bloggen

Een blog beginnen kan overweldigend zijn. Want waar moet je allemaal aan denken? Wat is belangrijk, en wat kun je rustig weglaten als je gaat bloggen?

Daarom geef ik je de 10 belangrijkste elementen van een goed blog cadeau!

10 essentiële elementen van een blog

 1. Aansprekende header.
 2. Goed leesbaar lettertype. Goede leesbaarheid is belangrijker dan een bijzonder of 'leuk' lettertype. Lees ook mijn post over het meest gebruikte lettertype!
 3. Abonneermogelijkheden op je blog (Email, Facebook, Twitter, RSS, Bloglovin etc). Maak  het mensen makkelijk om je blog te volgen!
 4. Duidelijke navigatie: menu onder header. Bezoekers hebben een korte aandachtspanne. Zorg dat ze snel en makkelijk kunnen zien wat er te lezen is op jouw blog.
 5. Smartphone vriendelijk, dat wil zeggen dat je blog zich aanpast aan het scherm van je bezoeker. Dit heet 'responsive' en is essentieel. Google straft blogs die niet responsive zijn zelfs af met een slechtere plek in de zoekresultaten.
 6. Auteur profiel + contact: laat lezers weten wie je bent. Niets is zo irritant als een blog waarbij je nergens kunt vinden wie de posts schrijft. N.B. Sommige mensen kiezen juist bewust voor anoniem bloggen. Lees ook Whatsapp in website zodat mensen je kunnen appen.
 7. Zoekfunctie. Een zoekfunctie zorgt dat mensen langer op je blog blijven hangen. Bovendien kun je de zoekopdrachten die mensen op je blog intypen mooi gebruiken als ideeënbus. Want waar zij naar zoeken, zijn goede blog onderwerpen voor nieuwe posts! Je weet al dat er interesse in is : )
 8. Related posts onder je post. Dit zijn suggesties aan je bezoekers voor andere posts op je blog. Dit zorgt er voor dat mensen doorklikken en langer op je blog blijven. Zo verminder je je bounce rate, en Google houdt van blogs waar mensen langere tijd blijven!
 9. Onder elke post de mogelijkheid om je post te delen op social media. Te vaak lees ik een leuke post, die ik best wil delen, maar ontbreken de 'sharing buttons'. Dan moet ik dus helemaal de link gaan kopiëren en naar bijvoorbeeld Facebook gaan om die post te delen. Soms doe ik dat, maar vaker haak ik af.
 10. Goede footer, met info over contact mogelijkheden, en nog een keer mogelijkheden aanbieden om je blog te volgen.

Leestips

Hoe schrijf je een blog?

Beginnen met bloggen

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. 3 en 9 zijn vrijwel gelijk en gaat om hetzelfde deel-mechanisme. Zelf vind ik datering het belangrijkste bij een blog. Zonder datering is het gewoon en website en regelmatig kom ik dat tegen en heb je geen idee hoe oud een bericht is. Blogs moeten voor mij ook een vorm van actualiteit en eigenheid hebben.

 2. Vind het ontbreken van een goede 'over mij' pagina ook vervelend. Denk dat voor de wat commerciëlere blogs ook een samenwerkingspagina niet mag ontbreken: hoe kunnen bedrijven je anders weten te vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *