blognaam kiezen'What's in a name?' peinsde Shakespeare.

Vraag het maar aan Juliet, want zij kwam er op pijnlijke wijze achter dat een naam veel impact heeft.

De naam van je blog is dan ook heel belangrijk. Het is een beetje als een naam kiezen voor je kind. Sommige namen roepen positieve associaties op. Andere juist niet. Zoals Adolf.

Blognaam = identiteit van je blog

Bij een blog geldt hetzelfde principe. Je wilt dus een naam hebben die mensen als positief ervaren. Met een naam geef je je blog een stuk identiteit. Zo koos Ben Sharp voor de blognaam De Blogtrommel. Ik associeer die term koekjestrommel, en dat associeer ik weer met gezelligheid. De Australiër Darren Rowse koos voor de term ProBlogger. Een blognaam die expertise uitstraalt.

Goed, het is dus belangrijk om een goede naam voor je blog te kiezen. Maar hoe doe je dat in vredesnaam?

Stap 1 Bedenk waar je blog over gaat

Eigenlijk moet je eerst bedenken wat je 'niche' is. Een blog niche is het soort onderwerp waar je over gaat schrijven. Een heel bekende niche is bijvoorbeeld beauty. Maar je kunt ook kiezen voor een blog over boeken. Of over zuinig leven.

Sommige blogs vallen onder de noemer lifestyle blog. Het voordeel van lifestyle blogs is dat ze veel vrijheid bieden om over allerlei blog onderwerpen te schrijven. Zo heb ik zelf het blog Huisvlijt. Huisvlijt is net een speeltuin! Ik kan er over heel veel onderwerpen wat kwijt. Op Bloggen en loggen kan ik bijvoorbeeld moeilijk over een roze koffiezetapparaat beginnen. Daar leent de niche van Bloggen en loggen zich niet voor.

Stap 2: Bedenk wat voor soort blognaam je wilt

Je kunt kiezen uit de volgende soorten blognamen:

 • Beschrijvende blognaam: deze blognaam maakt meteen duidelijk waar het blog over gaat. Zoals dit blog: Bloggen en loggen. Dit type blognaam is ook gunstig voor SEO.
 • Eigen naam: het is op het moment een trend om je eigen naam als blognaam te gebruiken. Teske de Schepper is hier een succesvol voorbeeld van. Mits je een unieke naam hebt, verzeker je je met dit type naam in ieder geval van een unieke blognaam. Als je Sanne de Jong (meest voorkomende voor en achternamen) heet, is dit een minder goed idee.
 • Metafoor of abstracte naam. Het blog Zilverblauw is een succesvol interieurblog, maar dat weet je niet op basis van alleen de blognaam. En een appel heeft eigenlijk niets te maken met computers, maar toch kent iedereen het bedrijf Apple. Misschien is het juist wel de wonderlijke combinatie van computers met een appel die de naam zo'n succes maakte.

Stap 3: Brainstormen

Pak nu een pen en papier, of maak een nieuw tekstdocument op je computer aan. Schrijf of type daarin elke mogelijke blognaam die bij je opkomt. Laat je daarbij niet hinderen door lastige zaken als realiteitszin. Dat komt later wel.

Vind je het lastig om op stoom te komen? Gebruik dan een handige blognamengenerator om je op gang te helpen.

Stap 4: Bekijk het resultaat van je brainstorm

Je hebt nu een lijst met mogelijke blognamen. Nu is het zaak om daar de beste uit te kiezen. Gebruik hiervoor de volgende criteria:

 • Is de blognaam goed leesbaar?
 • Is de blognaam goed uit te spreken?
 • Is de spelling duidelijk en eenduidig?
 • Is het een naam die mensen makkelijk onthouden?
 • Is het een unieke, originele naam?
 • Hoe lang is de blognaam? De vuisregel is: hoe korter hoe beter, want dat is makkelijker om te onthouden en er is minder kans op spelfouten.
 • Wat voor associaties roept deze blognaam op?
 • Reflecteert de blognaam je blog?

Bonusstap: Maak een top 10 en vraag eens in je omgeving of ze daar uit een top 3 willen maken.

Stap 5: check of het bijbehorende domein nog vrij is (ook op social media)

Het heeft de voorkeur als je blognaam en je domeinnaam hetzelfde zijn. Bloggen en loggen heeft bijvoorbeeld de domeinnaam www.bloggenenloggen.nl. Is de domeinnaam bezet? Dan zou je eventueel kunnen werken met een streepje of een kleine variatie.

Een blognaam kiezen: bovenstaand stappenplan toegepast

Esmee mailde me met de volgende vraag:

'Hebben jullie misschien een leuke naam voor mijn blog ? Ik ga waarschijnlijk bloggen over beauty en fashion of eigenlijk meidendingen. Hopelijk hebben jullie een leuke naam.'

Laten we op basis van deze informatie eens nadenken over een geschikte blognaam.

Stap 1: kies je niche

Esmee kiest als niche beauty en fashion. Beauty en fashion is een zeer drukbevolkte niche, en het zal lastig worden voor Esmee om zich daar in te onderscheiden.

Dat hoeft geen punt te zijn als Esmee simpelweg wil bloggen over beauty en fashion omdat ze het leuk vindt. Als ze geld wil verdienen met haar fashion blog is het een groter probleem.

Stap 2: kies het soort blognaam

Esmee gaf niet aan of ze een beschrijvende blognaam wil, of een meer abstracte blognaam.

Stap 3: Brainstormen

Nu wordt het leuk! Laten we op basis van de naam van Esmee en haar niche eens blognamen gaan verzinnen.

 • Esmees Blog (naam)
 • Esmees Beautyblog (naam + beschrijvend)
 • Meidendingen (beschrijvend maar ook enigszins abstract)
 • Meiden en Beauty (beschrijvend)
 • Lifestylemeid (beschrijvend)
 • Peer (Wat Apple kan kunnen wij ook : )

Enz.

Persoonlijk vind ik de blognaam Meidendingen het leukst. Deze blognaam spreekt tot de verbeelding.

Stap 5: Check of de domeinnaam nog vrij is.

Ik kijk altijd graag op de website van mijn host Keurigonline of een domeinnaam nog vrij is. Helaas! Meidendingen.nl is bezet. En Meidendingen.com ook.

Meiden-dingen.nl is wél vrij. Dat zou een optie kunnen zijn.

Lifestylemeid.nl is ook nog vrij.

Conclusie over blognaam kiezen

Een blognaam kiezen is belangrijk omdat die voor een belangrijk deel de identiteit en de uitstraling van je blog bepaalt. Grofweg kun je kiezen uit een beschrijvende blognaam of een unieke, catchy naam. Zo'n unieke blognaam maakt niet per sé duidelijk waar het blog over gaat, maar wordt vaak wel goed onthouden.

Beschrijvende blognamen zijn vaak wat saaier. Bloggen en loggen klinkt bijvoorbeeld best een beetje saai vind ik. Maar ja, het geeft wel precies aan wat je er kunt verwachten.

Als je een blognaam hebt gekozen, regel dan ook meteen de bijpassende domeinnaam.

Maar het allerbelangrijkste is: laat je niet intimideren door blognamen. Het idee dat een blognaam belangrijk is, kan ervoor zorgen dat je prompt geen enkel leuke naam meer kunt verzinnen. Begin in dat geval gewoon met een tijdelijke blognaam op een gratis blog platform als Blogger of wordpress.com.

Leestip: Hoe schrijf je een blog?

Vergelijkbare berichten

27 reacties

 1. Goede tips!! Ik vond het heel lastig om een goede blognaam te bedenken. Uiteindeljk koos ik voor Ooh la la & blah blah. Ooh la la, omdat ik oh zo van mooie dingen maken hou, en blah blah omdat ik graag over vanalles en nog wat klets. Ik ben alleen op een andere manier verder gegaan met bloggen nádat ik de naam al had... oeps! Ach, ik vind hem leuk, en misschien is het niet helemaal duidelijk waar ik over blog maar hij is wel te onthouden. Denk ik.. haha

  1. Jouw blog naam is zeker goed te onthouden. Ik vind hem bovendien erg herkenbaar : )

   Eventueel nadeel is dat hij lastig is om te onthouden en in te typen. Ik deed het prompt fout, en heb toen maar gewoon op de link van je comment geklikt. Maar je blog wordt goed bezocht, dus de blognaam werkt!

 2. Mijn blognamen heb ik zorgvuldig gekozen en ik denk dat ze aan alle bovenstaande criteria voldoen. Toch ben ik dichtbij mijzelf gebleven en heb ik het gevoel dat de namen zowel bij mijn blogs als bij mijn persoon passen. Leuk detail vind ik ook dat er een deel van mijn naam inzit.

 3. Zelf heb ik lang nagedacht... eerst had ik een blog die te refereren aan ons achternaam, dat wilde ik niet meer. Toen begon de grote zoektocht, de naam Veusteveul is veel persoonlijker als dat het lijkt, Veusteveul is dialect/Wagenings voor Veel te veel de naam is gekozen omdat iedereen altijd roept dat ik veel te veel doe, daarnaast gaat mijn blog over van alles of veel.

  Niet echt makkelijk te onthouden, maar wel passend.

 4. Ook ik heb lang nagedacht over de naam en alles waar mijn naam in voor kwam was al in gebruik. Vaak door blogs waar al jaren niks meer aan gedaan werd, zo frustrerend. Een van de blogs die ik volg heet Sarah-Jane down the lane en toen wist ik het! Het gezin van mijn vriendin verderop in de straat noemt mij altijd Peet down the street en dat is het geworden. Ik heb die Sarah nog wel even verteld dat zij de inspiratie was voor mijn blognaam en dat vond ze erg leuk.
  Over inspiratie gesproken,jeetje wat een super informatief blog is dit! Ik ben van plan van alles toe te gaan passen en ben al begonnen met minder posts op een pagina te zetten en inderdaad laadt het nu veel sneller op.
  Dankjewel voor dit hele fijne blog met al die gratis informatie, top!

 5. Hoi, mijn naam is Emma. Ik wil graag een blog beginnen en ik wil dat zo goed mogelijk opzetten. De blog die ik wil gaan opzetten is voor gezinnen die in de schuldsanering zitten, voor handige low-budget tips maar ook om op een simpele manier rechten en plichten uit te leggen, een steungroep op te zetten en om een beetje licht en luchtigheid in dit anderzijds zo zware onderwerp te brengen. Ik hoop hiermee echt een dienst te verlenen... Ik krijg het alleen echt niet voor elkaar om een blognaam te bedenken. Ik wil iets hebben wat de inhoud van de blog reflecteert zonder het te zwaar of 'professioneel' te laten blijken... want immers dat wil ik ook niet voor de bloginhoud...

  Kunnen jullie mij misschien een beetje helpen?

  Met de vriendelijkste groeten,
  Emma Maessen-Verberg

 6. Hallo,
  Ik ben op dit moment bezig met een blog maken op http://www.simplesite.com en ik moest opeens de naam van mijn blog invoeren, toen dacht ik van : ik heb nog geen naam! Nu ben ik op jouw blog aan het kijken voor tips maar ik weet het nog steeds niet. Ik wil trouwens mijn blog gaan maken over hoe ik de zomervakantie na de brugklas en de brugklas zelf ervaar. Heb jij misschien een idee voor een naam?
  Met vriendelijk groet,
  Maja Koedijk, 12 jaar.

  1. Het handigst is altijd om gewoon een groot vel papier te pakken en daarop alles te schrijven wat bij je opkomt als je denkt aan de brugklas. Bijv. nieuw, eng, tiener, puber, brugpieper, brugklasser, schooltassen, kluisjes, leraren, schoolboeken etc. Niets is gek, schrijf echt alles op. Doe dit minstens 15 minuten. En ga daarna eens kijken of je hier een titel uit kunt halen.

   Bijvoorbeeld: Dagboek van een brugpieper.

 7. Ik ben echt al heel lang aan het zoeken naar een leuke blog naam. Als eerst dacht ik merryfleur, dat betekent vrolijke fleur. Maar dat klinkt een beetje kinderachtig. Ik wil nu heel graag de naam killerwhale maar die is al bezet! Dat betekent namelijk orka en ik hou van zee enzo. Ik wil een lifestyle blog. Kan iemand please een leuke naam voor mij verzinnen? ?? Ik heb het heel erg nodig! Oceangirl lijkt mij ook wel leuk. .. kom ik nu net op... denk dat die al in gebruik is maar ik ga kijken! Ik blog met WordPress.

  1. Oceangirl vind ik leuk. Killerwhale klinkt in mijn oren ietwat agressief, maar ik ben niet zo thuis in de vissenwereld.

   Soms kun je domeinnaam, die al bezet is, ietsjes aanpassen zodat je hem toch kunt gebruiken. Bijvoorbeeld Killerwhales (meervoud) of Girlocean, oceangirly, oceanmaid.

 8. Hoi! Wat een leuke en leerzame blog! Het helpt me echt om een goede blognaam te bedenken. Ik wil graag een blog beginnen over sport, voeding, reizen, lifestyle en duurzaamheid. De eerste 4 onderwerpen zijn enorm populair en daarin ben ik één van de zoveel, I know. :) Daarom wil ik me graag onderscheiden in duurzaamheid, omdat ik denk dat deze 4 bekende thema's daarmee te combineren zijn, maar ik zie dat nog niet zo om mij heen. Ik wil graag op zoek naar hoe dat kan en daarmee inspireren. Aangezien ik Gerdien heet leek 'gerdienspireert' een toffe en pakkende blognaam. Wat vind jij?

 9. Ik wilde heel graag 'deziektevancrohn' website aanmaken en die is ook nog beschikbaar maar ik wil ook bloggen over mijn leven met kinderen en als moeder. De voornaamste dingen zullen over crohn gaan maar toch, is het misschien gek als ik dan ook blogs schrijf over kinderen, wat vind jij? Kan dat? Heb jij een tip? Lifestyle blogger wil ik het niet noemen.. Het is alleen over mijn leven als moeder en de ziekte van crohn. Kan die naam? Want als je het zo ziet zullen weinig moeders zonder die ziekte erop klikken, toch?

  1. Een belangrijke vraag is denk ik: wie wil je met je blog bereiken? Moeders? Of mensen met de ziekte van Crohn? Of beide? En in het geval beide: hoe is dan de verhouding wat betreft posts over Crohn en posts over je leven als moeder? Is dat fifty-fifty of is het 80% ziekte van Crohn? Ik noem maar even wat.

   Als het vooral over de ziekte van Crohn gaat dan lijkt mij je leven als moeder ook relevant. Want de ziekte van Crohn zal ongetwijfeld je leven als moeder beïnvloeden.

   Je zou eventueel in de titel kunnen verwerken dat je een moeder bent die schrijft over de ziekte van Crohn. Of dat als tagline er bij zetten.

   Eventueel zou je zelfs kunnen kiezen voor twee aparte blogs: eentje over de ziekte van Crohn en eentje over het moederschap maar dat is veel meer werk.

   Conclusie: ik zou gewoon je blog aanmaken met de url die je wilt, en dan in de tagline vermelden dat je moeder bent en schrijft over de ziekte van Crohn en soms over je moederschap : )

 10. Wat een superhandige website is dit :-) Ik ben inmiddels een klein jaartje aan het bloggen (nog niet: sinds februari) en ben nu pas van alles aan het bijleren. Ik denk dat ik jou site van achter naar voren ga uitspitten voor tips. Normaal gezien heb ik totaal geen geduld en moet alles direct en impulsief gebeuren, maar denk dat ik me toch eerst wat verder ga verdiepen. Momenteel werk ik via wordpress, en ik denk dat ik ga overschakelen op antagonist (tenzij je iets anders en beter kan aanraden). Nu vroeg ik me wel af of ik best mijn naam behoud of verander. Hoe weet je eigenlijk of je een goede naam hebt? Wat vind je van "kimpressionsblog"? Alvast bedankt. Groetjes Kim

  1. Hoi Kim,
   fijn dat je Bloggen en loggen handig vindt! Met Antagonist ben ik niet bekend; wat ik wel weet is dat de meeste bloggers werken met wordpress.org.

   Wat de naam van je blog betreft: ik vind het een prima naam voor een persoonlijk blog waarop jij over van alles en nog wat schrijft. Dus als dat is wat je doet, is de naam perfect : ) Met behulp van een ondertitel/tagline kun je bezoekers nog wat extra info geven over wat ze kunnen verwachten.

 11. Ik wil echt al lang een blog beginnen maar ben echt al een jaar aan het nadenken over een naam. Ik wil graag een franse of nederlandse naam omdat ik dat mooie talen vind. Ik blog gewoon over lifestyle dingen enzo. Hopelijk heb je tips xxx Marthe

 12. Handige tips! Ik ben ook dringend opzoek naar een leuke blognaam. Maar ik heb totaaal geen idee! Mijn naam is Kato en ik hou van fotograferen en heb eigenlijk niet echt een lifestyleblog maar eerder iets random en iets dat veel te maken heeft met beauty, maar 'photographykato' is maar saai haha. Dus heb jij misschien tips?
  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *