De blogdokter

Hoe gezond is jouw blog? Zeker als je al langere aan het bloggen bent, kan het goed zijn om regelmatig de gezondheid van je blog te checken. Want in de loop van de tijd ontstaan er soms foutjes zoals 404-errors of afbeeldingen die 'stuk' zijn. Andere gezondheidsproblemen van een blog kunnen zijn: supertraag laden, duplicate content, crawl errors, server errors etc.

Hoe gaat het nou met hem?!

'Dokter Bernard, u moet me zeggen hoe gaat het nou met hem?' zong Bonnie St.Claire smekend.

Maar als het gaat om de gezondheid van je blog heb je helaas niks aan Dokter Bernard. En niet alleen omdat hij eigenlijk Ron Brandsteder was. Voor een blog check-up heb je een Blogdokter nodig. En gelukkig zijn er een aantal gratis te vinden op het internet!

Gratis blogdokters voor een algemene check-up van je blog

1. Google Search Console

Met stip op nummer 1: de Google Search Console. Heb je een blog? En heb je het nog niet aangemeld bij de Google Search Console? Ga dat dan nu eerst doen! Lees hier de Google Search Console uitleg hoe je je blog daar aanmeld! Want hier vind je belangrijke informatie over de gezondheid van je blog. Je vindt er bijvoorbeeld meldingen van pagina's die niet meer werken. En heb je een plotselinge daling in je bezoekersaantallen? Dan vertelt Google Webmaster Tools je dat Google boos op je is. Bijvoorbeeld omdat Google vindt dat er onnatuurlijke links op je blog staan.

2. Screaming Frog Seo Spider

Screaming frog is een blogdokter die je downloadtblogdokter die je downloadt. Vervolgens helpt Blogfrog je o.a:

  • Duplicate titels opsporen
  • Te lange meta tags opzoeken
  • Ontbrekende meta data opsporen
  • Gebroken links opsporen

Andere tools om de gezondheid van je blog te controleren

Bovenstaande blogdokters zijn een goede start. Daarnaast kun je ook nog de volgende dingen doen om de gezondheid van je blog te controleren.

  1. Gebruik Google Page Speed Insights om te kijken of je blog snel genoeg laad. Dat is heel eenvoudig om te doen. Je vult gewoon je blog url in, en even later krijg je een score. De kleur van de score benadrukt of je laadsnelheid goed of slecht is. Je krijgt een score voor je laadsnelheid op gewone computers en op smartphones. Blijkt je blog heel langzaam te laden, probeer dit dan te verhelpen. De laadsnelheid van een blog is een belangrijke factor voor zowel potentiële bezoekers als Google. Bezoekers klikken weg als je blog te langzaam laadt, en Google zet je voor straf lager in de zoekmachineresultaten.
  2. Controleer de structured data van je blog met behulp van de Google Structured Data Tool. Structured data zijn belangrijk omdat ze Google helpen om de inhoud op je blog beter te begrijpen, en dat zorgt weer voor een betere positie in de zoekmachineresultaten van je blog. Op Hostgator leggen ze het goed uit: 'Structured data is information you include in your html that provides search engines with more details on what your page is about. In order for search engines to properly understand that information, it needs to be structured as machine-readable data.'
  3. Is je Robot.txt file bereikbaar? Dit kun je controleren met behulp van de Google Search Console. Op je Dashboard klik je op Crawl en daarna op Robot tester:Als je een Blogger blog hebt heb je automatisch een Robot txt. Het simpelst om daar gewoon niet aan te zitten verder : )
  4. Controleer oude posts. Dat kan een enorme klus zijn als je al langere tijd blogt, maar als je tijd hebt, kijk dan eens of alle informatie nog wel klopt, en pas die aan indien nodig. Reserveer eventueel elke week een half uurtje om oude posts te updaten.
  5. Installeer de gratis plugin SEOQuake in je browser en ga naar je blog. Klik vervolgens op SEOQuake en kies Diagnosis. Je krijgt dan een 'SEO audit' die je kunt gebruiken voor verbeteringen.

Samenvattend

Net zoals mensen regelmatig de boel in hun huis flink opruimen, is het goed om zo nu en dan ook op te ruimen op je blog. In de loop van de tijd ontstaan er soms ongemerkt fouten en dingen die niet langer optimaal werken op je blog. Door regelmatig de gezondheid van je blog te controleren zorg je dat het optimaal blijft functioneren.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *