet het alleen wel even activeren. Hieronder zie je de mogelijkheden per post vóór activatie en ná.

blogspot seo
Hier is de mogelijkheid van meta description nog niet geactiveerd.
seo voor blogger
En hier wel! Zie het verschil?!

Hoe activeer je de metadescription op een Blogger blog?

 1. Ga naar je Blogger Dashboard
 2. Klik op Settings
 3. Klik op Search Preferences
 4. Nu zie je bovenaan Meta-tags met daaronder Description. Kijk of dit disabled is. Zo ja, klik dan op Edit en zet het aan. Is het al ingesteld, dan hoef je niets te doen.
 5. Ga naar de post die je wilt optimaliseren.
 6. Aan de rechterkant zie je een Search Description. Hier vul je voortaan de metadescription in van elke blogpost voordat je op Publish klikt!

3. Optimaliseer je permalink voordat je op publish klikt

Permalink is, de naam zegt het al, de permanente link voor een post. Het is slim om het keyword waarop je wilt scoren in je permalink te zetten. Dus als je een nieuwe post schrijft en publiceert neem dan even de tijd om de permalink te optimaliseren. Je kunt ook bestaande posts optimaliseren maar dan veroorzaak je gebroken links! Tenzij je een redirect doet, maar dat voert te ver om hier ook nu uit te leggen.

Hieronder een screenshot van de standaard permalink die Blogger automatisch voor je maakt:

Omdat je dus een mooiere permalink wil, vink je Custom Permalink aan, en dan kun je het keyword er in zetten en hem optimaliseren.

4. Blogger SEO: Blogspot afbeeldingen optimaliseren voor SEO

Afbeeldingen op je Blogger blog optimaliseer je op twee manieren: door er een zogenoemde alt-tag achter te zetten, en door te kiezen voor Lazy load images en WebP image serving. Dit maakt dat je blog sneller laadt! Je vindt deze optie bij je Settings/Instellingen en het is een kwestie van ze activeren

Blogger SEO oftewel Blogspot SEO samenvattend

Als het gaat om technische SEO zijn er 4 belangrijke dingen die je kunt doen om je Blogger blog te optimaliseren voor zoekmachines. Ik zet de stappen voor optimale Blogger SEO handig voor je op een rijtje:

 1. Kies een SEO optimized blog theme dat de juiste H-tags geeft aan je blog titel, namelijk een H2 tag.
 2. Activeer 'Metadescription' optie op je Blogger blog. Die vind je onder Settings/Instellingen. Geef al je blogposts voortaan een metadescription.
 3. Optimaliseer de permalink  van je nieuwe blogposts voordat je op Publish drukt.
 4. Zet alt-tags achter je afbeeldingen en activeer Lazy load images en WebP image serving om je blog sneller te laden.

Als je deze stappen hebt gedaan, is je Blogger blog goed geoptimaliseerd voor zoekmachines!

Heb je vragen of vind je Blogger SEO moeilijk, mail me dan gerust! Of vraag het inde comments hier onder.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Dag, Ik probeer je tips te volgen om de SEO te regelen. Als ik de SEO Blogger sbt templates in vul om metatags te genereren, dan gebeurt er echter niets.
  Ik heb het volgende gedaan:

  Website Description: Reisverslag tocht per camper door Noorwegen
  Keywords: Reisverslag, reis, verslag, tocht, camper, Noorwegen
  Language: Nederlands
  Choose Country: Nederland
  Copyright Holder Name: Trudy wehrmeijer
  Your Google Plus Profile URL: https://plus.google.com/u/0/116931007124716642569/posts (gekopieerd van mijn profiel in Google+)

  Ik kan dan op de Generate knop drukken wat ik wil, maar er gebeurt niks. Wat doe ik fout?

  Dat is nog maar stap 1. Dan moet het plakken en kopieren nog beginnen. Zucht.

  Bedankt alvast voor je hulp, c.q. tips en tricks.

  groet trudy

 2. Hallo, ik ben bezig met mijn blog. Is nog helemaal basic. Ik ben niet helemaal onbekend met programmeren en website's, maar de kneepjes van het vak en wat precies waar is toch weer even wat anders. Van jou tips heb ik al veel gebruik gemaakt, heel goede info.
  Bij deze tutorial kom ik er niet uit. Ik snap het probleem met Blogger en H1, H2, H3, H4. Maar als ik ga zoeken in de html naar de termen h3 class=’post-title entry-title of sidebar kom ik ze gewoon niet tegen. Wel met het zoeken met het onderdeel om de website vanuit het domein te inspecteren, dan zie ik ze keurig staan. Maar weer terug, zoeken in de html kom ik niets tegen. Ben er nu 1,5 dag mee bezig en ben fleut van het zoeken.
  Heb jij een idee?

  Bij voorbaat dank!

  1. Hoi Peter,

   Ja, daar kun je inderdaad helemaal gaar van worden: tevergeefs en langdurig naar iets zoeken in html code. Wat ik dan vaak doe is een stukje van de term zoeken. Dus niet het hele stuk, maar een onderdeel. Vaak vind je het dan wel.

   Waarom ben je die termen precies aan het zoeken als ik vragen mag? Als je ze wilt aanpassen naar betere H-tags is een veel simpelere oplossing gewoon een Blogger theme kiezen dat al SEO-vriendelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *